For andre gang denne sesongen møter Liverpool et Forest i skrekkform

Liverpool hjalp Nottingham Forest ut av en formkrise i høst. Nå er ligaens dårligste bortelag igjen i trøbbel.

Nottingham Forest handlet over 20 spillere i sommerens overgangsvindu, og det viste seg raskt at det ville ta tid å sette sammen et lag som var kapable til å plukke med seg trepoengere i Premier League. 

Den aller første hjemmekampen tilbake i det gode selskap endte med en sterk 1-0-seier over West Ham, men deretter ble det tunge resultater. Manager og tidligere akademitrener i Liverpool, Steve Cooper, har fremdeles jobben i Forest, men allerede tidlig i høst ble det rapportert at han var under press. 

Kanskje var det seieren over Liverpool, som nesten ingen så komme, som reddet 43-åringen. 

Forest stod med ni strake kamper uten seier og med kun ett mål på de fire siste kampene før Liverpool kom til City Ground 22. oktober. Der skulle imidlertid rekken ta slutt. Taiwo Awoniyi senket gamleklubben og sørget for en 1-0-seier som ga Forest et løft som har sørget for at de fremdeles er med i kampen om overlevelse i Premier League. 

I ny formkrise

Spesielt var det en resultatrekke i starten av 2023 som sørget for at Forest klatret på tabellen, men siden hjemmeseieren over Leeds 5. februar har det raknet igjen. Cooper har fått full støtte fra sine sjefer, noe som ofte er ensbetydende med at presset på manageren vokser. 

Før oppgjøret på Anfield lørdag ettermiddag står Forest med ti strake kamper uten seier, og med bare tre poeng til sammen i denne perioden. 

Forest sine ti siste kamper

11.2 Fulham - Forest 2-0
18.2 Forest - Manchester City 1-1
25.2 West Ham - Forest 4-0
5.3 Forest - Everton 2-2
11.3 Tottenham - Forest 3-1
17.3 Forest - Newcastle 1-2
1.4 Forest - Wolves 1-1
4.4 Leeds - Forest 2-1
8.4 Aston Villa - Forest 2-0
16.4 Forest - Manchester United 0-2

Den resultatrekken fører Nottingham Forest helt ned på bunnen av formtabellen i Premier League, bak lag som Southampton og Leicester, som også sliter med å plukke poeng. 

Liverpool er på sin side nå nummer fem på formtabellen i Premier League, med 18 poeng på de ti siste kampene. 

Fryktelig borteform

Liverpool er blant flere lag som har fått smake på at Forest er et tøft lag å slå når de spiller hjemme på City Ground. På 16 hjemmekamper har de plukket med seg 21 poeng, noe som er 14. best i ligaen. De har bare sluppet inn 20 mål på hjemmebane - bare to mer enn serieleder Arsenal. 

Det er på bortebane det har gått skeis for Coopers menn denne sesongen. På 15 bortekamper har de bare tatt med seg seks poeng, og kun scoret fem mål. Totalt har det blitt hele 36 baklengsmål på fremmed gress, noe som er mest i Premier League. 

Fire av de seks poengene kom mot Southampton og Bournemouth i januar. Før det må vi helt tilbake til oktober for å finne Forest sitt forrige poeng på bortebane. 

Liverpool er på sin side blant ligaens beste hjemmelag, med 31 poeng fra 14 hjemmekamper. De røde har kun tapt én hjemmekamp denne sesongen, mot Leeds i november.  

Viser til tidligere eksempler for å motivere spillerne

Cooper ble konfrontert med den svake formen da han møtte pressen torsdag ettermiddag. 

– Det er en vanskelig periode, og vi forsøker å snu det, sa han på sin pressekonferanse. 

Han forteller at trenerteamet bruker eksempler på lag som har utrettet «great escapes» tidligere sesonger for å motivere sine spillere. 

– Har gitt noen eksempler på lag som har klart å snu liknende resultatrekker tidligere. Det skjer hvert år at noen kommer seg gjennom det. Denne sesongen har vi også sett lag reise seg etter vanskelig perioder. Det er vanlig for lag som er langt nede på tabellen å oppleve resultatrekker som vi gjør for øyeblikket, og vi skal jobbe hardt for å snu det, sa Cooper. 

Forest er nå under streken, men det er bare målforskjellen som skiller dem og Everton, som er på trygg grunn.

– Vi er ikke alene der nede. Andre lag sliter med det samme. Men vi må tenke på oss selv og skal prøve å snu situasjonen. Det har blitt gjort mange ganger før, sa Cooper torsdag.

Flere spillere ute med langtidsskader

Takket være kjøpefesten både i sommer og i januar har Nottingham Forest en av de største spillertroppene i Premier League. Det fører også til at de har en del skader. 

Cooper kunne torsdag opplyse at det ikke er noe nytt å melde på skadefronten, og dermed har de fremdeles hele ni spillere ute med skade. De fleste er langtidsskadet. 

Giulian Biancone rakk bare å spille to kamper for sin nye klubb før han ble skadet for resten av sesongen i november. Ute resten av sesongen er også spissen Chris Wood og forsvarsspiller Willy Boly. 

Høyreback Serge Aurier, forsvarer Omar Richards, midtbanespillerne Gustavo Scarpa og Cheikhou Kouyate og keeper Dean Henderson er også ute til lørdagens kamp. 

Forest stilte med følgende lag da de ble slått 2-0 av Manchester United på eget gress søndag (5-4-1): 

Keylor Navas - Neco Williams, Felipe, Moussa Niakhate, Scott McKenna, Renan Lodi - Brennan Johnson, Remo Freuler, Danilo, Morgan Gibbs-White - Taiwo Awoniyi. 

Tre tidligere Liverpool-spillere kan være i aksjon på lørdag - Williams, Awoniyi og Jonjo Shelvey, som satt på benken mot United. 

Liverpool - Nottingham Forest spilles lørdag klokken 16.