Bekymret over økt snusbruk i Premier League

Snusen har for alvor inntatt engelsk fotball.

I Skandinavia vil det neppe være en overraskende sak at mange fotballspillere bruker snus på et jevnlig basis, men i England er man langt mer bekymret over det som rapporteres å være økt snusbruk helt fra Premier League og ned til amatørnivå. 

The Athletic skriver at man nå estimerer at minst 35 til 40 prosent av fotballspillere i dag bruker snus, og at den engelske spillerforeningen PFA er bekymret.

– Det har blitt en kultur. Det blir verre, og vi må få frem hvor avhengighetsskapende dette er. Jeg tror ikke alle vet hvor farlig det kan være på lang sikt, sier Lee Johnson, som har vært manager i en rekke engelske lag.

Profiler bruker snus

At svenske spillere som Emil Krafth og Victor Lindelöf bruker snus er ingen overraskelse, men andre spillere som Marcus Rashford og Jamie Vardy har også blitt avbildet med en snusboks i nærheten. 

The Athletic skriver at de har fått bekreftet at minst en spiller på det engelske landslaget er helt avhengig av snus, og at en spiller i Premier League måtte slutte med snus etter å ha slitt med formen lenge.

I League One skal det ha blitt solgt snus til akademispillere så unge som i 13- og 14-årsalderen, ifølge artikkelen.

«Det virker mer og mer klart at snus har blitt del av hverdagslivet i den moderne fotballen, og blir brukt av elitespillere i klubber som Manchester United og Manchester City, og helt ned til non-league og halvproft nivå», skriver the Athletic.

Champions League, Europa League, Europa Conference League eller helt ute av det gode selskap?

Følger med

PFA vil nå sette i gang undersøkelser som skal finne ut hvor farlig det er for spillere å bruke snus, og mange i idretten skal være bekymret for hva den økte bruken kan føre til på lang sikt. 

– Vi jobber tett sammen med klubbleger og støtteapparat med tanke på spillernes helse, og en av tingene vi jobber med er utbredelsen av snusbruk, sier en talsperson for PFA.

Det er forbudt å selge snus i alle EU-land bortsett fra opprinnelseslandet Sverige, og slik har det vært siden 1992. Men det er ikke forbudt å bruke det, og det står heller ikke på dopinglisten derfor er det ingen fotballspillere som bryter noen lover eller regler når de bruker snus.