Møtes på Anfield for første gang på 25 år

Liverpools bitre rivaler fra slutten av 70-tallet kjemper nå for tilværelsen i det gode selskap.

Nottingham Forest er en klubb med mye historie, og det var mange som ønsket dem velkommen da de endelig rykket opp igjen til Premier League i fjor, etter over 20 år utenfor det gode selskap. 

Da lagene møttes på City Ground i FA-cupen i mars i fjor var det første gang på over 20 år at lagene møttes. Liverpool vant den kampen 1-0, men Forest fikk sin revansje da de overrasket og slo Liverpool 1-0 på hjemmebane i oktober denne sesongen. Det var første gang Forest slo de røde i en offisiell kamp siden mars 1996, men det var tross alt på en bane Liverpool har slitt med å vinne på historisk sett. 

Når lagene møtes på Anfield lørdag, har Forest en enda større jobb foran seg om de skal ta med seg tre poeng. 

Ikke vunnet siden 60-tallet

Både historien og formen, som vi skrev om i går, tilsier at Liverpool er store favoritter inn mot lørdagens kamp. Forest står uten seier og med bare tre poeng på de siste ti kampene i ligaen, og på Anfield har de ikke vunnet på over 50 år. 

Slik gikk det sist lagene møttes: 

Nå har selvsagt ikke Forest hatt muligheten til å gjøre noe med Anfield-statistikken på 25 år, ettersom det forrige møtet her kom i 1998, men vi må mye lenger tilbake i historien for å finne forrige gang de tok med seg noe fra Anfield. 

I ligaen har de ikke vunnet på Liverpools hjemmebane siden en 2-0-seier i 1969, men den historiske rivaliseringen mellom de to klubbene fant sted mot slutten av 1970-tallet, og det er noe som fremdeles synges om den dag i dag på The Kop. 

Kjempet om trofeene

Bob Paisley var manager for en av de beste lagene i engelsk fotball, noensinne, da Liverpool herjet på 70-tallet. Men nærmest ut av intet kom smarte Brian Clough og Nottingham Forest, og satt en stopper for Liverpools kamp om ligagullet i 1977/78. I tre sesonger skulle Liverpool og Nottingham Forest dominere engelsk fotball.

I samme sesong møttes de i ligacupfinalen. Det ble målløst på Wembley, og det måtte en omkamp til på Old Trafford for å avgjøre vinneren. Det ble dramatisk. Phil Thompson gjorde en «professional foul» da han dyttet og felte John O’Hare.

Siden Forest vant ligaen, og Liverpool endte på en andreplass, var de begge kvalifisert til Europacupen 1978/79. Liverpool hadde vunnet Europacupen de to foregående årene, men nå trakk de beinhard motstand i første runde: Nottingham Forest. Og det var Clough og co som tok seg videre, etter at de vant 2-0 på City Ground og klarte å holde Liverpool unna på Anfield.

Forest vant Europacupen både i 1979 og 1980, før storhetstiden tok slutt. Nå er det kamp om overlevelse i Premier League som gjelder, og de er desperate etter poeng når de gjester Anfield. 

Liverpool - Nottingham Forest spilles lørdag klokken 16.