Har hatt et ellevilt år etter gjennombruddet i FA-cupen:Curtis Jones vil huske 2020 for mye mer enn koronapandemien

I 2020 klarte Curtis Jones det som fremstår som omtrent umulig for alle tenåringer - han etablerte seg på Liverpools førstelag.

Det er gått ett år siden Curtis Jones sitt spektakulære vinnermål mot Everton i FA-cupen. Mange vil i ettertid hevde at cupkampen mot byrivalen ble scouserens gjennombrudd i helrødt.

Fredag kveld skal Liverpool igjen ut i 3. runde i FA-cupen, og når Jones løper ut på Villa Park vil tankene trolig automatisk gå tilbake til det skjedde i cupderbyet for ett år siden.

Men den driblesterke Toxteth-gutten hadde utmerket seg positivt i Liverpool-trøya lenge før han ble matchvinner mot Everton. 

Har gått gradene i klubben

2001-modellen startet karrieren hos Anfield-klubben på U9-nivå, og fikk som U16-spiller debuten for juniorlaget i 2016/2017-sesongen, og ble raskt en sentral brikke på laget. Da hadde han allerede imponert på alle alderstrinn, og stort sett spilt i aldersklasser over sin egen.

Selvsikker og direkte oppsøker den offensive midtbanespilleren ofte situasjoner hvor han kan utnytte én-mot-én-ferdighetene sine, åpne opp rom og spille en gjennomtenkt ball fremover eller skyte.

Han er fotballklok med god teknikk, god med begge bein og løpssterk. Jones markerte seg for Steven Gerrards U18 og i Europa med U19 i 2017/2018-sesongen, og i januar 2018 fikk han debuten for U23. Rett etter at han fylte 17 år samme måned, fikk han sin første proffkontrakt med klubben 1. februar 2018.

U17-landslagsspilleren hadde trent med mannskapet til Jürgen Klopp flere ganger tidligere, men i april 2018 fikk han sammen med noen få andre akademispillere være fast på Melwood i forbindelse med Champions League-kvartfinalen og Merseyside-derbyet, og ble inkludert i 18-mannstroppen til den siste, på Goodison, hvor han satt på A-lagsbenken for første gang.

Debuterte mot Wolves i FA-cupen for to år siden

Scouseren fikk sin førstelagsdebut mot Wolves i FA-Cupen i januar 2019, altså for bare to år siden, og i ærlighetens navn falt han noe igjennom. Han greide ikke å gjøre seg så synlig som en midtbanespiller av hans type ønsker. Til hans forsvar var det på et reservepreget Liverpool, og han var fortsatt bare 18 år. 

Den 19 år gamle scouseren fikk sin Premier League-debut i 3-0 seieren over Bournemouth i desember 2019, og scoret sitt første seniormål i cupderbyet mot Everton en måned senere. Målet vi nå omtaler som gjennombruddeet hans.

Jones scoret også mot Shrewsbury i fjerde runde, og ble den yngste kapteinen i klubbens historie, da han ble valgt til å lede laget i cupreturen mot samme klubb på Anfield. Jones startet også mot Chelsea på Stamford Bridge i femte runde av FA-cupen.

Han scoret sitt første Premier League-mål mot Aston Villa i begynnelsen av juli, dagen etter at han hadde satt navnetrekket sitt på en ny langtidskontrakt med Anfield-klubben. Kontrakten varer helt frem til sommeren 2025. Drøye to uker senere kunne han løfte Premier League-trofeet over hodet.

Foran sesongen 2020/2021 byttet han trøyenummer fra 48 til 17, noe som talte sitt tydelige språk om fremgangen han hadde gjort i løpet av 2019/2020-sesongen.

I 2018/19 ble det med den ene kampen mot Wolves for Jones. Forrige sesong fikk han seks kamper fra start og seks innhopp fra benken, og noterte seg for tre scoringer på disse. Denne sesongen har han allerede spilt 18 kamper, 13 fra start og fem innhopp fra benken. Det har blitt fire mål på disse matchene.

Fyller 20 år 30. januar

Han scoret vinnermålet mot Ajax i Champions League, og ble av mange kåret til banens beste spiller da Tottenham ble beseiret i desember. 

I slutten av denne måneden vil Curtis Jones fylle 20 år, og det hviskes nå i korridorene om at han kan komme med i Englands EM-tropp til sommeren.

Men før den tid har han mange viktige kamper å spille for Liverpool i tillegg til fredagens FA-cupkamp. Jones vil bli en viktig brikke for Liverpool både i Premier League og Champions League utover vinteren og våren. Men at det store gjennombruddet kom i FA-cupen vil han neppe glemme.

Aston Villa - Liverpool i FA-cupens 3. runde spilles fredag klokken 20.45, og blir vist direkte på Viasat 4 og Viaplay.