Klopp er bekymret - og borteformen viser at han har god grunn til å være det

– Ja, jeg er bekymret, sa Jürgen Klopp etter nok et bortetap, der laget hans igjen viste urovekkende symptomer.

1-0-tap borte mot Bournemouth var vel egentlig en perfekt oppsummering av Liverpools sesong så langt - fra den høyeste topp med 7-0 over de formsterke rivalene Manchester United, til tap på bortebane mot laget som lå sist både på tabellen og formtabellen og var uten seier i 2023. 

Liverpool ble første lag på ti år til å gå målløse av banen kampen etter at de scoret sju mål, og første på nærmere 70 år til å følge opp en nimålstriumf med null mål mot samme motstander i neste kamp, skriver The Times. 

Tapet mot Bournemouth føyer seg inn i en tung rekke denne sesongen. De røde har i 2023 gått på sin verste smell noensinne mot Brighton og sine største tap på lang tid mot både Brentford og Wolves. Mot Bournemouth ble det tap for bare andre gang i historien. 

På nedre halvdel

Bortetabellen i Premier League er fryktelig lesning sett med røde øyne i 2022/23-sesongen. Serieleder Arsenal har tatt 22 poeng mer enn Liverpool på bortebane denne sesongen, scoret 15 mål mer og sluppet inn 11 færre scoringer. 

Liverpool er ligaens tredje beste hjemmelag, men borte er fangsten 12 poeng på 13 kamper - det er kun 12. best i ligaen. De røde har scoret 13 mål og sluppet inn 20 på sine 13 bortekamper, og over halvparten har endt med tap. 

Lørdag kom klubbens 12. tap i alle turneringer denne sesongen, og de har slitt mot all slags motstand. Fulham, Nottingham Forest og Bournemouth var de tre lagene som rykket opp før denne sesongen. Mot Fulham ble det 2-2 i sesongåpningen, etter en veldig svak prestasjon. På City Ground ble det 1-0-tap mot Nottingham Forest, og lørdag kom det altså et nytt tap, denne gang mot et Bournemouth-lag som lå sist på tabellen før avspark.

Det er tredje gang denne sesongen at Liverpool taper mot laget som før kampen lå sist på tabellen. 

Bekymret

Jürgen Klopp innrømmet på pressekonferansen etter kampen på Vitality Stadium at han er bekymret over den fryktelige borteformen. 

– Ja, jeg er bekymret, sa han. 

– På hjemmebane er vi blant topp fire hvis jeg har rett. På bortebane er vi ikke en gang i Europa, la Klopp til. 

Han er klar på at det denne sesongen er borteformen som er grunnen til at de røde er i den situasjonen de er i.

– Vi burde nok hatt litt flere poeng hjemme også, men definitivt borte. De siste årene har det vært en styrke for oss og utgjort en stor forskjell, men sånn er det når man gjør det bra. Da finner man stabiliteten, og med kvaliteten vi har blir det da gode muligheter til å få med seg resultater på bortebane. 

– Denne gangen har det ikke skjedd ofte nok. Det er helt sikkert, slo han fast.

Soleklart verste borteform under Klopp

Liverpool har blitt kjent for sine sterke prestasjoner og lange seiersrekker hjemme på Anfield under ledelse av Klopp, men man blir ikke et så godt lag som de røde har vært uten å levere borte også. Tidvis under tyskerens ledelse har Liverpool vært det beste bortelaget i Premier League, og aldri har poengsnittet vært i nærheten av å være så lavt som det er nå. 

Så langt denne sesongen plukker laget 0,92 poeng i snitt per bortekamp, noe vi ikke har sett maken til under Klopps hele sesonger som Liverpool-manager. Nærmest var i 2017/18, da det ble 1,68 poeng i snitt på bortebane. 

Borteformen i Premier League under Klopp

2016/17: 35 poeng på 19 kamper (10-5-4) - 1,84 i snitt
2017/18: 32 poeng på 19 kamper (9-5-5) - 1,68 i snitt
2018/19: 44 poeng på 19 kamper (13-5-1) - 2,31 i snitt
2019/20: 44 poeng på 19 kamper (14-2-3) - 2,31 i snitt
2020/21: 36 poeng på 19 kamper (10-6-3) - 1,89 i snitt
2021/22: 43 poeng på 19 kamper (13-4-2) - 2,26 i snitt
2022/23: 12 poeng på 13 kamper (3-3-7) - 0,92 i snitt

Kilde: Soccerstats.com

Poengsnittet på bortebane i to av disse sesongene er på høyde med det de røde har levert hjemme på Anfield denne sesongen. Der er snittet 2,3 poeng per kamp, med 30 poeng fra 13 kamper. 

Hva er grunnen?

Liverpool åpnet kampen mot Bournemouth godt og kunne ha tatt ledelsen tidlig blant annet ved Virgil van Dijk, men så snart vertene tok ledelsen ved danske Philip Billing begynte det å se vanskelig ut. James Pearce i The Athletic skriver at det åpenbart er noe som svikter mentalt. Laget makter ikke å komme tilbake etter å ha ligget under.

«Det største problemet til Klopp er hvor sårbart laget er når ting ikke går deres vei. Der de før kjempet mot det aller meste, faller de nå sammen. Det var i alle fall tilfellet da Billing sendte Bournemouth i ledelsen. Det ble helt flatt. Tempoet og intensiteten falt, og det var tafatt. Liverpool så ikke ut som et lag som var desperate etter å kjempe om topp fire», skriver han.

Høyreback Trent Alexander-Arnold, som i likhet med mange andre ikke klarte å skjule sin frustrasjon ute på banen, innrømmet det hele i intervjuet etter kampen. 

– De ville det mer enn oss, sa han og la til: 

– Det er uakseptabelt, og vi må sørge for at noe slikt ikke skjer igjen, sa høyrebacken. 

Noen supportere vil kanskje hevde at de har hørt det før? 

Nå venter nye bortekamper for de røde. De tre neste kampene som skal spilles er borte, og de går mot Real Madrid, Manchester City og Chelsea. Trøsten, og håpet, for supporterne, må være at borteseierne i ligaen denne sesongen har kommet mot sterke lag som Newcastle, Tottenham og Aston Villa. I Champions League er Ajax og Rangers slått med til sammen 10-1. 

Klopps lag har for vane å reise seg når oppgaven blir tøffere. Og det blir vel ikke tøffere enn det som venter nå.