Utvikler AI-verktøy for å forbedre seg på hjørnespark

Liverpool og Google har inngått et samarbeid for å gjøre de røde enda sterkere på faste situasjoner.

Analyseverktøy og lignende hjelpemidler har tatt en stadig større del av den moderne fotballen. Nå til dags brukes diverse statistikker, tall og videomateriale i stor grad når klubber skal velge hvilke spillere de ønsker å hente inn på overgangsmarkedet.

Nå blir også lignende verktøyer helt sentrale i Liverpools utvikling på faste situasjoner, og spesielt hjørnespark. Det melder thisisanfield.

«Liverpool har slått seg sammen med Google DeepMind for å lage et banebrytende nytt verktøy som er drevet av kunstig intelligens. TacticAI er en slags robotassistent, som blant annet skal være i stand til å forutsi hvor et innlegg på hjørnespark vil lande».

Liverpools mål i ligacupfinalen mot Chelsea blir brukt som et eksempel på hvor viktig hjørnespark er. Da headet Virgil van Dijk inn vinnermålet helt på tampen av kampen etter et innlegg fra Kostas Tsimikas.

«Det nye produktet har lært seg opp av 7 176 hjørnespark fra Premier League-kamper fra 2020 og 2021. Den har jobbet med sporingsdata, som består av spillerne koordinater, for å foreslå vha som bør forbedres på defensive og offensive dødballer», skriver thisisanfield.

PLANLEGGER: Liverpool ønsker å gjøre utvikle seg på hjørnespark, både offensivt og defensivt.

PLANLEGGER: Liverpool ønsker å gjøre utvikle seg på hjørnespark, både offensivt og defensivt.

Investerer tidlig

Det var Liverpool som kom med forslaget om å utvikle Tactic AI, navnet på verktøyet, til å fokusere mer på hjørnespark. Det kan blant annet ha noe med at de røde ofte får mellom fem til 12-13 hjørnespark hver eneste kamp.

– Det er vanskelig å analysere mye av det som skjer i åpent spill, noe som kan skape mer rot enn godt. Å øke dine på offensive og defensive hjørnespark er noe helt annet, og hvis det integreres over en hel sesong, kan det gi store fordeler, sier Google DeepMind-forsker Peter Velickovic.

Ifølge thisisanfield har Liverpool hatt et pågående samarbeid med Google DeepMind i tre år. Det går også hånd i hånd med klubbens investeringer i datavitenskap, et forslag som ble lagt på bordet av ingen andre enn Michael Edwards.

– Lag i toppen leter alltid etter fordeler, og jeg tror våre resultater indikerer at slike teknikker sannsynligvis vil bli en del av den moderne fotballen i fremtiden, fortsetter Velickovic. 

Liverpool ønsker å være en av de fremste i utviklingen av slike verktøyer, og en samarbeidet med Google DeepMind er en av flere prosjekter i denne delen av spillet som utforskes.

– Det er utvilsomt interessant at Richard Hughes ønsket å hente ham til Bournemouth

– Det er utvilsomt interessant at Richard Hughes ønsket å hente ham til Bournemouth

Mari Lunde, Jens Bessesen og Stefan Fosse snakker om en potensiell Roberto De Zerbi-ansettelse i denne ukens «Pausepraten».

Podcast 27.mar 17:01
Brighton må klare seg uten mannen som herjet med Liverpool i fjor

Brighton må klare seg uten mannen som herjet med Liverpool i fjor

Kaoru Mitoma er ute resten av sesongen.

Nyheter 27.mar 15:24