Salah på topp i Premier League

Mohamed Salah har vært på sitt absolutt beste i første halvdel av denne sesongen, og Liverpool har et stort hull å fylle den neste måneden når han drar til Afcon.

Med to nye scoringer pluss en målgivende mot Newcastle, rykket Salah opp på i delt ledelse med Manchester Citys Erling Braut Haaland i kampen om årets toppscorertittel, men det er absolutt ikke den eneste statistikken den egyptiske kongen topper.

Både Haaland og Salah har nå 14 scoringer så langt og egypteren har nok ambisjoner om å ta tilbake toppscorer-tronen i Premier League etter at Haaland endte øverst i fjor. Det kan nok bli vanskelig for Salah å henge seg på nordmannen, ettersom han nå drar til Afcon og sannsynligvis mister en del ligakamper.

Om Liverpoolstjernen allikevel skulle klare å slå Haaland vil det bli den fjerde gangen han vinner gullstøvelen i Premier League. Han vant den for første gang i debut sesongen hans i Liverpool, hvor han scoret 32 ganger, som var scoringsrekord frem til Haaland fikk 36 nettkjenninger forrige sesong.

Salah vant også toppscorertittelen i 2018/19 sesongen med 22 scoringer og i 2021/22 med 23 scoringer.

NY GULLSTØVEL?: Salah ligger godt an til å ta sin fjerde toppscorertittel i Premier League.

NY GULLSTØVEL?: Salah ligger godt an til å ta sin fjerde toppscorertittel i Premier League.

Ikke bare en målscorer

Salah er, som Liverpool-fansen sikkert godt vet, så mye mer enn bare en målscorer.

Egypteren er den spilleren i ligaen som har produsert flest store sjanser for lagkameratene sine, noe som har resultert i at han også topper listene for målgivende pasninger så langt denne sesongen sammen med Aston Villas Ollie Watkins. Begge de to assistkongene står med åtte målgivende etter halvspilt sesong.

Siden Salah topper begge de to målpoeng-kategoriene er han da selvsagt også den spilleren som har registrert flest målpoeng så langt denne sesongen med hele 22 mål-involveringer på 20 kamper.

Dette er også den syvende sesongen til Salah på rad hvor han har klart 20+ målinvolveringer, noe bare Harry Kane og Thierry Henry kan skilte med fra før i Premier League-historien.

Klatrer på listene

En annen liste som Salah er utmerket seg på i det siste er listen over de mestscorende spillerne i Premier League-æraen. Liverpools nr. 11 har nemlig skutt seg opp på en tiende plass på listen med sine 153 nettkjenninger i den engelske toppdivisjonen.

151 av scoringene har kommet i Liverpool-drakta mens to av dem kom for Chelsea i 2013/14-sesongen.

Topp ti mestscorende i Premier League:

TOPP 10: Mohamed Salah har klatret inn på topp ti-listen over de mestscorende spillerne i Premier League-æraen.

TOPP 10: Mohamed Salah har klatret inn på topp ti-listen over de mestscorende spillerne i Premier League-æraen.

Foran seg på lista finner han navn som Thierry Henry, Robbie Fowler og Alan Shearer så det sier jo litt om hvilket eksklusivt selskap han nå befinner seg i. Etter at Harry Kane, som er nummer 2 på listen bak Shearer, dro til Bayern München i sommer er Salah også den eneste aktive Premier League spilleren som befinner seg på topp ti-listen.

De 153 scoringene har kommet på til sammen 251 Premier League kamper, hvor han også har registrert 67 målgivende pasninger. Det gir 220 målpoeng på de 251 kampene, som betyr at han er involvert i 0,88 scoringer per kamp.

Så lenge må Liverpool klare seg uten Salah og Endo

Så lenge må Liverpool klare seg uten Salah og Endo

Wataru Endo og Mohamed Salah er nå bortreist den neste måneden til henholdsvis Asiamesterskapet og Afcon, men eksakt hvor lenge kan vi forvente at de er borte?

Derfor ble straffesparkene stående mot Newcastle

Derfor ble straffesparkene stående mot Newcastle

VAR-journalist Dale Johnson har kommet med sine vurderinger etter 4-2 seieren.