– Citys sesongstart har vært helt normal, med unntak av en kamp

VG-journalist og Manchester City-supporter Knut Espen Svegaarden synes ikke Citys start på sesongen har vært så dårlig som mange vil ha det til.

Foran søndagens batalje mot Liverpool på Etihad har Manchester City plukket elleve poeng på sine seks første kamper i årets Premier League. Det gir en tolvteplass på tabellen, men med en eller to hengekamper til gode på de fleste av lagene foran på tabellen, er ikke situasjonen så dyster som det kanskje kan se ut som ved første øyekast for Pep Guardiolas menn. For med seier over Liverpool på Etihad i ettermiddag, vil de lyseblå bare være to poeng bak Liverpool med en kamp til gode på de røde. Med tap vil det imidlertid se litt verre ut. Da vil Liverpool være åtte poeng foran.

Tre seire, to uavgjorte og ett tap karaktiserer City-supporter Knut Espen Sveegarden som en normal seriestart, med ett unntak, 5-2 tapet for Leicester på hjemmebane. Uavgjort borte mot Leeds og West Ham får ham ikke til å heve øyenbrynene.

– Jeg vil si at Citys sesongstart har vært helt normal, med unntak av stortapet for Leicester på hjemmebane. Jeg vil også påpeke at City har spilt alle sine kamper så langt uten en spiss på topp på grunn av skader. Raheem Sterling og Fernan Torres er blitt brukt på topp, og ingen av dem er i utgangspunktet spiss. Laget har tilpasset seg skadesituasjonen, slår VG-journalisten fast til Liverpool.no.

– Jeg synes egentlig City har klart seg bra med tanke på at de ikke har hatt en eneste skadefri midtspiss tilgjengelig. Vinner City den utsatte kampen, ser det ikke så verst ut. Men så er det jo slik at det ikke er alltid man vinner den da. 

Tror Torres vil spille på topp

Sergio Aguero har vært en målgarantist for City i kampene mot Liverpool på Etihad, men nå er argentineren ute med en strekkskade. Svegaarden tror også at 32 åringens City-karriere er på hell.

– Jeg tror nok vi har sett det beste av ham ja. Spisser er som regel på topp fra de er 26 til de er 30 år gamle, og han er blitt 32 år gammel, og er også svært skadeutsatt. Nå har vi Gabriel Jesus tilbake etter skade. Han er bare 23 år gammel, og jeg synes han er veldig god. Han så lett og fin ut da han kom inn i mesterligakampen mot Olympiakos denne uken, og jeg blir ikke direkte overrasket om han starter mot Liverpool, selv om jeg ikke tror han vil gjøre det i utgangspunktet.

VG-journalisten spår at City vil stille med Sterling til venstre i angrepsrekka, Torres sentralt og Foden til høyre. På midtbanen tror han det blir Rodri sentralt, De Bruyne til høyre og Gundogan til venstre. Ederson er selvskreven i mål, og Svegaarden tror at forsvarsrekka vil bestå av Walker, Diaz. Laporte og Cancelo.

– Pep Guardiola pleier ofte å endre litt på laget mot Liverpool. Han har kjemperespekt for Jürgen Klopp, og synes Liverpool er et veldig godt lag, som er gode til å spille ut City. For ham handler det om å finne mottrekk mot dette. For Guardiola er fotball som sjakk, og City-manageren ser på spillerne som brikker i et spill. Noen ganger overdriver han dette, slik at det blir litt i overkant taktisk. Han kan av og til være litt for smart.

– Jeg oppfatter det som det er en veldig stor gjensidig respekt mellom de to lags managere. De har veldig sansen for hverandre.

– Resultat spår jeg aldri. Jeg ser mange tror at det laget som vinner stopperduellen også vinner kampen. Det er klart at Liverpool er svekket på stopperplass uten Van Dijk, men jeg tror likevel dette blir en fryktelig jevn kamp. Jeg tipper det ender uavgjort, eller med ettmålsseier til ett av lagene.

– Du kan selvsagt påpeke at Liverpool var mye bedre enn City forrige sesong, men dette har vært de to klart beste lagene de 2-3 siste sesongene. Denne sesongen tror jeg det blir mye jevnere, og mange flere lag med i kampen om ligatittelen. Jeg har selv fått mye tyn for at jeg spådde Chelsea som ligamester, men de har en ung, dyktig manager, som har handlet inn mange gode spillere.

Liverpool har vunnet bare to ganger på Etihad siden 2008/09-sesongen, mens City ikke har vunnet på Anfield siden 2003. Sist Liverpool vant over de lyseblå på bortebane var i 2015/16, da de vant 4-1 i Manchester. 

SPÅR EN JEVN KAMP: Knut Espen Svegaarden spår uavgjort eller ettmålsseier til et av lagene.

SPÅR EN JEVN KAMP: Knut Espen Svegaarden spår uavgjort eller ettmålsseier til et av lagene.

Merkelig sesong

Svegaarden karakteriserer 2020/21-sesongen som en veldig rar sesong så langt. 

– Alle lagene hadde tapt etter å ha spilt seks kamper. Jeg tror ikke det har skjedd siden 1968. Dette minner meg litt om 1974/75-sesongen, da bare sju poeng skilte førsteplassen og tiendeplassen til slutt. Derby vant ligaen den sesongen.

– Jeg tror ikke det vil bli like jevnt denne sesongen, men jeg tror det blir mye jevnere enn forrige sesong. Det er flere grunner til det, ikke minst koronapandemien og at lagene ikke har en klassisk hjemmebanefordel lenger.

– 13 lag har vært bedre på bortebane enn på hjemmebane så langt, og sammenligner vi med samme tidspunkt forrige sesong var det bare ett av tjue lag som var bedre borte enn hjemme. Det sier mye om hvor merkelig denne sesongen er. Vanligvis er det 7-8 lag som vinner tre av fire hjemmekamper, men nå virker det som alle utenom Liverpool avgir poeng på hjemmebane. Et lag som Manchester United har ikke vunnet på hjemmebane ennå, noe som er veldig spesielt.

Hyller Gomez, Jota og Mané

Svegaarden har merket seg at mange Liverpool-supportere har vært fortvilet over at Virgil van Dijk trolig er ute for resten av sesongen, etter sin korsbåndskade, men VG-journalisten mener at det ikke behøver å bety så mye.

– City hadde en tilsvarende situasjon forrige sesong, hvor Aymeric Laporte var ute med skade hele sesongen. Det hørte vi nesten ingenting om, men Laporte betyr like mye for forsvarsspillet til City som Van Dijk betyr for Liverpool. Men alle har nok med sitt, og tenker på eget lag, og det ligger mye psykologi i dette, slår han fast.

– Liverpool hadde et godt innspilt og trygt opplegg der bak med Van Dijk. Men jeg tror det vil gå bra for de likevel. Jeg synes det var helt forståelig da Klopp trakk ned Fabinho som erstatter for Van Dijk. Han fremstår for meg like mye som en stopper som en midtbanespiller, og klarte oppgaven bra inntil han ble skadet. Men jeg synes Joe Gomez er veldig undervurdert, og nå har han tatt mer ansvar der bak. Han kommer til å bli knallgod. Kanskje like god som Van Dijk. Han er fortsatt ung, og kan dermed variere litt i prestasjonene.

Svegaarden innrømmer også at han frykter formspiller Diogo Jota, som han mener gir Liverpool-angrepet en ny dimensjon.

– Der har Liverpool gjort et veldig godt kjøp. Jeg har sett ham mye før han kom til Liverpool, og han er en iskald fyr som er smart i alle deler av spillet. Jeg er sikker på at han vil gi Liverpool noe annet enn de har i angrepsrekka fra før. De tre på topp har jo spilt nesten alle kamper i tre sesonger nå, så det kan være bra med nye impulser og å avlaste de tre på topp litt. Og jeg har alltid hatt sansen for Sadio Mané, som jeg mener er veldig god. Det er nesten umulig å kontrollere senegaleseren.