Manchester City går til rettslig angrep på Premier League

Spår «borgerkrig» i Premier League som følge av et Manchester City i angrepsmodus.

The Times kommer tirsdag ettermiddag med en nyhet som kan sette i gang det de beskriver som en borgerkrig i Premier League. Manchester City, som står anklagd for 115 brudd på Premier League sine økonomiske regler og retningslinjer, går nå selv til rettslig angrep på ligaen. 

Manchester City vil samtidig som de saksøker Premier League få en slutt på APT-reglene rundt sponsorer og spillerkjøp som Premier League-klubbene innførte etter Saudi-Arabias oppkjøp av Newcastle. 

Reglendringen Manchester City nå vil reversere innebærer strengere kontroll og krav til sponsoravtaler eller spillerkjøp med parter som har en tilknytning til klubbenes eiere. Klubbene kan nå bli straffet dersom de ikke forsikrer seg om at avtaler de gjør er til en fornuftig markedsverdi. Det er ingen forhåndsbestemt straff for brudd på reglene, så her kan både økonomisk og sportslig straff være aktuelt. Det er en uavhengig tredjepart som skal vurdere hva som er fornuftig markedsverdi til enhver tid.

Etter at det nødvendige flertallet på minst 14 av 20 klubber stemte gjennom endringene, skal deler av mindretallet ha blitt rasende, og det ble spådd at vi kunne ende opp med en dyp splittelse blant klubbene i Premier League. Nå ser vi ut til å være ved et bristepunkt, og Manchester City kan med denne saken sørge for at det kan bli full fyr i teltet. 

Kan bli gjort uten tilsyn

Manchester City skal ha levert inn et dokument på 165 sider der de blant annet omtaler seg selv som ofre for diskriminering, og mener det er misunnelige rivaler som står bak regelendringen. 

Om de får den nødvendig støtten i denne saken gjenstår å se. Minst én klubb skal så langt ha signalisert støtte til de lyseblå fra Manchester, mens mellom ti og tolv klubber skal være klare til å stille seg bak Premier League i retten. 

Mandag 10. juni starter en høring som vil vare i to uker. Dersom Manchester City får det som de vil, kan utfallet bli at klubbene selv kan verdsette sine sponsoravtaler uten at det blir gjort noe tilsyn, og dermed kan de stå fritt til å øke sine kommersielle inntekter - og som et resultat få mer å rutte med på overgangsmarkedet. 

Flere av anklagene som er rettet mot Manchester City dreier seg om nettopp overrapportering av sponsorinntekter. Anklagene strekker seg helt tilbake til 2009. Skulle City vinne frem med saken de nå fører, vil de kunne komme styrket inn i høringen om de 115 anklagene, som skal finne sted senere i høst. City har nektet for alle 115 anklagene og mener de er uskyldige. 

The Times skriver at den høringen vil vare i seks uker. 

Saksøker Premier League

Avisen skriver videre at Manchester City saksøker Premier League fordi de mener APT-reglene som ble innført ikke er gyldig i henhold til konkurranseloven av 1998. Premier League hevder på sin side det motsatte. 

Klubben saksøker også ligaen for summene de mener de har tapt som følge av regelendringen. De argumenterer for at de må øke billettprisene og kutte kostnader på akademiet og for kvinnelaget på grunn av APT-reglene et flertall av klubbene innførte. 

Som vi tidligere har omtalt var det bare Real Madrid som hadde en høyere omsetning enn Manchester City av europeiske klubber i fjor, og på kommersielle inntekter lå de langt foran for eksempel Liverpool - til tross for at de på andre ting, som draktsalg og engasjement på sosiale medier, ligger et godt stykke bak de røde. 

Manchester City håver inn ligatitler mens de er anklagd for 115 brudd på økonomireglene.

Manchester City håver inn ligatitler mens de er anklagd for 115 brudd på økonomireglene.

City mener at sponsorer selv bør få velge hvor mye de skal få sponse klubben med. Fire av klubbens ti største sponsorer skal ha en tilknytning til De forente arabiske emirater, der eierne holder til. 

Føler seg diskriminert

The Times skriver også at Manchester City anklager rivaliserende klubber for diskriminering mot eierne fra Abu Dhabi. De mener at kravet om å ha to tredjedels flertall i avstemninger i Premier League ikke fungerer, og mener flertallet kan bedrive «tyranni» overfor mindretallet. 

Klubben har tidligere anklagd Jürgen Klopp for fremmedfrykt da han omtalte Manchester City som en av tre klubber i verden som kan gjøre som de vil økonomisk.

De mener også at reglene rundt fornuftig markedsverdi er innført med intensjon om å diskriminere klubbene som har tilknytning til Gulf-regionen - altså Manchester City og Newcastle United. City anklager sine rivaler for å gjøre alt de kan for å trygge sine egne interesser. Rivalene mener på sin side at City vil gjøre Premier League mindre konkurransedyktig dersom de vinner frem med sin sak. 

City mener de nye reglene er for restriktive og at det forhindrer dem i å være konkurransedyktige - selv om de har vunnet Premier League fem av de seks siste sesongene.

Ifølge The Times har Premier League har firedoblet sin regning for juridiske utgifter det siste året. Mer skal det nok bli når den virkelig store høringen venter senere i høst. 

En kilde i en klubb The Times har snakket med mener taktikken til City er åpenbar - at de forsøker å få fokus bort fra sin egen sak, og at de nå ser angrep som beste forsvar.