– Da jeg gikk i garderoben lurte jeg på hvordan vi ikke klarte å vinne denne kampen

Under pressekonferansen etter 2-2 mot Arsenal forsøkte Jürgen Klopp å forklare hvorfor hans Liverpool-lag ikke har klart å prestere på dette nivået gjennom hele sesongen.

I andre omgang av Liverpools 2-2-kamp mot Arsenal på Anfield søndag ettermiddag kunne man ikke se hvorfor gjestene fra London ligger hele 29 poeng foran Jürgen Klopps mannskap på Premier League-tabellen.

Under pressekonferansen etter kampen fikk Klopp spørsmål om hvorfor hans lag ikke har klart å levere stabilt på dette nivået gjennom hele sesongen.

– Vi har manglet stabilitet og selvtillit. Dette er de to tingene, og spørsmålet blir da hvorfor vi mangler selvtillit? Fordi vi ikke har hatt nok positive opplevelser, og har du ikke nok slike kan du ikke bygge videre på dem. Fotball er som livet ellers. Du har opp- og nedturer både i enkeltkamper og gjennom en hel sesong, lød det filosofisk fra Liverpool-manageren.

– Slik var det ikke for oss de 6-7 foregående årene, men det har vært slik dette året, og vi må bare komme oss gjennom det. Det er ikke kult, det er ikke noe vi ønsker, men vi må bare komme oss gjennom det. Som jeg sa foran kampen, er ikke dette noe du klarer å fikse over natten. 

– Vi hadde en normal start på sesongen. Den var ikke perfekt, men så kom 9-0 over Bournemouth. I neste kamp forventet folk at vi skulle score i alle situasjoner. Vi gjorde ikke det, og dermed klarte vi ikke å bygge videre på den storseieren. Det samme skjedde da vi slo Manchester United 7-0. Neste kamp var mot Bournemouth. Vi ble liggende under 1-0. Vi hadde muligheten til å utligne, og hadde vi klart det kunne vi ha snudd kampen, men vi gjorde ikke det heller. Det har føltes om vi har strevd med å finne oss selv hele sesongen. Det er mye som har skjedd dette året. Det finnes en forklaring på alt, men generelt sett vil jeg si vi har manglet selvtillit. Derfor var prestasjonen mot Arsenal så viktig. Vi bidro til å skape en intens stemning på stadion. Folk var strålende, spesielt i andre omgang. Det var fantastisk, og måten vi spilte på gjorde det kult.

Klopp og Liverpool-spillerne må nå vente en helt uke før de kan forsøke å bygge videre på den gode andreomgangen mot Arsenal. Da reiser de til Elland Road for å møte et Leeds som i helgen fikk juling 5-1 av Roy Hodgsons Crystal Palace på sin egen hjemmebane.

– Nå har vi en lang uke, noe som utgjør en stor forskjell. Jeg liker det faktum at vi får tid til å trene og restituere oss. For Thiago er det superviktig at han får noen flere treningsøkter, og Luis Diaz vil også være tilbake for fullt i normal trening, og vil bli tilgjengelig for den kampen, noe som er veldig gode nyheter for oss. Leeds blir en ny vanskelig kamp, og vi har ingen unnskyldninger da. Vi må sørge for at vi er klare igjen, og bygge videre på dette resultatet. Vi var med på å lage en spektakulær fotballkamp, og spilte godt i en time. Vi slapp inn to mål den første halvtimen, men var gode etter det, og burde ha vunnet kampen mot et lag i knallform. Nå gjorde vi ikke det, men vi slo tilbake etter å ha ligget under 2-0, og det var bra.

Uheldig baklengsmål

Klopp beskriver det første baklengsmålet mot The Gunners som uheldig. 

– Robbo glir, de skjærer innover, og det blir to returer. Til slutt får Martinelli en fot på ballen, og det står 1-0. 2-0 kommer i en situasjon som ikke bør skje særlig ofte. Og for å unngå det må vi sette linja høyere. Jeg forstår at Arsenal er en trussel på vingene, med hurtigheten til Saka og Martinelli, så det føles ikke komfortabelt å sette linja høyere, men vi må gjøre det uansett. Da vi begynte å være mer kompakte, satte linja høyere, og midtbanen og angresprekka begynte å spille sammen, ble det ikke så enkelt for Arsenal lenger. Da vi fikk det til å fungere, ble vi bedre.

– Når vi hadde ballen slo vi veldig mye langt, for vi beveget oss ikke nok i farlige områder. Men lange baller er ikke et problem, for vi kan gå for å vinne andreballene, og vi fikk noen gode sjanser som vi kunne ha fått mer ut av. 

– Scoringen før pause var viktig for oss. På 2-1 følte vi at vi kunne snu kampen. Og spillemessig gjorde vi det, selv om vi bare kom halvveis resultatmessig. Da jeg gikk i garderoben etter kampen var spørsmålet jeg stilte meg selv hvordan vi ikke klarte å vinne denne kampen? Et poeng er greit, og et nytt steg i riktig retning. Dette var første gang på lang tid vi responderte veldig bra når vi ble liggende under, og ikke falt sammen. Det kunne fort ha skjedd etter alt som har skjedd tidligere i år. De kunne ha gjort 3-0, men det skjedde ikke, og vi så bedre ut. Det så ut som vi var klare til å slå tilbake, og det gjorde vi i andre omgang. Vi skulle ha snudd kampen helt med de sjansene vi hadde, men et poeng er i det minste ok.

Tanken bak Trents rolle

Klopp forklarte også tanken bak Trent Alexander-Arnolds rolle i kampen, hvor han trakk innover i banen og fungerte som en ekstra midtbanespiller så snart Liverpool vant ballen.

– Dette var ikke første gangen vi har gjort dette. Vi har gjort det før også, men kanskje ikke så tydelig. Men vi har benyttet Trent lenger inne i banen tidligere også. Nå doblet han opp som en ekstra nummer 6. Han må selvsagt bli vant til dette. Jeg vil si det var et stort steg å gjøre dette i en kamp mot Arsenal. Det åpnet ulike muligheter for oss. Ser du kampen om igjen, ser du at vi lærte å benytte oss av det. Hendo var ikke ute på kanten, men holdt seg også inne i banen, og så kunne vi slå pasninger ut til Mo. Han holdt godt på ballen, og så kunne vi gå derfra. Det fungerte bra. Som sagt var ikke dette første gangen vi forsøkte dette, men vi har ikke gjort det på en stund nå. Derfor er jeg godt fornøyd med hvordan vi utførte det.

Etter uavgjort mot Arsenal er det for øvrig nå ikke lenger en teoretisk mulighet for at Liverpool skal vinne ligaen denne sesongen. Det er 27 poeng igjen å spille om, og avstanden opp til serielederen er 29 poeng. Med tolv poeng opp til Newcastle og Manchester United på de to siste Champions League-plassene, og altså bare 27 poeng igjen å spille om, er det også svært dårlige odds for Champions League-spill neste sesong.