Den tidligere styreformannen forklarer hvorfor de sparket Rafa og gikk for Hodgson

Sir Martin Broughton forteller om sommeren 2010.

Sir Martin Broughton er et navn mange vil huske fra den siste tiden under eierskapet til George Gillett og Tom Hicks, da han ble hentet inn som en uavhengig styreformann i klubben som både eierne og Royal Bank of Scotland (RBS) kunne leve med.

De amerikanske eierne forsøkte så å sparke ham da de så hvilken vei det gikk med salget av klubben, men fikk satt foten ned, og saken gikk til Høyesterett. Broughton er stor Chelsea-fan, og forsøkte å kjøpe klubben da den var til salgs i fjor. Han har også lekt med tanken om å involvere seg i salget av Liverpool, men uten at det har skjedd.

Sammen med Roy Hodgsons navn, var også Manuel Pellegrini og Didier Deschamps på styrets liste den sommeren. Liverpool valgte å gå for Hodgson, som da var «het» etter å ha tatt Fulham til Europa League-finale. Hodgson er aktuell igjen denne uken etter at Crystal Palace har ansatt ham, 75 år gammel.

Det blir hans 24. manager-jobb. Liverpool var hans 18.

2010: Roy Hodgson fikk Liverpool-jobben i 2010.

2010: Roy Hodgson fikk Liverpool-jobben i 2010.

Sparket Rafa

Broughton var del av styret i klubben som sparket Rafael Benítez sommeren 2010. I et intervju med thisisanfield.com forteller han om den prosessen. 

– Oppgaven min var å finne nye eiere, og når du får nye eiere vet du ikke hvem de kommer til å være på det tidspunktet. Du vet ikke hva de tenker om managersituasjonen. Kanskje er de fornøyd med den sittende manageren, eller kanskje de er misfornøyde med ham. Det kan være spillestilen, at de ønsker å spille på en annen måte, sier han.

– Sjansene for at de nye eierne ønsker å ha mulighet til å velge sin egen manager er stor. Hvorfor ville jeg ønske å endre før de kom inn, når riktig tid for en endring er etter at de kom inn? Det er deres avgjørelse om de vil endre på ting eller ikke, sier han.

MISTET JOBBEN: Rafa fikk sparken et halvt år før klubben fikk nye eiere.

MISTET JOBBEN: Rafa fikk sparken et halvt år før klubben fikk nye eiere.


Broughton hinter om at Hodgson var ment som en en korttidsløsning, og at situasjonen med Benítez som hadde mye makt var utfordrende.

– Jeg går tilbake til samtalen jeg hadde med Rafa da han sa at han ønsket å kjøpe en venstreback. Jeg svarte «du har kjøpt seks stykker de siste seks årene, dersom ingen av de har fungerte, hva får deg til å tro at den sjuende vil fungere?». Jeg og Rafa fikk ikke den beste starten, det er helt klart. Men samtidig ønsket jeg at han skulle bli fordi jeg ønsket kontinuitet frem til en ny eier var der for å ta en avgjørelse. Da han dro ble det situasjon der jeg måtte finne en midlertidig manager som kanskje kunne fungere på lang sikt.

– Men på samme måten, ikke ulikt Rafa, er han en manager som de nye eierne arver og som de selv kan avgjøre om de vil beholde eller ikke, sier han.

Hodgson ble sittende fra oktober til januar under de nye eierne, som da hentet Sir Kenny Dalglish inn.