Krise i Viaplay kan ende med salg av sportsrettigheter

70 prosent av børsverdien er barbert vekk på få dager.

Viaplay har høstet både ris og ros for sitt Premier League-produkt etter at de overtok ligaen fra TV 2.

Like bra har det ikke gått økonomisk og denne uka har vært et mareritt for medieselskapet.

Mandag rapporterte strømmeselskapet om store økonomiske utfordringer. Aksjekursen raste hele 62 prosent i løpet av børsdagen. 

Midtveis onsdag var den ned ytterligere 16 prosent. Aksjekursen har gått fra 225,40 svenske kroner til 65,60 på noen få dager.

– Reaksjonene på det som nå skjer med Viaplay, er noe av det mest brutale jeg har vært vitne til de siste 20 årene i medieindustrien. Aksjen kollapset fullstendig, og over ti milliarder i børsverdier forsvant over natten. Tilliten er helt borte, og raset fortsetter videre nedover i dag. Det er helt forferdelig å se, uttalte Knut Kristian Hauger, ansvarlig redaktør i Kampanje, til NTB.

Kan sette rettigheter i spill

Konsekvensene kan bli at rettighetsbildet for sport endres i løpet av denne sommeren og høsten.

KAMP OM Å FÅ VISE: Med lag som Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Manchester United og Tottenham er engelsk fotball et viktig produkt i Norden.

KAMP OM Å FÅ VISE: Med lag som Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Manchester United og Tottenham er engelsk fotball et viktig produkt i Norden.

Her har selskapet satset stort med Premier League, FA-Cupen, tysk Bundesliga, håndball, Formel 1, vintersport og mer. Flere analytikere mener at Viaplay strakk seg for langt da kjøpte engelsk fotball.

– Strømmeselskapet har allerede et kostnadsprogram på en milliard løpende, men det er langt fra nok. Lønnsomheten stuper i takt med et sviktende salg av Viaplay-abonnementer, svært dårlig utvikling i TV-reklamemarkedet og en grisedyr euro. Her må sparekniven slipes ytterligere skal bankgarantier og lånebetingelser opprettholdes og for å sikre at det er nok cash på konto når fakturaene til rettighetseierne forfaller, som for eksempel Premier League, sier Hauger.

Han spekulerer i grep Viaplay kan gjøre for å pynte på økonomien. Selge ut virksomhet og selskaper, stenge ned i enkelte markeder, kutte i bemanning, videreselge rettigheter innen egne produksjoner eller sport.

NRK har allerede kjøpt den populære dramaserien Pørni.

Dramatisk utvikling

Bakgrunnen for aksjekollapsen har vært at Viaplay justerte ned forventningene for neste kvartal, samt at de forventer en nedgang på 12-16 prosent i annonseinntekter andre kvartal.

Supporterunionen krever en forklaring fra Viaplay

Supporterunionen krever en forklaring fra Viaplay

Mye sinne og misnøye blant supporterne etter at Viaplay bestemte seg for å skru opp prisene.

Svakere Premier League-salg enn Viaplay regnet med

Svakere Premier League-salg enn Viaplay regnet med

Viaplay-sjefen erkjenner at prisøkningen kom tidligere enn planlagt.

Anders Jensen, Viaplay-sjef, trakk seg med umiddelbar virkning. Flere ledere, inkludert sportssjefen har forlatt skuta. Tidligere toppsjef Jørgen Madsen Lindemann har fått jobben som redningsmann. 

– Det er klart at dette er en alvorlig situasjon for Viaplay. Det blir spennende å se hvordan de løser dette når det gjelder kostnader. Jeg tror de står foran tøffe tak. Mediemarkedet sliter stort for tiden, med stagnerende premiuminntekter og reklameinntekter som faller stort, sa medieekspert Lasse Gimnes til VG.

– Viaplay har vært en vinner på rettighetsmarkedet rundt sport de seneste årene. Jeg blir ikke overrasket dersom de selger noen av rettighetene i tiden fremover. 

I utgangspunktet har Viaplay Premier League til 2028. I høst falt aksjen etter at de meldte svakere Premier League-salg enn forventet. Midt i sesongen endte de med å skru opp prisen.