Hva er det med Manchester United og straffer?

Mange røde frykter at United skal få muligheten fra 11 meter på søndag.

Det har vært stort fokus på Manchester United og straffespark de siste ukene. Det tok skikkelig av etter at Jürgen Klopp nevnte det i sin pressekonferanse etter tapet mot Southampton – der tyskeren følte seg snytt for straffespark etter at Sadio Mané ble sparket ned av Kyle Walker-Peters.

Det var også en klar handssituasjon som ble vinket bort i den kampen, da Jack Stephens kastet seg ned og gjorde seg stor og forhindret Gini Wijnaldums avslutning. Begge situasjonene ble vinket videre av dommer Andre Marriner.

Etter kampen dro Klopp inn Manchester United da han snakket om situasjonene.

– Jeg hører nå at Manchester United har fått flere straffespark på to år, enn det jeg har fått på fem og et halvt år. Jeg aner ikke om det er min feil, eller hvordan det kan skje, sa Klopp på sin pressekonferanse. 

Ifølge Sky Sports har Liverpool fått 30 straffespark i Premier League siden Klopp tok over i oktober 2015. Manchester United har fått 32 straffer i ligaen siden starten av 2018/19-sesongen.

Leicester (45), Manchester City (43), Manchester United (41) og Crystal Palace (36) er de fire lagene i ligaen som har fått flere straffer enn Liverpool siden Klopp fikk managerjobben.

Solskjær har også blitt konfrontert med Klopp sine kommentarer, og kommer trolig til å bli spurt om det flere ganger før søndagens kamp.

– Det er fakta? Trolig. Det kommer sansynligvis til å bli svaret mitt, at det er fakta at vi har fått flere enn dem. Jeg teller ikke hvor mange straffespark de har fått, så dersom de ønsker å bruke tid på å bekymre seg over når vi blir tatt i feltet… Jeg vil ikke bruke tiden min på det, sier Solskjær til Sky Sports.

I alle turneringer har Solskjærs United fått 42 straffespark. Klopp har ledet Liverpool i fem og et halvt år, og har totalt fått 46 i alle turneringer.

Langt flere touch i motstanderens boks

Noe som ofte trekkes frem i disse diskusjonene, er hvor ofte lagene er i boksen. Det blir ikke helt riktig å se på det som fasit for når en spiller blir felt eller hindret, men det er likevel ganske stor forskjell på tallene.

2016/17:

Lag

Touch i boks

Straffespark tildelt

Liverpool

1155

8

Manchester United

1055

4

2017/18:

Lag

Touch i boks

Straffespark tildelt

Liverpool

1167

3

Manchester United

961

3

2018/19:

Lag

Touch i boks

Straffespark tildelt

Liverpool

1236

7

Manchester United

965

12

2019/20 (med VAR):

Lag

Touch i boks

Straffespark tildelt

Liverpool

1276

5

Manchester United

965

14

2020/21 (med VAR):

Lag

Touch i boks

Straffespark tildelt

Liverpool

583

5

Manchester United

399

6

Tall fra Sky Sports

Som ikke-nøytral Liverpool-supporter vil det være naturlig å tenke tilbake på de straffesparkene en føler seg snytt for, og som ikke er blitt gitt, selv om det er VAR – uten at det nødvendigvis er noen konspirasjon.

Denne sesongen er det Leicester City som har fått flest straffespark i ligaen. De har fått 10.

Oppsiktsvekkende uttalelser fra tidligere dommer

Den tidligere toppdommeren Mark Clattenburg skriver nå en spalte for Daily Mail. Han er ikke redd for å være kontroversiell, og denne uken tar han for seg Klopp og kommentarene hans om Uniteds straffespark. Han kritiserer Klopp, og innrømmer også at United fikk flere avgjørelser da de var ledet av Alex Ferguson. 

«Han høres ut som en hykler, dersom han mener Uniteds spillere prøver å vinne straffespark. Spillere som Mo Salah og Sadio Mané er like kapable til å gjøre det samme».

«Ikke siden Fergie har jeg sett et slikt forsøk på å påvirke dommeren før en stor kamp. Klopp gjorde ikke dette forrige sesong, da Liverpool vant hver uke. Han liker ikke å tape, og har aldri likt det. Han blir irritert, men det er feil å si at det er en aura mot United som gir dem avgjørelsene. Det pleide å være det da Fergie var der, men det har lettet veldig etter at han dro».

KONTROVERSIELL: Mark Clattenburg er ikke redd for å dele sine til tider kontroversielle meninger.

KONTROVERSIELL: Mark Clattenburg er ikke redd for å dele sine til tider kontroversielle meninger.

«Jeg er den eneste manageren som har gitt tre straffespark til motstanderen på Old Trafford, og det var til Liverpool av alle lag, i 2014. Men Moyes var manager. Jeg er ikke like sikker på at det ville skjedd dersom Fergie var der», skriver han.

Det at United har fått 18 straffespark (og Liverpool seks) siden fotballen startet opp igjen med «Project Restart» i juni, er tilfeldigheter ifølge dommeren.

«La oss ha det klart: Det er ingen konspirasjoner mellom dommerne. Insinuerte Klopp at det er det? Eller mente han at United har spillere som blir bedt om å kaste seg?», skriver Clattenburg.

«Dersom en mente det første, så er det ikke noe jeg har tid for – men dersom han belyser hvor lett enkelte United-spillere går ned i straffefeltet, så ja, da mener jeg at han har et poeng. Selv om de samme mistankene mot hans egne stjerner blir ignorert», skriver han videre.

United har fått 11 straffespark i alle turneringer denne sesongen. Clattenburg mener at fem av dem kommer fordi United-spilleren går for straffe.

«Jeg har fulgt United nøye denne sesongen, og analysert alle deres 11 straffespark. Det er så mange som fem som kommer etter at Uniteds spiller søker kontakten. Marcus Rashford, Anthony Martial, Paul Pogba og Mason Greenwood er de involverte spillerne. På mange måter er de lure. Så snart det er kontakt, og straffen blir gitt, er det veldig sjelden at VAR vil trekke det tilbake», skriver han.

VAR: Manchester United har blitt tildelt svært mange straffespark etter at VAR ble innført.

VAR: Manchester United har blitt tildelt svært mange straffespark etter at VAR ble innført.

– Lært av Mourinho

Marcus Rashford har snakket om straffesparkene United får, og forteller at det kom etter at han hadde José Mourinho som manager.

– Det har vært perioder der vi kanskje ikke har fått straffesparkene. Jeg husker da José var manager, og det var fem-seks ganger der jeg burde hatt straffe. Jose sa til meg: «Dersom du ikke er rutinert med hvordan du skal gjøre det, så kommer de trolig ikke til å gi deg straffene», sier han i et intervju med The Telegraph

– Etter det begynte vi å få noen straffespark. Det handler om utvikling, og du må lære og forstå det.

Slik setter de straffesparkene

Alisson Becker har bare stått i 14 av 17 ligakamper denne sesongen. Han har allerede sett tre spillere misbruke straffespark: Jorginho, Kevin de Bruyne og Jorginho. En skulle tro han og John Achterberg har jobbet godt på treningsfeltet før akkurat denne kampen.

Forrige sesong fikk Manchester United 22 straffespark i alle turneringer. I tillegg ble det straffekonkurranse mot Rochdale i cupen, men de fem straffesparkene de tok der ser vi bort fra. 

Bruno Fernandes kom inn i januar, og har vært en stor suksess på Old Trafford. Han har også overtatt ansvaret som fast straffetaker etter at han kom inn.

Marcus Rashford: 9 straffer - 7 mål
Bruno Fernandes: 8 straffer - 8 mål
Anthony Martial: 2 straffer - 1 mål
Juan Mata: 1 straffe - 1 mål
Mason Greenwood: 1 straffe - 1 mål
Paul Pogba: 1 straffe - 0 mål

Vi har brukt analyseverktøyet InStat for å se på hvor United setter straffene sine.

2019/20: Forrige sesong fikk United hele 22 straffespark.

2019/20: Forrige sesong fikk United hele 22 straffespark.

Denne sesongen har United fått 11 straffespark i alle turneringer. Kun ett har blitt misbrukt. Det var Fernandes mot Newcastle United.

Bruno Fernandes: 8 straffer - 7 mål
Marcus Rashford: 1 straffe - 1 mål
Anthony Martial: 1 straffe - 1 mål
Juan Mata: 1 straffe - 1 mål

DENNE SESONGEN: United har allerede fått 11 straffer denne sesongen.

DENNE SESONGEN: United har allerede fått 11 straffer denne sesongen.


Liverpool - Manchester United spilles søndag kl. 17.30, og sendes på TV 2 Sport Premium og Sumo.