Mot Leeds viste Jones frem mye av det som har vært savnet på midtbanen

Kan Curtis Jones endelig få sitt gjennombrudd på Liverpools midtbane?

Midtbanen har vært samtaleemne hele sesongen, og allerede før den i det hele tatt begynte var det mange som ønsket seg en ny midtbanespiller eller to. Den eneste som kom inn dørene var Arthur Melo, men ettersom brasilianeren bare har fått 14 minutter på banen for de røde, har midtbanen sett omtrent lik ut hele sesongen. 

Når et lag er i sviktende form får spillere som vanligvis ikke spiller så mye muligheten til å vise seg frem. Det så vi med unge Stefan Bajcetic da han leverte varene før han ble skadet, og for et par sesonger siden var det midtstopperne Nat Phillips og Rhys Williams som fikk heltestatus. 

Curtis Jones er en annen spiller som, til tross for at han har vært med førstelaget i omtrent fire sesonger, har blitt nødt til å vente på den muligheten. Uheldige og merkelige skader på uheldige tidspunkt og rivaler på midtbanen i bedre form har ført til at det har blitt lite spilletid. 

Lite spilletid

  • Curtis Jones har bare spilt 560 minutter med førstelagsfotball i alle turneringer denne sesongen. 
  • 21 spillere i Liverpools tropp har spilt mer enn 22-åringen. 
  • På midtbanen er det kun Alex Oxlade-Chamberlain (525), Naby Keita (491) og Arthur Melo (14) som har færre minutter enn Jones.
  • Jones har bare spilt 15 kamper totalt denne sesongen, mot 34 og 27 de to foregående sesongene. Han kan maks ende på 23 i år. 
  • Jones har 18 målpoeng for de røde, men kun ett denne sesongen - den målgivende pasningen mot Leeds.

Men mot Leeds startet 22-åringen sin tredje ligakamp på rad, og bygget videre på to brukbare prestasjoner mot Chelsea og Arsenal. I 6-1-seieren på Elland Road viste Jones frem mye av det som har vært savnet på midtbanen denne sesongen, både offensivt og defensivt.

Offensivt

Jones har erfaring fra å spille som venstrekant, og vi har lenge visst at det er mange offensive kvaliteter hos den unge spilleren. Det viste han frem mot Leeds, da han fikk spille hele kampen som takk for en bunnsolid prestasjon. 

Ifølge LFCTV leverte 22-åringen fire driblinger, noe som var mest på banen. Han skapte også to sjanser, inkludert den som endte med å bli en herlig målgivende pasning til Diogo Jota. 

Jones viste seg også som en solid pasningsspiller, da han traff på 51 av 57 forsøk - en treffprosent på 89. Tre av tre langpasninger var vellykkede, og han slo også et innlegg som hadde riktig adresse. 

Forhåpentligvis får han snart også vise frem skuddfoten sin igjen, men så langt denne sesongen har han knapt kommet til avslutninger. Totalt har Jones scoret åtte mål for Liverpool. 

Defensivt

Prestasjonen mot Leeds viste at Jones kanskje er det nærmeste vi kommer Gini Wijnaldum, en spiller mange har savnet etter at han forlot klubben for snart to år siden. I fraværet av Thiago har Liverpool slitt med å kontrollere kamper fra midtbanen, men Jones har evnen til å holde på ballen under hardt press, og å vinne den gjennom bra press. 

FBref.com trekker frem spillere som Nicolo Barella og Alexis Mac Allister som liknende typer av Jones. Det er to spillere Liverpool har blitt linket til, og spesielt sistnevnte virker det å være interesse for. 

Mot Leeds var han overalt, både offensivt og defensivt. 

Curtis Jones mot Leeds

Distanse løpt: 11,42 kilometer (mest for LFC)
Dueller: 19 (mest for LFC)
Dueller vunnet: 11 (mest for LFC)
Taklinger: 5 (mest for LFC)

Kilde: LFCTV

Den slags tall er noe som kommer godt med for en Liverpool-midtbane som tidvis har slitt med å henge med i svingene denne sesongen. Jones viser at han i form har energien og styrken til å fungere som indreløper, både offensivt og defensivt. 

En annen fordel

Det har blitt nevnt at sommeren som kommer vil være viktig for Jones sin fremtid, og at neste sesong kan være «make or break» for den unge scouseren. 

Liverpool viste tidligere i sesongen at de har lyst til å satse på 22-åringen, da han ble tilbudt en ny langtidskontrakt med klubben. 

Kanskje er nettopp det faktum at han er scouser et viktig moment i den vurderingen. Til sommeren står Liverpool i fare for å miste flere av spillerne som har status som «homegrown», som betyr at de har trent i klubben eller i England i sine ungdomsår. Skulle for eksempel Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner og Caoimhin Kelleher forsvinne, vil listen med «homegrown»-spillere, som allerede er noe kort, bli enda kortere. 

Liverpools «homegrown»-spillere

I Premier League kan man registrere 25 spillere, der 8 må være «homegrown», altså trent i England. 

Liverpool registrerte kun 23 spillere i sin tropp i september, der 7 var «homegrown». 

De var: Jordan Henderson, James Milner, Trent Alexander-Arnold, Nat Phillips, Joe Gomez, Caoimhin Kelleher og Alex Oxlade-Chamberlain. 

Spillere som Harvey Elliott, Stefan Bajcetic og, for siste gang, Curtis Jones, gikk under U21-kvoten.

Også i europeiske turneringer er det krav til at spillere må være trent opp i hjemlandet, og der må også fire av spillerne være trent opp i klubben. Nå er det jo ikke sikkert det blir spill i Europa neste sesong for Liverpool, men ambisjonen er vel å komme dit så raskt som mulig, og da er Jones en nyttig spiller å ha i troppen.

Har fått selvtillit

Etter kampen mot Leeds sa Jones til liverpoolfc.com at det har gitt selvtillit å få spilletid igjen.

– Jeg elsker å være rundt laget og å få muligheten. Nå har jeg startet tre på rad, så selvtilliten er høy - men ikke for høy. Jeg vet at jeg har mye å lære, så jeg tar én kamp av gangen og er fornøyd med det, sa han. 

Lørdag håper han å få sin fjerde når Nottingham Forest gjester Anfield. Jones startet det motsatte oppgjøret i høst, da Liverpool gikk på et overraskende tap.

– De kjemper for å redde plassen og kommer til å gi alt. Men det vil vi også. Det blir en tøff kamp, men vi er klare og selvtilliten er på vei opp.

Liverpool - Nottingham Forest spilles lørdag klokken 16.