Ønsker å gi de «nye» Champions League-lagene mer spillerom

Crystal Palace-eier Steve Parish mener koeffisient-ordningen ødelegger for nykommere som Aston Villa og Newcastle.

Etter en sesong i Europa League, som har mindre og svakere økonomi, er Liverpool tilbake i Champions League-spill igjen til høsten. Det skal også Aston Villa, som deltar i turneringen for første gang siden 1980-tallet.

Da vil de røde gå inn i turneringen i pott 1 på grunn av en høy koeffisient-sum, mens Birmingham-klubben ender i den nederste potten (4). Det gir Liverpool et fortrinn i jakten på avansement, både på og utenfor banen.

Det har seg nemlig slik at pengesummene som gis ut fra UEFA er svært ulike, selv om to klubber deltar i den samme turneringen. Et godt eksempel på det er Manchester City og Newcastle fra 2023/24-sesongen. De lyseblå mottok 28 millioner pund i koeffisient-penger, mens Newcastle bare fikk 3,8 millioner pund.

Grunnen til det er at Pep Guardiolas mannskap har levert jevnt og trutt i UEFAs turneringer de siste årene, noe som har gitt dem en høy koeffisient-sum. Det har ikke Newcastle hatt mulighet til.

Nå ønsker Crystal Palace-eier Steve Parish å endre regelen, som eventuelt vil gi Aston Villa like mye spillerom i forhold til Premier Leagues lønnsomhets- og bærekraftsregler (PSR) som sine motstandere i Champions League.

«Forslaget handler om å styrke Premier League-klubbenes økonomi som helhet. Et forslag vil bli stemt på neste uke (denne uken). I likhet med Newcastle forrige sesong, vil Aston Villa, som ikke har deltatt i Champions League siden 1983, få inn betraktelig mindre penger enn de mer etablerte klubbene», skriver The Times.

En eventuell lov-endring vil ikke ende med at Liverpool får mindre av kaken når det gjelder koeffisientutbetalinger. De røde har for øyeblikket nest-flest poeng bak Manchester City.

Slik vil det fungere i praksis

Crystal Palace, som kom med forslaget, viser til at den «kunstige» effekten av koeffisientbetalingene ikke vil endre PSR-reglene som er satt. De ønsker heller at koeffisient-pengene som gis til de klubbene med mest poeng, også skal være en fordel for klubber som Aston Villa.

«Dette kan tillate Aston Villa, som antas å være nær grensen for å bryte PSRs maksimake tap over tre år, å få mellom 20 til 30 millioner pund i tillatte økonomiske tap. Newcastle har tidligere hevdet at de ble hemmet i turneringen ved å holde seg innenfor PSR-grensene», skriver The Times videre.

Forslaget vil legges på bordet når Premier League har årsmøte denne uken. Da vil Villa også prøve å overbevise de andre klubbene om å øke PSR-grensen fra 105 til 135 millioner pund.

På det samme møtet vil Wolverhamptons ønske om å skrote VAR i Premier League neste sesong komme opp. Den engelske avisen skriver at det sannsynligvis ikke vil skje, selv om det er en generell sympati for noen av poengene som har blitt nevnt.

Koeffisientpoeng 2023/24, Premier League-klubber

148, Manchester City

114, Liverpool

96, Chelsea

92, Manchester United

72, Arsenal

69, West Ham

54, Tottenham

23, Leicester

17, Aston Villa

16, Leicester - Wolverhampton

8, Newcastle

Liverpool kan få inn flere millioner i kassen, åtte år etter at han forlot klubben

Liverpool kan få inn flere millioner i kassen, åtte år etter at han forlot klubben

Luis Alberto ser ut til å være på vei til Philippe Coutinhos klubb i Qatar.

Nyheter Man. 03.06. 10:34
Over halvparten av førstelagsspillerne kan gå glipp av starten av pre-season

Over halvparten av førstelagsspillerne kan gå glipp av starten av pre-season

Liverpool kan ende opp med å sende 19 av førstelagsspillerne sine til mesterskap i sommer.

Innsikt Man. 03.06. 12:02