Premier League-sjefen vil begrense klubbenes pengebruk

Ønsker tak på lønns- og overgangsbudsjett.

Premier League-sjef Richard Masters har tirsdag vært i en høring sammen med en komité bestående av politikere som jobber med blant annet kultur og idrett. Der ble han blant annet grillet om Newcastles eierskap, mer om det nederst i saken, og regjeringens ønske om et uavhengig organ til å styre fotballen. 

I tillegg snakket han om økonomien i ligaen, og muligheten for å ha strengere regler når det gjelder klubbenes pengebruk i forbindelse med spillerkjøp og -lønninger. 

Ifølge The Times-journalist Martyn Ziegler sa Masters til politikerne at Premier League ønsker et liknende regelverk som UEFA når det gjelder økonomi. Der er det maksimalt lov å bruke 70 prosent av klubbens omsetning på lønninger og spillerkjøp.

Etter Henrys ønske

Nylig ble det kjent at Everton er under etterforskning for brudd på Premier Leagues FFP-regler, og Chelsea kan slite med det samme etter å ha kjøpt spillere for over 500 millioner pund denne sesongen. 

Skulle Premier League gjøre alvor av Masters ord, vil trolig Liverpools eier John W. Henry bli fornøyd. Han snakket nylig varmt om å innføre begrensninger på pengebruk.

– Det er stadig økende økonomiske utfordringer i Premier League. Ligaen i seg selv er usedvanlig vellykket og den beste fotballigaen i verden, men vi har tenkt en stund at det bør settes begrensninger for pengebruk, slik at ligaen ikke går den samme veien som noen andre europeiske ligaer der det er en eller to klubber som har lite konkurranse hvert år. Spenning avhenger av konkurranse, og det er den viktigste komponenten i Premier League, sa han i et intervju med Liverpool Echo nylig.

At Henry og FSG har vært forkjempere for Financial Fair Play har aldri vært en hemmelighet, men det er et regelverk som ikke har fungert helt etter hensikten.

Motstanderne av forslaget til Masters vil nok slå i bordet med at forslaget om 70 prosent av omsetningen vil gagne store klubber som Liverpool og Manchester United, og gjøre det enda vanskeligere for andre lag å slå seg inn blant eliten. 

Grillet om Newcastle

Som nevnt ble det saudi-arabiske eierskapet av Newcastle tema under høringen, og Masters ble spurt om det foregår en etterforskning av hvem som faktisk eier klubben, og om det faktisk er slik at den er statseid.

– Jeg kan ikke kommentere det, sa han på spørsmål om det foregår en etterforskning. 

– De eneste gangene Premier League offentlig kommenterer slike saker er dersom tiltaler tas ut eller prosesser er avsluttet der et uavhengig panel har undersøkt om regelbrudd har funnet sted. Vi snakker aldri om selve etterforskningen, sa han.