Avslører verstingene på drøying av tid

Det blir mindre og mindre effektiv spilletid i Premier League.

Fotball blir dyrere og dyrere å se på, og selv om det stadig blir flere kamper i mange turneringer, blir selve kampene kortere og kortere. Det er i alle fall tilfellet i Premier League og de andre store ligaene i Europa.

Denne sesongen har det vært mye snakk om drøying av tid, og The Analyst og Opta har i en artikkel presentert noen spennende funn som forteller hvem som er verstingene når det gjelder drøying av tid, og hva det er som forsyner seg med mest av den effektive spilletiden oss tv-tittere ønsker å ha mest mulig hav.

54 minutter og 46 sekunder er tiden en fotballkamp i Premier League egentlig varer. Det er snittet i årets sesong, og en nedgang på 22 sekunder fra i fjor og nesten et minutt sammenliknet med ni år sden.

Ballen er i snitt i spill 55,8 prosent av tiden i Premier League. I Liverpools kamper er tallet noe høyere, med 56:44 i effektiv spilletid i snitt, og noe av grunnen til det finner vi i tallene som følger.

Her er verstingene

Liverpool er nemlig det laget i Premier League som er mest ivrig etter å få i gang kampen igjen etter et avbrudd, som for eksempel innkast, frispark eller utspark. De røde bruker i snitt 23,3 sekunder på å få spillet i gang, mens verstingene Newcastle og Brentford bruker om lag 30 sekunder.

Newcastle bruker i snitt 15 sekunder mer på hvert eneste utspark fra keeper enn det Liverpool gjør. Det blir noen minutter i løpet av en lang sesong. Newcastle er også det laget i Premier League som har minst effektiv spilletid, med et snitt på bare 51:15, skriver The Analyst

Utspark kan nok regnes som det mest frustrerende når det kommer til drøying av tid. Arsenal-keeper Aaron Ramsdale svidde av mer enn ti minutter av kampen mot Liverpool på Anfield nylig på å ta utspark. I snitt brukte han 57 sekunder per utspark.

Slik ser snittet ut når det gjelder ulike avbrudd i fotballkamper i Premier League:

Frispark - 33 sekunder
Corner - 33 sekunder
Utspark - 30 sekunder
Innkast - 16 sekunder
Straffespark - 112 sekunder
Avspark etter scoring - 72 sekunder

Blir det altså straffespark i en kamp, kan du regne med over tre minutter pause i kampen i forbindelse med at dette skal tas og det eventuelle målet skal feires.

I tillegg til de naturlige stopp i spillet som vi nevnte i listen over kommer også VAR-sjekker, som i snitt forsyner seg med 73 sekunder, og spillerbytter, som det ikke foreligger tall for i artikkelen til The Analyst.

«Diogoal» har alltid vært en spiller som er avhengig av flytsonen

Diogo Jota har alltid hatt en tendens til å veksle mellom kamprekker der målene renner inn og lange perioder med tørke.

Innsikt 26.apr 13:04
Forrige tur til London Stadium ble et corner-mareritt. I helgen kom svakhetene til syne igjen

Liverpool viste svakheter på defensiv dødball i helgen. Det har fersk historie vist at man ikke råd til på bortebane mot West Ham.

Innsikt 26.apr 10:35

Tok tak i VM

Mens de europeiske topp fem-ligaene ligger på mellom 53:41 og 55:59 i effektiv spilletid, var tallet i VM hele 58:04 - et snitt på over tre minutter mer enn i Premier League.

Det var en bevisst strategi fra FIFAs dommersjef Pierluigi Collina å legge til mer tid enn det vi er vant med. Blant annet skulle tiden det tok for alle VAR-sjekker bli lagt til.

Så langt har ikke ligaene fulgt eksempelet, men skulle den effektive spilletiden fortsette å synke, har de kanskje ikke noe valg.

Liverpools motstander onsdag kveld, West Ham, er laget med fjerde mest effektiv spilletid i sine kamper denne sesongen. Vi kan med andre ord se frem til i overkant av 56 minutter med Premier League-fotball i kveld - dersom snittet holder seg.