Gjennombrudd, oppturer, overraskelser og nedturer fra akademiet:De store gjennombruddene

Akademiet er i likhet med førstelaget på vent etter at sesongene har blitt utsatt grunnet Korona-viruset. Vi har sett på de som har bemerket seg i positiv og negativ grad i løpet av sesongen.

Gjennombrudd

Neco Williams

Neco Williams var et navn bare akademientusiastene hadde hørt om før denne sesongen. Den unge waliseren hadde vært i Liverpools akademi siden U9-nivå, men har aldri vært et navn det har blitt snakket nevneverdig ofte om.

Da vi skrev om han i vår sak «5 spillere som kan få sitt gjennombrudd på akademiet», mente vi at han kunne få et gjennombrudd dersom han bygde på den defensive soliditeten med bedre offensiv leveranse.

«Forhåpentligvis er U21s kamp mot Oldham, der Neco Williams smalt ballen i krysset, starten på en sesong der unggutten blir mer produktiv i det offensive spillet samtidig som han beholder den defensive soliditeten», skrev vi 26. august.

18-åringen begynte sesongen bra på U23-lagets høyreback, men det var spesielt i akademiets kamper mot seniorspillere i EFL Trophy at waliseren gjorde seg bemerket.

Han leverte to mål på to kamper mot seniormotstand, da mange av lagkameratene så ut til å være på endeløst dypt vann.

Det var ventet at Ki-Jana Hoever skulle spille høyreback i de mindre viktige cupene denne sesongen, og det gjorde han som ventet i den første ligacup-kampen mot MK Dons, da han scoret og Liverpool tok seg videre.

Da Liverpool reiste til Belgia for å møte Genk, og Trent Alexander-Arnold (sykdom) og Ki-Jana Hoever (U17-VM) var utelukket, trente plutselig tidligere ukjente Neco Williams med førstelaget.

Han imponerte på treningene, ble belønnet med en startplass mot Arsenal i ligacupen, og imponerte mange med sin uredde stil, selv om det var åpenbart at han hadde steg å ta.

HELRØDT HJERTE: Det er liten tvil om hva som er Williams lag.

HELRØDT HJERTE: Det er liten tvil om hva som er Williams lag.

Siden den gang har han vært en del av førstelagsstallen, og han fikk reise med førstelaget til VM for klubblag.

Etter nyttår fortsatte 18-åringen det imponerende spillet i FA-cupen, hvor han blant annet leverte pasningen som sørget for seier mot Shrewsbury.

Da vi snakket med Neco Williams i begynnelsen av sesongen sa han følgende: «Man vet aldri når man får sjansen - da må man være klar.» Han var virkelig klar.

Nå virker 18-åringen som et naturlig andrevalg på høyrebacken, og en som kan ta over Trents plass dersom han noen gang ønsker å spille på midtbanen.

Curtis Jones

Curtis Jones var blant spillerne som fikk reise med, trene med og spille med førstelaget i pre-season, og denne sesongen har han virkelig vist hvorfor.

Hans enorme produksjon for akademilagene, som i skrivende stund er 17 mål og syv målgivende, førte til at han fikk velfortjente muligheter i cupene.

Han fikk sin første mulighet mot MK Dons i ligacupen, uten å sette voldsomt preg på kampen, og måtte se den første timen av den neste kampen mot Arsenal fra benken.

Da han kom inn med omtrent 35 minutter igjen på klokka gjorde han seg virkelig bemerket. Han leverte en målgivende til et av Divock Origis avgjørende mål.

I straffesparkkonkurransen fikk han egentlig tildelt forsøk nummer fire, men den selvsikre scouseren hadde andre planer.

Han byttet til seg det femte straffesparket fra Origi, gikk selvsikkert frem da han fikk muligheten til å avgjøre, satte skuddet kontant i hjørnet og feiret foran The Kop.

I FA-cupen etter nyttår har han virkelig fått vist frem sitt enorme repertoar. Først senket han erkerivalene Everton på Anfield med et utrolig skudd, før han var en sterk bidragsyter til at Liverpool til slutt tok seg videre mot Shrewsbury.

Han har blitt belønnet med debuten i Premier League, og han kan ha minket Klopps behov for en kreativ midtbanespiller etter sin fantastiske sesong.

Leighton Clarkson

Leighton Clarkson har ikke fått et gjennombrudd for førstelaget i samme grad som Williams og Jones, men 18-åringen må fortsatt kunne sies å ha hatt et lite gjennombrudd.

De færreste kjente til navnet til den kreative og dynamiske midtbanespilleren før sesongen.

Hans presise pasningsfot og enorme arbeidsinnsats, som i skrivende stund har medført ti målgivende pasninger og to mål, har ført til at han jevnlig har vært å se på Melwood med førstelaget.

CLARKSON: Den kreative midtbanespilleren trener jevnlig med førstelaget.

CLARKSON: Den kreative midtbanespilleren trener jevnlig med førstelaget.

Han fikk sin offisielle debut da «førstelaget» møtte Aston Villa i ligacupens kvartfinale og spilte 90 minutter da «reservelaget» slo Shrewsbury i en minneverdig kamp.

18-åringen skulle uansett ha flyttet til Kirby før neste sesong, men det virker sannsynlig at han vil være omgitt av førstelagsspillere i stedet for akademispillere på det nye treningsfeltet.

Oppturer

Harvey Elliott

Harvey Elliott er vanskelig å plassere i et av kriteriene. Vi visste lite om 16-åringen på forhånd, og det er vanskelig å si om han har overrasket, fått et gjennombrudd eller om han har vært en opptur, men vi har valgt å plassere han i sistnevnte.

Herre min hatt for en spiller Liverpool har hentet i unge Elliott.

Selv om han bare er 16 år gammel har teknikkeren vist at han kan være utslagsgivende mot motstand på alle nivåer.

I hans første kamp mot MK Dons viste han frem hele sitt reportoar, og kunne og burde ha scoret flere mål.

Han fortsatte å imponere i cupene - mot Arsenal kjørte han karusell med Premier League-backen Sead Kolasinac, mens det var Lucas Digne som fikk kjørt seg i oppgjøret mot Everton.

Han har også fått sin velfortjente debut for Liverpool i Premier League.

Teknikk, akselerasjon, kreativitet, presis pasningsfot og aggresjon er blant egenskapene som allerede er på et enormt nivå, og han er fortsatt bare 16 år gammel.

Vi kommer til å få enormt mye glede av Liverpool-supporteren fra London-området.

Layton Stewart

Layton Stewart hadde aldri vært sett på U18-nivå tidligere, men ble snakket varmt om allerede før sesongens begynnelse. Han har virkelig vist seg lovordene verdig.

Så langt denne sesongen har det blitt 15 mål og fem målgivende på den 17 år gamle scouseren.

Bevegelsesmønstrene, avslutningsferdighetene og løpesettet minner om den tidligere Liverpool-helten Fernando Torres.

Han mestrer en av bevegelsene nevnte Torres huskes best for, best illustrert av videoeksempelet under, der han ligger på Vidic blindside og hugger til når serberen blir usikker.

17-åringen var ikke blant de heldige ungguttene som fikk debutere for førstelaget i løpet av sesongen, men han er utvilsomt et navn det bare er å bite seg merke i.

James Norris

James Norris var et ukjent navn før sesongen, men 16-åringen med den spe fysikken har virkelig imponert.

Så langt har hans offensive bidrag resultert i tre mål og tre målgivende, men det kunne og burde ha vært mer ut fra sjansene han skaper.

Med sin begrensede fysikk kombinert med enorm arbeidsvilje og kapasitet minner han mest om vår egen Andy Robertson.

NORRIS: 16-åringen har imponert.

NORRIS: 16-åringen har imponert.

Han ble belønnet for sin gode innsats med debut mot Aston Villa i ligacupen, og var på benken da Shrewsbury ble slått av reservelaget på Anfield.

Han fyller 17 år samme dag som Harvey Elliott den 4. april. Det er ingen tvil hvem av de som er det største talentet, men James Norris er likevel et navn å merke seg.

Overraskelser

Pedro Chirivella

Pedro Chirivella er et navn de fleste Liverpool-supportere etter hvert har blitt kjent med.

22-åringen debuterte for Liverpool allerede i 2016, men i sesongene etterpå har han vært utlånt til klubber i Eredivisie, og det virket utenkelig at han noen gang skulle spille seg inn i Liverpool-supporternes hjerter.

Den balanserende midtbanespilleren har holdt hodet nede og arbeidet hardt, og har virkelig tatt mulighetene han har fått denne sesongen.

Han var blant Liverpools beste da «reservelaget» tapte 5-0 mot Aston Villa, og ble belønnet med startplass mot Everton i FA-cupen. I den kampen var han blant Liverpools beste, og ble belønnet med åtte på vår børs.

LIDENSKAP: Chirivella har spilt seg inn i Liverpool-supporternes hjerter.

LIDENSKAP: Chirivella har spilt seg inn i Liverpool-supporternes hjerter.

Etter flere gode prestasjoner ble det til og med snakket om at klubben ønsket å belønne spanjolen med en ny kontrakt.

Hans nåværende kontrakt utløper etter juni, og det er ikke utenkelig at han ønsker å søke mer spilletid et annet sted, men Pedro Chirivella har virkelig fått en plass i fansens hjerter.

Thomas Hill

Thomas Hill har vært en spesiell spiller følge.

Da undertegnede så 17-åringen spille for første gang sto han ikke ut i mengden, og det virket ikke som han hadde noen spesielle spisskompetanser. Utover sesongen har han virkelig gjort seg bemerket.

Hill er en klassisk boks-til-boks-spiller med et godt øye for mål og god arbeidskapasitet. Så langt denne sesongen har det blitt ni mål og seks målgivende pasninger fra sin midtbaneposisjon.

På tross av sin begrensede fysikk har han allerede fått over 500 minutter på U23-laget og han fikk 90 minutter i ligacupens kvartfinale.

THOMAS HILL: 17-åringen med den begrensede fysikken har debutert for førstelaget.

THOMAS HILL: 17-åringen med den begrensede fysikken har debutert for førstelaget.

Det blir spennende å se hvilke steg 17-åringen med den begrensede fysikken kan ta videre.

Joe Hardy

Joe Hardy ble hentet inn fra Brentfords akademi i januar, i hovedsak som en løsning på U23-lagets spissproblem da Rhian Brewster dro til Swansea.

Det var ingenting på forhånd som tilsa at 21-åringen var noe stort talent som skulle gjøre seg nevneverdig bemerket. Hardy-gutten har imidlertid imponert på sitt halvår i Liverpools system.

HARDY-GUTTEN: 21-åringen har overrasket etter sin overgang.

HARDY-GUTTEN: 21-åringen har overrasket etter sin overgang.

Scouseren fra Wirral har en kompakt fysikk, arbeider hardt og har noen Suarez-trekk i presspillet. Så langt har det resultert i syv mål på bare fem kamper fra start.

I februar ble han belønnet med en debut på Anfield mot Shrewsbury, hvor han på sine ti minutter på matten fikk vist frem arbeidsviljen og det aggressive presspillet.  

Joe Hardy blir aldri en førstelagsspiller for Liverpool, men de rødkledde kan ha gjort en god handel da de hentet han fra Brentfords B-lag.

Nedturer/skuffelser

Ki-Jana Hoever

Ki-Jana Hoever var en av spillerne som virkelig fikk et gjennombrudd i fjorårssesongen da han debuterte bare 16 år gammel, og det var ventet at han skulle fortsette den gode utviklingen med førstelaget.

18-åringen har fått det vanskeligere denne sesongen.

Vi skrev tidligere i sesongen om at nederlenderen virket litt fanget mellom to posisjoner, høyreback og midtstopper, og han virker fortsatt ikke å ha funnet helt ut hva som er hans beste posisjon.

SKUFFENDE: Hoever har ikke tatt de stegene man håpet på denne sesongen.

SKUFFENDE: Hoever har ikke tatt de stegene man håpet på denne sesongen.

Han spilte på høyrebacken mot MK Dons, løste arbeidsoppgavene greit og stanget inn målet som sikret seieren.

Hoever var bortreist med Nederlands U17-mannskap da Neco Williams imponerte mot Arsenal, og utover i sesongen har det bare blitt klarere og klarere at waliseren har kommet langt foran nederlenderen i køen med sine gode prestasjoner.

Neste sesong kan bli et veiskille for Ki-Jana Hoever, og det blir spennende å se om den talentfulle nederlenderen gjør et tydelig valg av posisjon, og om han ønsker å prøve et utlån i 2020/21-sesongen.

Han er fortsatt bare 18 år gammel, og har allerede vist sitt gigantiske talent.

Yasser Larouci

Yasser Larouci reiste, trente og spilte med førstelaget i pre-season, og virket å være tiltenkt en rolle med førstelaget, men har fått store deler av sesongen ødelagt med skade.

Han ble sparket ned av Sevillas Joris Gnagnon i en ubetydelig pre-season kamp, og gikk glipp av verdifull tid med førstelaget etter det, og har slitt med småskader gjennom sesongen.

FLYVETUR: Larouci ble skadet da han ble meid ned av Joris Gnagnon.

FLYVETUR: Larouci ble skadet da han ble meid ned av Joris Gnagnon.

Den 19-årige franskmannen viste frem sin uredde stil og tekniske ferdigheter da han fikk muligheten etter James Milners skade i FA-cupen, men man så også utvilsomt at han har flere steg å ta i det defensive arbeidet.

Han spilte hele kampen da Liverpool spilte uavgjort med Shrewsbury, og fikk bare en firer på vår børs.

I en sesong der ungguttene har fått flere minutter til å vise seg frem må 171 minutter sies å være en skuffelse for den franske unggutten, som har mye mer på lager til neste sesong.

Adam Lewis

Adam Lewis har muligens vært akademiets mest uheldige spiller denne sesongen, hvis vi ser bort fra Paul Glatzel.

Den 20 år gamle scouseren løste arbeidsoppgavene bra for førstelaget i pre-season, og det var ventet at han skulle kjempe med Yasser Larouci om en vei inn i Klopps planer.

Flere unggutter fikk muligheten for førstelaget denne sesongen, men Lewis skade i høst holdt han ute helt til slutten av januar og sørget for at han måtte se kamerater debutere på rekke og rad.

SKADET: Det ble en skuffende sesong for Adam Lewis.

SKADET: Det ble en skuffende sesong for Adam Lewis.

Han var endelig tilbake da Shrewsbury ble slått 1-0 av reservelaget på Anfield. Han fikk en syver på vår spillerbørs, og spilte en god kamp selv om han nylig hadde returnert fra et skadeavbrekk.

Mye tyder på at Klopp er på utkikk i markedet etter en venstreback som kan tre inn når Robertson ikke er tilgjengelig, og det kan tyde på at hverken Larouci eller Lewis har imponert nok til å være i hans planer.

Hederlige omtaler

Sepp van den Berg kunne ha vært med som en nedtur eller skuffelse, men den siste tiden har han virkelig spilt seg varm i trøya.

Jake Cain har imponert for akademilagene, har debutert for førstelaget, og trener sporadisk med førstelaget, men ble veid og funnet for lett i forhold til de andre talentene.

Caoimhin Kelleher har gjort sakene bra de gangene han har voktet buret, men har fortsatt noen steg å ta. Drar etter all sannsynlighet på utlån neste sesong.