Finsk forretningsmann har hevdet han vil prøve seg på Liverpool om han ikke lykkes med å kjøpe Manchester United

Den finske forretningsmannen Thomas Zilliacus linkes til et kjøp av Liverpool FC.

Den finske forretningsmannen Thomas Zilliacus har ifølge Liverpool Echo snakket om at han ønsker å kjøpe Liverpool FC skulle han ikke lykkes med å kjøpe Manchester United. Zilliacus hevdet tidligere denne uken at han la inn et bud på Old Trafford-klubben, hvor den britiske forretningsmannen Sir Jim Ratcliffe og Sheikh Jassim bin Hamad al Thani fra Qatar er de andre budgiverne.

Fenway Sports Group var tidligere åpne for å selge Liverpool FC med hud og hår, men John W. Henry har siden opplyst at Liverpools eiere nå bare er ute etter en minoritetsinvestor.

Thomas Zilliacus ble født i Helsinki i 1954. Han hadde en kort karriere som politiker før han studerte ved universitetet. Han var en del av bystyret i Helsinki før han flyttet til Singapore for å lede Nokias satsning i Asia. I 1993 sa han opp jobben som regionssjef for Nokia i Asia, og startet investeringsselskapet Mobile FutureWorks Group. Zilliacus er nå gruppens styreformann. En gruppe som har investert i en rekke ulike selskaper. 69-åringen har også en rekke andre styreverv og rådgivningsjobber. 

Den finske forretningsmannen var styreformann i HJK Helsinki i perioden 1982 til 1986. Han eide også den finske ishockeyklubben Jokerit før den ble solgt til russiske investorer i 2012.

Vil la supporterne kjøpe halve klubben

I forbindelse med budet på Manchester United har finnen snakket om at han vil eie halve klubben, og la fansen kjøpe den andre halvparten gjennom aksjesalg.

STORE PLANER: Dersom han lykkes med å kjøpe Manchester United hevder Thomas Zilliacus at han vil la fansen kjøpe halve klubben.

STORE PLANER: Dersom han lykkes med å kjøpe Manchester United hevder Thomas Zilliacus at han vil la fansen kjøpe halve klubben.

– Alle sportsklubber hører fansen til. Den nåværende utviklingen der milliardærer, sjeiker og oligarker tar kontroll over klubber og bruker dem som sine personlige leketøy er ikke en sunn trend. Mitt bud er bygd på deling med fansen. Min gruppe vil finansiere halvparten av summen som trengs for å ta over klubben, og så vil vi be fansen, gjennom et nytt selskap satt opp med dette som formål, om å kjøpe den andre halvparten, skrev Zilliacus i en pressemelding torsdag, der han hevder at dette bare vil koste tre amerikanske dollar per fan.

– Alle fans som kjøper seg inn vil ha tilgang til en app der de kan stemme over fotball-relaterte avgjørelser i klubben. Ingen avgjørelser vil bli tatt uten at den støttes av majoriteten av fansen, heter det videre i pressemeldingen.

I pressemeldingen beskriver finnen videre Manchester United som den beste fotballklubben i verden. En slik uttalelse vil neppe falle i god jord hos Liverpools supportere, om han ikke lykkes med å kjøpe United, og vil gjøre alvor av backup-planen om å kjøpe Liverpool.