Tidligere toppdommer skyver ansvaret over på Robertson

Tidligere Premier League-dommer Peter Walton mener at pekefingeren må rettes mot Andy Robertson og ikke assistentdommer Constantine Hatzidakis etter helgens store snakkis på Anfield.

Assistentdommer Constantine Hatzidakis satte tilsynelatende albuen med vilje i halsregionen til Andy Robertson da skotten gikk for å klage på linjemannens innsats i første omgang mot Arsenal, etter at dommer Paul Tierney hadde blåst til pause på Anfield. Antagelig var det at Hatzidakis gikk på limpinnen da Gabriel Jesus filmet seg til et frispark nede ved hjørneflagget i første omgang som irriterte skotten, slik at han tok turen bort til assistentdommeren.

Dommerforeningen PGMOL bekreftet mandag at det engelske fotballforbundet etterforsker hendelsen, og opplyste samtidig at Hatzidakis ikke kommer til å bli satt opp på flere dommeroppdrag så lenge etterforskningen pågår.

I kjølvannet av dette har tidligere Premier League-dommer Peter Walton gått ut og tatt Hatzidakis i forsvar. Han skyver isteden ansvaret for opptrinnet over på Robertson.

– Selvsagt skal ikke Constantine Hatzidakis dytte albuen sin mot Andrew Robertson. Alle dommere har en plikt til å opprettholde standarden til PGMOL, og han kan få en reprimande. Men jeg mener de tilgjengelige opptakene fikk situasjonen til å se verre ut enn den trolig var. Robertson gikk bort til assistentdommeren, og Hatzidakis beveger seg så mot Robertson. Kvaliteten på opptakene gjør det vanskelig å gjøre noe mer enn å spekulere, sier Walton til Mirror.

– Uansett setter situasjonen søkelyset på det økende spenningsnivået mellom spillere og dommere. Det er verdt å påpeke at det var Robertson som la opp til krangelen, og det var unødvendig av han å gå bort til Hatzidakis, men konfrontasjoner med dommere og deres assistenter ser ut til å fortsette, legger han til.

Noen krever streng straff, andre mener at linjemannen ikke skal straffes i det hele tatt

Walton får støtte fra Craig Hope i Daily Mail, som mener at Hatzidakis ikke bør stenges ute, og at man heller må sette fokus på hva som fikk assistentdommeren til å reagere som han gjorde.

– Når han følte Andy Robertsons nærvær, fysisk og verbalt, forsøkte assistentdommeren å holde ham på avstand, er forklaringen hans.

Hope mener at det Hatzidakis gjør må vurderes som selvforsvar. 

– Spar oss dette tullet om at denne handlingen fortjener en straff. Han kan bli minnet om sitt ansvar som noen som er der for å opprettholde orden, og bli oppmuntret til å lære av sin egen reaksjon. Det bør isteden fokuseres på det virkelige problemet her, nemlig den stadige kjeftbruken mot dommere fra spillere, managere, trenere og supportere. Det er grotesk, inhumant og uansvarlig. Robertson gjorde simpelthen det alle sammen gjør, raser Hope.

En med stikk motsatt tilnærming til saken er Rudi Kinsella hos Pundit Arena, men er klinkende klar på at Hatzidakis må straffes. 

– En dommer eller linjemann kan ikke legge hendene sine på en spiller på en aggressiv måte. Andy Robertson ville ha blitt utvist om han hadde svart med samme mynt. Han fikk til og med gult kort for å protestere mot behandlingen han fikk, noe som betydde at han måtte spille andre omgang med et gult kort, mot en av de farligste spillerne i ligaen, i Bukayo Saka. Dommerne er der for å sørge for at kampen flyter så bra som mulig. De beste dommerne legger du ikke merke til, og det samme gjelder linjemenn. Spillet handler ikke om dommerne, og overskriftene etter en kamp bør heller ikke gjøre det, mener han.

– Fulhams Aleksandar Mitrovic fikk med rette en lang straff for å ha dyttet en dommer i FA-cupkampen mot Manchester United. Hatzidakis bør få samme straff, om ikke enda lenger, legger han til.