Liverpools svakeste første halvdel på fem år - men historien gir håp

Liverpools poengfangst etter halvspilt sesong er ingen lystig lesning, men historien viser at det fortsatt er håp.

Da Liverpool hadde slått til med 0-7 mot Crystal Palace og toppet tabellen med 31 poeng etter 14 kamper, så det veldig lyst ut for et nytt ligagull på Anfield. 

Men de fem påfølgende kampene har bare gitt tre poeng til sammen, noe som gjør at Liverpool etter halvspilt sesong kun står med 34 poeng. Tolv av de siste 15 poengene er rotet bort. 

Vanligvis gode fra start

34 poeng etter 19 kamper er svakeste leveranse siden Jürgen Klopps første sesong med de røde, da han tok over for Brendan Rodgers i oktober 2015. Da stod Liverpool med fattige 30 poeng etter 19 kamper, og det ble nøyaktig samme fangst i andre halvdel av sesongen, slik at man endte på en svak 8. plass med 60 poeng.

Siden har Liverpool hatt for vane å starte sesongene meget godt, og som kjent har sluttplasseringene vært svært gode. To fjerdeplasser, en andreplass og en førsteplass er fasiten de siste fire sesongene. 

I 2016/17 stod Liverpool med 43 poeng etter halvspilt sesong, og sakket litt av i andre halvdel, men endte på sterke 76 poeng og sikret fjerdeplassen og endelig en retur til Champions League.

Sesongen etter startet Liverpool svakt - fangsten var bare 35 poeng etter 19 kamper, bare ett mer enn de har fått i år, men de tok seg kraftig opp i andre halvdel, fikk 75 poeng og sikret topp fire med god margin. 

De utrolige sesongene som fulgte, ville nesten være umulig å følge opp denne sesongen uansett hva som hadde skjedd i form av skadekriser, VAR-avgjørelser eller tett kampprogram. I 2018/19 hadde Liverpool tatt 51 av 57 mulige poeng, og endte sesongen på 97 poeng, ett bak ligagull, samtidig som de tok seg til finalen og vant Champions League.

Bragden ble toppet i fjor. 18 seiere og én uavgjort etter 19 kamper sørget for 55 poeng. Liverpool endte sesongen med 99 etter å ha roet litt ned da fotballen ble restartet etter koronapausen i fjor. 

Tallene som gir håp

Det er heldigvis fullt mulig å komme tilbake etter en litt trøblete start på sesongen. Det finner vi eksempler på bare fra de to seneste sesongene. 

Da Manchester City tok gullet foran nesa på Liverpool i 2018/19 var det etter en imponerende snuoperasjon i andre halvdel av sesongen. 

Liverpool ledet som sagt ligaen med 51 poeng halvveis, mens City lå syv poeng bak på 44. De svarte med å ta 54 av 57 mulige poeng i andre halvdel, klatret opp til 98 poeng, ett foran Liverpool, og tok sitt andre strake ligagull. 

Syv poeng er nøyaktig det Liverpool ligger bak City i Premier League for øyeblikket. Liverpool på 34, City på tabelltopp med 41.

Få poeng kreves

Og for de som skulle være bekymret for om det i det hele tatt skulle holde til topp fire, finnes det også trøst å finne fra nyere tid. Forrige sesong lå nemlig Chelsea og Manchester United tynt an halvveis, med henholdsvis 32 og 28 fattige poeng. 

Begge fant imidlertid god form, endte på 66 poeng og sikret topp fire. Så hører det med til i historien at 66 poeng vanligvis ikke vil være nok til Champions League-spill, men i en sesong som vi er inne i nå, er det mye som tyder på at det verken blir en skyhøy poengsum til verken mesteren eller fjerdeplassen. 

Skulle Liverpool vinne resten av sine kamper denne sesongen vil de ende på 91 poeng. Akkurat nå er det vel lite som tyder på at det skal skje, men klarer de røde å løfte seg etter en høst der alt som kan gå imot har gått imot, kan det fremdeles bli mye å juble for - også i 2021.