Ute av form - men Gravenberch har vist lovende takter

Ryan Gravenberch har som ventet variert i prestasjonene i sin debutsesong for Liverpool.

– Han har hatt strålende prestasjoner der han internt hos oss har blitt kåret til banens beste, og andre kamper der man lurer på hvor han i det hele tatt var. Det er helt normalt for en spiller under utvikling, sa Jürgen Klopp nylig om Ryan Gravenberch.

– Ryan er fortsatt et talent. Han er 21 år, og vi må ikke glemme at han ikke spilte mange kamper i fjor, la tyskeren til om sommerkjøpet fra Bayern München. 

Nederlenderen har allerede hatt en innholdsrik karriere - fra å etablere seg på Ajax sin midtbane som tenåring, til å få sin store overgang til den tyske seriemesteren før forrige sesong. For deretter å dra til Liverpool etter et år der ikke alt gikk som han hadde håpet i Tyskland. 

For de røde har det gått opp og ned, men glimtvis har den smilende midtbanespilleren vist hva han er god for. Spesielt i Europa League og cupene har Gravenberch vist seg frem. I Premier League har det gått noe tråere, men tallene viser at det bor mye spennende i 21-åringen som er under en femårskontrakt med de røde, og som ifølge Daily Mail er U21-spilleren i Premier League med nest høyest lønn - 150.000 pund i uken. 

Gode takter offensivt og i duellspillet

Da den unge spilleren ble hentet på deadline day var det nok mange som tenkte at han kunne være en mulig løsning i sekserrollen, men så langt er det offensivt han har vist seg mest frem. The Athletic har funnet frem tall som viser at Gravenberch er den som oftest kommer i scoringsposisjon blant Liverpools midtbanespillere. 

Han har en xG på 4,46 totalt for de røde denne sesongen. Effektiviteten har ikke helt vært der, ettersom det bare har blitt tre mål, men xG-en er likevel høyere enn alle de andre midtbanespillere i klubben. Det er for øvrig bare Dominik Szoboszlai som sender flere pasninger som fører til avslutning enn det Gravenberch gjør i snitt per 90 minutter. 

Gravenberch er også ivrig og sterk i duellspillet. Det er bare Alexis Mac Allister som er involvert i flere dueller per 90 minutter enn Gravenberch, og kun Mac Allister og Wataru Endo vinner flere dueller enn nederlenderen gjør i snitt. 

Det hører med til historien at mye av grunnlaget for disse tallene kommer fra spill i cupene og Europa League, men det er likevel lovende. Gravenberch har så langt startet åtte kamper i Premier League, mens han har fått ni som innbytter. Totalt har han startet 16 kamper i alle turneringer.

Må bli bedre i det offensive presset

Gravenberch har blitt kritisert for sin innsats i søndagens kamp mot Arsenal - både på grunn av et noe halvhjertet forsøk på å gå i press før vertene gikk opp i 1-0, og det faktum at han bare var nær ballen 24 ganger i løpet av den drøye timen han var på banen. 

Ifølge The Athletic bør man ikke blir overrasket over at han var lite involvert. Han treffer nemlig bare på 33 pasninger i snitt per kamp. Alle de andre midtbanespillerne i klubben ligger på over 50, bortsett fra Harvey Elliott, som har 47. 

Tallene viser også at Gravenberch er den av indreløperne i klubben som går minst i aktivt press. Får han på plass den delen av spillet, kan det bli en veldig bra totalpakke, for han scorer nemlig høyt på gjenvinning høyt i banen og vellykkede taklinger. 

Vi kan jo håpe at Klopp nok en gang har rett, og at det nok en gang ender opp med å bli et godt kjøp under tyskerens ledelse. Gravenberch vil ikke være den første som behøver litt tid for å tilpasse seg managerens krevende system på midtbanen. 

Gravenberch er blant de det snakkes om også i «Liverpool.no: Pausepraten» denne uken:

Den «ukjente» kandidaten til å ta over etter Klopp

Den «ukjente» kandidaten til å ta over etter Klopp

Han beskrives som sin generasjons beste portugisiske manager - og har blitt lansert av flere som en sterk kandidat til det som snart blir en ledig jobb i Liverpool FC.

Innsikt Ons. 07.02. 18:41
– Den store irritasjonen er at luka til City er tettet, ikke resultatet i seg selv

– Den store irritasjonen er at luka til City er tettet, ikke resultatet i seg selv

Det blir snakk om Ryan Gravenberch, Darwin Nunez, feiringen til Arsenal, Pochettinos tåpelige sutring og selvsagt mye om tittelkampen.

Podcast Ons. 07.02. 20:45