Slik fungerer Trents nye rolle i praksis

Halvt høyreback, halvt midtbane. Men kanskje har Jürgen Klopp endelig funnet den perfekte hybridløsningen for å gjenreise Trent Alexander-Arnold.

– Dette var omtrent som å se Steven Gerrard spille. Han var over alt, og løp mye. Han var involvert hele tiden, sa Jamie Carragher om Trent Alxander-Arnold på Sky Sports Monday Night Football etter 6–1 seieren over Leeds på Elland Road. 

Det har vært en tung periode for Trent Alexander-Arnold, som har fått mye kritikk for sine manglende defensive kvaliteter. Men mot Leeds sto han virkelig fram igjen med sine fremste kvaliteter. Han ble kåret til Liverpools beste spiller av oss i Liverpool.no, der han fikk 9 på spillerbørsen

Akkurat som mot Arsenal spilte 24-åringen i en ny hybrid-rolle, der han alternerer mellom å være høyreback og å ha en 6-errolle på midtbane.

Det gjorde at Trent ble veldig mye involvert, og hadde 153 ballberøringer i kampen. Det er nest mest av alle i en Premier League-kamp denne sesongen.

Han hadde også 136 pasninger, med en pasningssikkerhet på 93 prosent. 34 av pasningene kom i øverste tredjedel av banen. I tillegg vant den utskjelte forsvarsspilleren ballen gang på gang på midtbanen. De to målgivende pasningene ble bare kronen på verket.

– Bare De Bruyne i nærheten

– Det å se han på midtbanen, der han er mer involvert og hvor han kan styre spillet mer, virker nesten perfekt for ham, sa Carragher på TV mandag. 

– John Stones gjør det samme veldig bra for Manchester City, men Trent er bedre til å slå pasninger enn Stones. De pasningene som kan skjære gjennom et forsvar. Det er bare Kevin De Bruyne i Premier League som er bedre på det vi akkurat har sett, mente Liverpool-legenden. 

Tall fra Sky Sports, som du kan se i faktaboksen, viser også hvor mye mer involvert Trent har blitt i sin nye rolle på de siste to kampene. 

– Han vil ikke spille mot et så dårlig lag som Leeds hver uke, men la oss ikke glemme at han spilte i samme rolle mot laget på toppen av tabellen i forrige uke.

– Han har alltid hatt bra tall når det kommer til kreativitet, men jeg har vært kritisk til Trent spesielt etter at de slapp inn mål mot Real Madrid. Han er et spesielt talent, men man vil se mer av det kreative og mindre av det defensive fra ham. Som jeg har påpekt tidligere så vil det bli stilt flere spørsmål om Trents forsvarsegenskaper om Liverpool ikke kommer tilbake til å være et topplag som dominerer.

Trent i ny rolle

Fram til 9. aprilDe to siste kampene
Ballberøringer i snitt97115
Tap av ball26 %13 %
Pasninger i snitt6794
% av pasninger i angrepssonen19 %24 %
Sjanseskaping fra åpent spill1,33
Forventede assist0,230,72

Kilde: Sky Sports

– Men jeg bryr meg egentlig ikke om hvor Trent Alexander-Arnold er på en lagoppstilling når man setter opp formasjonen. Jeg vil se Trent på ballen i dette området, sier Carragher, og tegner opp en firkant på skjermen. 

Jobben din i trenerteamet til Liverpool er å sørge for at han er på ballen i den firkanten gjennom en hel kamp. Da vil han skape mål etter mål.
TRENT-BOKSEN: Innenfor dette området ønsker Jamie Carragher å se Trent Alexander-Arnold mest mulig i kampene framover.

TRENT-BOKSEN: Innenfor dette området ønsker Jamie Carragher å se Trent Alexander-Arnold mest mulig i kampene framover.

– For om han er på ballen i dette området, om det er på midtbanen eller som back, er det få spillere i fotballverden som kan matche ham. Den eneste spilleren jeg kommer på er Kevin De Bruyne.

– Trent har formidable styrker. Vi vet at han ikke er den beste forsvarsspilleren. Han må forbedre seg på det, men jeg tror aldri han kommer til å bli den beste til å forsvare seg. Jürgen Klopp og Liverpool må finne en måte å bruke ham på, slik de har gjort de siste 4-5 årene som full back. Jobben din i trenerteamet til Liverpool er å sørge for at han er på ballen i den firkanten gjennom en hel kamp. Da vil han skape mål etter mål, mener Carragher.

Og som man ser av kartet som viser hvor Trent var mest i kampen mot Leeds, så var det i området Carragher ønsker ham i. 

124 fullførte pasninger er for øvrig også Trents høyeste tall som Liverpool-spiller i en kamp. 

Men hvordan fungerer Trents nye rolle egentlig? Her er et forsøk på å forklare det. 

To funksjoner med den nye rollen

Trent Alxander-Arnold startet kampen i sin vante posisjon på høyrebacken, men man ser tidlig i kampen hvordan han etter å ha mottatt ballen på siden, sentrer til Virgil van Dijk, og så beveger seg inn i midten av banen. Dette ser man mye av utover i kampen, der han ofte mottar en pasning som han returnerer, samtidig som han løper inn mer sentralt. 

Samtidig som han bytter posisjon, peker han til Ibrahima Konaté om å legge seg lengre ut til høyre for å dekke rommet han selv etterlater. 

Det samme skjer rundt ett minutt seinere i kampen, der Trent går høyere sentralt i banen, og er involvert flere ganger i et lovende angrep for Liverpool.

Selv om han virker å ha fått en veldig fri rolle og muligheten til å gå inn sentralt heller enn å spille som ving, så virker han mer tilbakeholden med å gå framover enn i den vanlige backposisjonen. Han sørger for at Liverpool har god kontroll, før han gradvis gjør posisjonsbyttet. Før det vaker i han mellom sentralt og en mer naturlig høyrebackposisjon. Men selv om han spiller mer sentral fortsetter han også å bistå med hjelp til Salah ved å gå ut bredt når egypteren har ballen, og trenger pasningsalternativer. 

Trents rolle varierer utover i kampen, og han brukes også mye dypt i banen som playmaker, og gjerne dypere enn Fabinho for å starte Liverpools angrep. Men ofte går han også ganske langt opp i banen etter å ha satt i gang angrep. 

Her ser man tydelig hvordan Konaté går ut langt til høyre når Liverpool bygger opp spillet, slik at Trent kan gå inn sentralt og styre spillet. Liverpool endrer formasjon fra 4–3–3 til nærmere 3–2–5 i angrep.

Van Dijk virker veldig oppmerksom på å gi ballen til Trent ved alle muligheter som er.

Like etter bildet under, slår Trent en langpasning mot Diogo Jota som blir brutt, og ballen kommer tilbake i hans område. Til forskjell fra det vi har sett av Trent defensivt til tider denne sesongen jager han her ned spillerne og gir seg ikke før han har vunnet tilbake ballen på midtbanen. Han virket å ha en helt annen energi på å vinne tilbake ballen i denne kampen, noe han gjorde flere ganger fra midtbaneposisjonen. Dermed hindret han flere potensielt farlige overganger, der Leeds kunne utnyttet at Liverpool er en «mindre» i forsvar. 

I etablert forsvar går Trent inn i sin vante rolle så raskt det lar seg gjøre. 

Her ser man hvor bredt Konaté ligger i forsvar. Når Leeds får en overgangsmulighet, går Trent inn å sikrer for franskmannen. 

På dette bildet fra tidlig i andre omgang, ser man tydelig at Liverpool går over til en treer bak, der Andy Robertson holder igjen for at Trent skal kunne bruke sine kreative ferdigheter i oppbyggingen. 

– Dette var den beste counterpress-kampen på ... jeg har lyst å si et tiår. Det er i hvert fall lenge siden. Favorittøyeblikk mitt var etter 92 minutter da vi mistet ballen og fire spillere jaget den stakkars karen fra Leeds, sa Klopp etter kampslutt. 

Noe av kritikken mot den nye rollen, er at det etterlater mye rom på høyresiden. Klopp virker imidlertid ikke urolig for akkurat det. Til Sky Sports uttalte Klopp at endringen i Trents rolle både handler om å få mest mulig ut av Trent, men også at det blir mer sikkerhet bakover ved at det blir to spillere på defensiv midtbane med Fabinho og Trent side ved side.

– Det er begge deler. Hvis man ser på målet til Darwin, så kommer det etter en fremragende pasning, og han hadde et par superpasninger til både Salah og Henderson i første omgang også. Så i hans tilfelle handler det om begge deler, men vi må også være bedre beskyttet fordi vi har sluppet inn for mye på kontringer og mistet ballen på feil tidspunkter. Trent spilte en veldig god kamp. Men igjen var reaksjonen når vi mistet ballen var veldig bra, og vi tapte ikke ballen så ofte på feil tidspunkt fordi vi var rolige med ballen.

– Sånn sett passer formasjonen oss mye bedre, mener Klopp.

– For å spille god fotball trenger man stabilitet. Stabilitet får man bare fra forsvarsspillet. Det er det ingen tvil om. Men når man er i en negativ spiral, tar man altfor mange feil beslutninger. Vi kan være veldig offensivt orientert, vi kan ha en superoffensiv formasjon, om man reagerer på riktig måte. Men jeg vet ikke hvorfor counterpresset ikke var der. Men fra andreomgang mot Arsenal begynte det å klikke igjen. 

Dirigent og servitør

På Liverpools første mål var det Trent som brøt på midtbanen, for så å sende ballen fram til Salah. Han forsetter selv løpet ut til høyre, og blir spilt fri av Salah inne i 16-meteren. Fra høyresiden inne i 16-meteren, serverer han perfekt ballen til Cody Gakpo, som nærmest kan spasere ballen i nettet. Et nydelig angrep med Trent som dirigent og servitør. 

Se igjen alle i kampen her:

1–3-målet startet for øvrig også med et innkast fra Trent. Og selv om det ikke har noe med posisjonen hans å gjøre, må vi heller ikke glemme hans nydelige frekkas av et frispark. Dessverre ble den annulert for en hårfin offside på van Dijk, men Trent lurte hele Leeds med varianten inn i bakrommet. 

Frekk frisparkvariant fra Trent, som dessverre ble annulert for offside på van Dijk, som la ballen til Salah.

Frekk frisparkvariant fra Trent, som dessverre ble annulert for offside på van Dijk, som la ballen til Salah.

På Diogo Jotas 5–1-scoring var det 24 trekk før ballen havnet hos Portugiseren. Fem av gangene var Trent borti ballen i oppbyggingen, og på 1-6-målet la han fra sin sentrale midtbaneposisjon en perfekt ball i bakrommet som Darwin Nunez dempet på brystet og satte forbi keeper. 

Se Viaplays pakke med Trents ti beste målgivende i Premier League: 

Selv om det fortsatt er for tidlig å konkludere rundt Trents nye rolle, virker det i hvert fall veldig lovende. Møtet med Nottingham Forest på lørdag, kan forhåpentligvis fortsette å bygge selvtillit for både Trent Alexander-Arnold og hans lagkamerater. 

Les også: 

Nå må Liverpool klatre for å få europacup-plass neste sesong

Europacup-plassene kort forklart:Nå må Liverpool klatre for å få europacup-plass neste sesong

Liverpool må opp på tabellen for å spille i en av europacupene neste sesong, men det er mye som på virker hvilke tabellplasseringer som vil gi europacup.

Innsikt 17.apr 11:57
Angrepet fant hverandre i Leeds og nå kommer den røde våren!

Kampkommentar Leeds – LiverpoolAngrepet fant hverandre i Leeds og nå kommer den røde våren!

Et halvt dusin bortemål, satt inn av Liverpools angrepsspillere. Det er en kraft på topp som fortsatt kan redde noe av sesongen.

Kommentar 17.apr 23:28