Risikerer å stå uten inntekter fra Europa for første gang på sju år

Liverpools svake sesong vil få store økonomiske konsekvenser for Anfield-klubben.

Med tolv poeng opp til en plass som gir Champions League-spill neste sesong, og bare ni kamper igjen å spille, virker det som Liverpool kan se langt etter de enorme inntektene som spill i Europas gjeveste klubbturnering genererer. Åttendeplassen som de røde innehar i dag gir faktisk ikke spill i Europa i det hele tatt.

Vi må tilbake til 2016/17-sesongen for å finne sist Liverpool hadde null i premier penger fra Europacupene. De røde var også ute av det gode selskap tre år tidligere, i 2013/14.

Uten de enorme inntektene fra og spill i Champions League blir det utvilsomt vanskeligere for Anfield-klubben å tiltrekke seg de beste unge spillerne i verden. 

Siden 2017 har Liverpool rundt regnet sikret seg en halv milliard pund i prispenger fra sin deltakelse i Champions League. Da Jürgen Klopps mannskap tok seg til finalen i Paris i fjor tjente klubben for første gang over 100 millioner pund på en sesong på Champions League-deltakelsen alene, viser tall fra The Athletic.

En sesong utenfor det gode selskap vil også påvirke Liverpools UEFA-ranking negativt, noe som også får konsekvenser for blant annet seeding og hvor mye penger klubben vil tjene på eventuell europacupdeltakelse senere sesonger.

Og i tillegg fører det til tapte kampdaginntekter, hvor Liverpool håver inn rundt 2,5 - 3 millioner pund per kamp. De røde har spilt minst fire hjemmekamper i Champions League i hver av de seks siste sesongene, selvsagt for fulle tribuner.

I fjor utgjorde prispengene fra Champions League alene hele 17 prosent av Liverpools rekordomsetning på 594 millioner pund. Det er ikke tvil om at det får alvorlige konsekvenser for klubben når en så stor andel av omsetningen faller bort.

Liverpools premiepenger i Europacupene

2013/14: 0

2014/15: 30 millioner pund

2015/16: 33,5 millioner pund

2016/17: 0

2017/18: 71,3 millioner pund

2018/19: 97,8 millioner pund

2019/20: 70 millioner pund

2020/21: 77,5 millioner pund

2021/22: 105,7 millioner pund

2022/23: 71 millioner pund (estimert beløp)

Må for enhver pris unngå et langt fravær

– Jeg tror ikke det er katastrofe for en klubb som Liverpool at man går glipp av en sesong med Champions League-spill, men dersom det blir to eller tre sesonger så vil det begynne å prege klubben, uttaler Dr Dan Plumley, som er finansekspert ved universitetet Sheffield Hallam, til The Athletic.

Derfor blir det viktig for Liverpool å komme med i det gode selskap igjen så fort som mulig, og da må stallen utvilsomt styrkes. Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Roberto Firmino, Arthur Melo og James Milner har alle kontrakter som løper ut etter denne sesongen, og de fire førstnevnte kommer helt sikker til å forsvinne fra klubben.

Jude Bellingham var mannen som skulle løse alle Liverpools problemer på midtbanen, men det blir det ikke noe av nå, og Liverpool ser mot andre transfermål, som Chelsea-duoen Mason Mount og Conor Gallagher og Brighton-duoen Alexis Mac Allister og Moises Caicedo.

I motsetning til Chelsea, som også ser ut til å gå glipp av europacupdeltakelse i 2023/24, så trenger Liverpool heldigvis ikke bekymre seg for finansielt fair play, og sannsynligvis vil fem engelske lag få være med i den nye Champions League-modellen som trer i kraft fra 2024.

Dersom de røde ikke kommer med i Champions League neste sesong, blir det om man tror det eller ei, viktig å komme med i Europa League. Det vil bety at man slipper bortfallet av kampdaginntektene, og i tillegg kommer også noe prispenger. Sist Liverpool deltok i turneringen, i 2015/16, tapte de finalen for Sevilla. Fjorårsvinner Eintracht Frankfurt tjente 38 millioner euro i prispenger, mens West Ham tjente 32 millioner euro på å nå semifinalen, opplyser The Athletic.

På grunn av sin gode UEFA-ranking vil Liverpool tjene mer enn dette ved å spille seg frem til en eventuell finale i Europa League.

Blir det spill i Europa Conference League er inntektene betydelig mindre. Roma, som slo Feyenoord i den første finalen i turneringen i fjor, tjente 19 millioner euro.

En femteplass i Premier League vil garantere spill i gruppespillet i Europa League neste sesong, og sjetteplass kan også holde, avhengig av hvem som vinner FA-cupen. Sjuendeplass vil holde til spill i Europa Conference League om ikke Sheffield United eller Brighton vinner FA-cupen, og Brighton ikke kvalifiserer seg for Europa via ligaplasseringen.

Liverpool ligger for øyeblikket tre poeng bak Aston Villa på sjetteplass og to poeng bak Brighton på sjuendeplass.

Anfield-klubben vil trolig spare en del i lønninger neste sesong, da spillernes lønninger er sterkt basert på bonuser, blant annet fra deltakelse i Champions League. Det var en av grunnene til at klubbens lønninger økte med hele 17 prosent forrige sesong.