Dette er Lineker-konflikten som skapte hodebry for statskanalen

BBC suspenderte Gary Lineker for sin bruk av sosiale medier, men støtten for Match of the Day-programlederen var enorm. Nå er han tilbake i varmen.

Store deler av fotball-England satt seg på bakbeina og støttet Gary Lineker, som ble suspendert fra sin rolle som programleder for populære Match of the Day før helgen. Lineker ble fjernet fra helgens sending for angivelige brudd på statskanalens retningslinjer for ytringer i sosiale medier.

Dette skjedde

Det var tirsdag forrige uke at Lineker kom med ytringer på Twitter som fikk BBC-sjefene til å ta grep.

Den tidligere Leicester- og Everton-spilleren kritiserte Storbritannias asylpolitikk. I en video som ble lagt ut på Twitter, fortalte innenriksminister Suella Braverman om en ny lov som vil forhindre ulovlige migranter opphold i Storbritannia, og forsøke å stanse båtene fra å ta seg over den engelske kanal. Migranter risikerer å bli sendt tilbake til sitt eget land, dersom det regnes som trygt, eller til et trygt tredjeland som Rwanda.

Lineker skrev først at «gode Gud, dette er verre enn grusomt.» Men det var et svar til en annen Twitter-bruker som har skapt reaksjoner, der Lineker blant annet sammenligner ordbruken med den som ble brukt i Tyskland på 30-tallet.

Politikere på begge sider, samt BBCs talspersoner, kritiserte Lineker, men han nektet å trekke kommentarene eller unnskylde seg.

BBC svarte med å suspendere Lineker fra Match of the Day «frem til vi har blitt enige om hvordan han kan bruke sine sosiale medier.» Men Lineker fikk raskt støtte fra sine kolleger.

Ian Wright og Alan Shearer kom kjapt på banen og skrev at de ikke ville stille i studio til sendingene i helgen. Det gjorde også de fleste andre profilene som er tilknyttet fotballsendingen, og kommentatorene gjorde det også klart at de ikke ville gjøre sin jobb i solidaritet med Lineker. Heller ikke fotballspillere- eller managerne ønsket å stille til intervju med kanalen etter kampene i helgen.

Etter tapet mot Bournemouth lørdag fikk også Jürgen Klopp spørsmål om situasjonen.

– Slik jeg ser det, så klarer jeg ikke å forstå at noen har fått beskjed om å ta et steg tilbake på grunn av det. Jeg ser det ikke, sa Klopp.

– Jeg vet ikke om det er en språk-problem eller hva, men jeg klarer ikke å se det. Men det er verden vi lever i. Alle er så opptatte av å gjøre alt på riktig måte, si de riktige tingene hele tiden. Hvis du ikke gjør det, skaper du en «shitstorm» som vi ikke hadde da jeg var ung. Det er en vanskelig verden.

– Men hvis jeg forstår det riktig så var det en melding, en mening, om menneskerettigheter, og det må det være mulig å ytre.

Det endte med at sendingen ble kuttet ned til 20 minutter, og inneholdt kun høydepunkter fra kampene som ble spilt lørdag og søndag.

En av BBCs verste kriser

Lineker fikk støtte fra de fleste hold, også fra personer som er uenige i det han skriver. Piers Morgan mener Lineker må få lov til å ha sine egne meninger, da han «ikke sa noe av det på BBC, og er ikke engang en BBC-ansatt… Jeg er ikke enig i det han skriver, men hva så? Det er HANS mening» (Lineker er freelancer).

Det har også blitt pekt på en angivelig dobbeltmoral i statskanalen. En annen freelancer som ikke er redd for å si sine meninger om politikk, er Alan Sugar som er programleder for The Apprentice. Den frittalende businessmannen har skrevet mye kontroversielt på Twitter, uten at det har fått konsekvenser for hans program.

Situasjonen skapte en av BBCs største kriser på mange år. Formann i BBC, Richard Sharp, har selv kommet i hardt vær grunnet anklagelser om å være upartisk. Like før Sharp fikk vervet, hjalp han daværende statsminister Boris Johnson med å ta opp et lån på 800 000 pund. Sharp skal ha donert over 400 000 pund til det konservative partiet.

Både Labour og Liberal Democrats mener at Sharps rolle er uholdbar, og tidligere finansminister for de konservative, George Osborne, mente at Sharps eneste mulighet til å overleve på toppen av BBC var ved å komme til en enighet med Lineker.

Løsningen

Mandag formiddag har BBC ønsket Lineker tilbake i Match of the Day-stolen kommende helg. Statskanalens generaldirektør, Tim Davie, sier at det har vært en vanskelig periode. «Alle innser at dette har vært en vanskelig periode for ansatte, bidragsytere, programledere og viktigst av alt, publikummet vårt. Jeg beklager dette.»

Davie sier at kanalen vil gjennomgå deres retningslinjer for sosiale medier.

«Habilitet er viktig for BBC. Det er også viktig for publikum. BBC har en forpliktelse til upartiskhet og en forpliktelse til ytringsfrihet. Det er en vanskelig balansegang å finne da folk er underlagt ulike kontrakter og har forskjellige posisjoner på lufta, og har forskjellige profiler på sosiale medier.»

Lineker selv er lettet over at situasjonen er løst. «Jeg er glad for at vi har navigert oss gjennom dette, etter noen surrealistiske dager. Jeg vil takke alle for fantastisk støtte, spesielt mine kolleger i BBC Sport for sin fantastiske solidaritet. Fotball er en lagsport men deres støtte var overveldende.» skriver Lineker på Twitter.

«Jeg har presentert sport på BBC i nesten tre tiår og er utrolig stolt over å jobbe med den beste og mest rettferdige kringkasteren i verden. Jeg gleder meg til å være tilbake i Match of the Day-stolen på lørdag.»

«En siste tanke: uansett hvor vanskelig de siste dagene har vært, kan det ikke måle seg med det å måtte forlate hjemmet sitt fra forfølgelse eller krig og søke tilflukt i et land langt borte. Det varmer hjertet mitt å se så mye empati fra så mange av dere. Vi er et land som fortsatt er overveiende tolerante, imøtekommende og sjenerøse mennesker. Takk.»