UEFA-tall avslører hvem som har verdens dyreste spillerstall

Liverpool er inne blant topp ti, men har tre Premier League-rivaler foran seg på listen.

UEFAs Intelligence Centre har kommet med en ny rapport der de tar pulsen på økonomien i europeisk fotball. Der legger de blant annet frem hva spillerstallene til de største klubbene har kostet i form av overgangssummer.

Ikke overraskende er listen dominert av klubber fra Premier League. Den engelske toppdivisjonen har de siste årene rykket kraftig fra de øvrige toppligaene når det kommer til penger brukt på overganger - godt hjulpet av blant andre Chelsea etter at de fikk inn Todd Boehly og hans gruppe som eiere. 

Men det er ikke London-klubben som troner øverst på denne listen. De må se seg slått av to lag fra Manchester, som begge kan skilte med å ha spillerstaller som har kostet mer enn en milliard pund å stable på beina. Manchester United ligger helt øverst, med City like bak. 

De to er i en egen klasse. Liverpool er nummer seks på listen, og ligger jevnt med en av tittelrivalene i form av Arsenal. Ifølge tallene fra UEFA har Liverpools spillerstall kostet 772 millioner pund til sammen i overgangssummer. 

Nesten halvparten fra Premier League

Premier Leagues såkalte topp seks-lag er selvfølgelig inne topp ti på UEFAs liste, og på plass elleve til 20 finner vi ytterligere tre klubber - Newcastle, Aston Villa og West Ham. 

At Premier League dominerer her er ikke så rart. UEFA kan nemlig opplyse at de 20 klubbene i Premier League til sammen hadde omtrent samme omsetning som de 38 lagene i La Liga og Bundesliga hadde til sammen.

De 20 dyreste spillerstallene

  1. Manchester United - £1,21mrd.
  2. Man City - £1.1mrd.
  3. Chelsea - £927M
  4. Real Madrid - £882M
  5. PSG - £802M
  6. Liverpool - £774M
  7. Arsenal - £761M
  8. Juventus - £658M
  9. Tottenham - £570M
  10. Inter Milan - £504M
  11. Barcelona - £493M
  12. Newcastle - £464M
  13. Bayern Munich - £457M
  14. RB Leipzig - £433M
  15. Aston Villa - £428M
  16. Napoli - £381M
  17. West Ham - £379M
  18. Atletico Madrid - £369M
  19. Borussia Dortmund - £334M
  20. AC Milan - £287M

Kilde: UEFA/Daily Mail

Darwin Nunez vil sannsynligvis til slutt koste Liverpool 85 millioner pund, og han er med det den dyreste spilleren de røde har kjøpt gjennom tidene. Flere av rivalene kan overgå den summen.

Chelsea har smadret rekorden to ganger da de først hentet Enzo Fernandez for 107 millioner pund i januar i fjor, og så Moises Caicedo for 115 millioner pund i fjor sommer. Manchester City har også bikket de magiske hundre da de hentet Jack Grealish fra Aston Villa for nøyaktig 100 millioner pund i 2021. 

Manchester United, som troner øverst på listen, har ikke kjøpt noen til en så høy sum, selv om Paul Pogba, som nå er borte fra klubben igjen, var i nærheten. De har imidlertid gjort mange storkjøp - 85,5 millioner pund for Antony, 80 millioner for Harry Maguire og 73 millioner for Jadon Sancho, som nå er lånt ut. I sommer var de igjen ute med sjekkheftet og hentet inn Rasmus Højlund, Mason Mount og Andre Onana for til sammen 175 millioner pund.

Liverpool har ingen «billig» spillertropp, men igjen viser det seg at Jürgen Klopp hamler opp med rivaler som har litt andre økonomiske forutsetninger enn de røde.