Ingen skaper bedre muligheter fra headinger enn Liverpool

I en fersk analyse fra Opta Analyst, med den treffende tittelen «Use Your Head: Why Chances Created From Headers Are More Valuable Than You Think», kommer det frem at Liverpool er i særklasse når det kommer til kvalitetssjanser og mål etter hodestøt.

Liverpool har skapt 21 sjanser etter headinger og med høy xG (forventede mål). 

Hele 20 prosent av avslutningene som settes opp etter hodestøt ender med scoring.

Ferskt i minnet er Mohamed Salahs avgjørelse mot Brentford sist lørdag, da Virgil van Dijk headet ballen på tvers i feltet. Ifølge analysen er det den sjansen, etter heading, med høyest sjanse for mål denne sesongen.

Akkurat den kombinasjonen, fra forsvarer til angriper, sammen med midtbane til angriper, er den mest effektive. Fra spiss til spiss er nesten nede på nivå med forsvarer til forsvarer.

Ingen i ligaen har skapt mer enn Trent etter at han fikk den nye rollen

Ingen i ligaen har skapt mer enn Trent etter at han fikk den nye rollen

Trent Alexander-Arnold blomstrer i sin nye rolle.

– Det er en herlig følelse, men sesongen er ikke over ennå

– Det er en herlig følelse, men sesongen er ikke over ennå

Liverpool har vunnet seks kamper på rad, men Cody Gakpo vil ikke nøye seg med det.

Vi kan og se til Diogo Jotas åpningsmål mot Nottinham Forest 22. april. Totalt er det tre hodestøt etter hjørnesparket til Trent Alexander-Arnold.

Får for lite applaus

Artikkelen fokuserer på at hodespill kanskje ikke har den glamorøse og oppsiktsvekkende faktoren som en del annet spill, men at det er på tide å gi større anerkjennelse for pasninger fra hodet.

«Kick and run» og «route one» er kjente fotballbegrep for en direkte engelsk stil som gjerne forbindes med tungvektere på topp.

Statistikk fra Opta.

Statistikk fra Opta.

Tallenes tale er at sjanser skapt via fot har en xG på 0.106, mens de som kommer fra hodet er på 0.024. Med andre ord er det 2,4 prosent større sjanse for å score på en sjanse satt opp av hode sammenlignet med fot.

Ulike varianter

Det skilles mellom to typer fra hodet. «Lay-off» som er en pasning vekk fra mål under press, tenk Neil Mellor til Steven Gerrard i 2004, og «flick-on» hvor ballen forlenges i samme retning.

Førstnevnte er det Erling Braut Haaland som er kongen av med 7/7 gjennomført. Teknikken benyttes ikke bare av lag som styrer kamper. Bournemouths 196 store Kieffer Moore er helt der oppe med 9/11.

For «flick-ons» er Brentfords Ivan Toney i en særklasse, noe Liverpool merket i sist kamp. 27-åringen har 83 forsøk, med 42 prosent suksess. Noe som må ses på som sterke tall da det vanskelig å utføre presist.