Den internasjonale dommersjefen mener United ikke skulle sluppet billig unna

Dommeren la bare til tre minutter på Anfield, og kritiseres av Pierluigi Collina. Nå kan vi snart se mer overtid bli lagt til i klubbfotballen.

I søndagens møte mellom Liverpool og Manchester United la dommer Andy Madley bare til tre minutter med overtid på slutten av andre omgang. Det gjorde han trolig for å la bortelaget slippe mer ydmykele enn nødvendig på stillingen 7-0, men nå får han kritikk for ikke å følge regelboken.

I tillegg til en rekke spillerbytter og stopp i spillet ble det scoret seks mål i andre omgang, og korrekt overtid etter regelboka skulle vært mye mer enn de tre minuttene som ble lagt til. Det mener den internasjonale dommersjefen i FIFA, dommerlegenden Pierluigi Collina.

– Forrige helg ble ti kamper spilt i Premier League, der fire av dem varte i mer enn hundre minutter totalt. Det burde nok ha vært to til, men på 7-0 til Liverpool og 4-0 til Brighton over West Ham valgte nok dommeren å legge til mindre tid enn det som var korrekt, sier han ifølge The Times.

Kan bli avgjørende

Collina mener dommeren ikke bør ta resultatet i betraktning når overtid skal legges til, spesielt i turneringer der målforskjell kan bli avgjørende for tabellposisjonen til slutt.

– Seks mål ble scoret i andre omgang på Anfield. Jeg kan forstå at det ville vært vanskelig å legge til korrekt tilleggstid på stillingen 7-0 i en slik kamp. Men hvis reglene i en turnering sier at målforskjellen har betydning til slutt, kan én scoring fra eller til bety veldig mye, sier Collina.

I fremtiden kan det imidlertid komme en regel som gjør at Madley ville hatt Collina og regelboka i ryggen da han la til for lite tid. Baseball er en idrett som har en såkalt «nåde-regel» der kamper avsluttes før tiden dersom et lag leder med et visst antall poeng.

– Kanskje vil vi i fremtiden si at man ikke trenger å legge til tid i en kamp der et lag leder med et visst antall mål, men det vil i så fall bli innført som en regel, sier Collina.

VM-eksempelet

The Times skriver at en kamp i Premier League i snitt har effektiv spilletid på 55 minutter. Under VM i Qatar, der Collina beordret dommerne om å legge til mer tid, varte kampene i snitt i 60 minutter.

Forrige uke gikk FIFA-sjef Gianni Infantino ut og antydet at det nå også i klubbfotballen kan bli lagt opp til at mer overtid skal legges til, slik vi så i VM, der det ofte ble lagt til et tosifret antall minutter på kampene. This Is Anfield skriver at det kommer til å bli innført allerede fra 1. juli.

De fleste supporterne vil nok juble dersom det blir mer effektiv spilletid i kampene, men spillerorganisasjonen FIFPRO er bekymret for den økte belastningen det vil gi for spillerne.