Uavgjortkampene som kan velte lasset

Vi nærmer oss halvspilt Premier League, og Liverpool har tapt bare to av 17 kamper. Men seks uavgjortkamper er til bekymring. Det er nemlig uavgjort i samme takt som da Liverpool ble nummer fire i Premier League for tre sesonger siden.

Liverpool leder Premier League med 33 poeng etter 17 kamper. Men det er kun målforskjellen som skiller Jürgen Klopps mannskap og Manchester United, og United vil passere de helrøde på tabellen dersom de tar poeng mot Burnley på Turf Moor i morgen kveld.

Liverpool har kun tapt to av 17 Premier League-kamper denne sesongen, og bare Manchester City har like få tap som Anfield-klubben. City har 29 poeng på 15 kamper, og vil også passere Liverpool dersom de vinner sine to hengekamper.

Det er Liverpools seks poengdelinger som volder bekymring. Kun svakt plasserte Brighton med åtte poengdelinger har spilt uavgjort flere ganger av Premier League-klubbene denne sesongen. Manchester United har til sammenligning spilt uavgjort tre ganger, mens City står med fem poengdelinger.

Liverpool har opplevd en formsvikt den siste måneden, og har bare vunnet to av de seks siste ligakampene. Tre av disse har endt med poengdeling, mens den siste, mot Southampton på St Mary's, ble tapt.

Liverpool har ikke vunnet noen av de tre siste kampene, og har bare tatt to av ni mulige poeng på disse. Man må tilbake til mot slutten av 2017/18-sesongen for å finne sist Liverpool gikk tre kamper på rad uten å vinne. I slutten av april 2018 spilte de uavgjort mot West Bromwich og Stoke, før de tapte 1-0 for Chelsea på Stamford Bridge den 6. mai.

Dersom det ikke blir seier mot Manchester United på søndag blir det fire ligakamper på rad uten seier. Det har ikke skjedd siden Liverpools svake periode i januar og begynnelsen av februar for fire år siden, da de helrøde faktisk spilte fem ligakamper på rad uten seier. Liverpool startet da året med 2-2 i Sunderland 2. januar, fulgte opp med 1-1 på Old Trafford, tapte så 3-2 for Swansea på hjemmebane, før januar ble avsluttet med 1-1 mot Chelsea på Anfield. Februar ble så innledet med et 2-0 tap i Hull. Den svake resultatrekken ble brutt av en 2-0 seier over Tottenham på Anfield den 11. februar 2017.

Ikke mestertakter

Ni av 18 mulige poeng på de seks siste er ikke ligamestertakter. Dette gir nemlig bare en åttendeplass på formtabellen, og er fem poeng mindre enn de to Manchester-klubbene har sanket på sine seks siste kamper. Lag som Everton, Aston Villa, Leicester, Burnley og Arsenal har også sanket flere poeng enn Liverpool på de seks siste kampene.

Liverpools tre kamper på rad uten seier er absolutt ikke noe å skryte av for et lag som topper tabellen. Bare Sheffield United (17!), Brighton (8), West Bromwich (7), Newcastle (5), Fulham (5) og Wolves (4) har spilt flere kamper på rad uten å vinne. Det er verdt å merke seg at Liverpools tre uavgjortresultater i løpet av de seks siste kampene har kommet mot nettopp tre av disse klubbene, Fulham, West Bromwich og Newcastle.

AVGA POENG: West Bromwich er det eneste laget som har tatt poeng fra Liverpool på Anfield denne sesongen.

AVGA POENG: West Bromwich er det eneste laget som har tatt poeng fra Liverpool på Anfield denne sesongen.

Kan ikke matche poengfangsten fra i fjor

Etter at Liverpool vant sine tre første kamper denne sesongen har de faktisk aldri vunnet mer enn to kamper på rad i Premier League.

Da Jürgen Klopps mannskap vant Premier League i fjor spilte de kun uavgjort tre ganger. Altså halvparten så mange uavgjortkamper som de nå står med før ligaen er halvspilt. I tillegg ble det bare tre tap.

Dette betyr at selv om Liverpool skulle vinne sine 21 gjesntående kamper, så vil de likevel ikke oppnå samme poengsum som da de ble ligamestere i fjor. Da sanket Liverpool utrolige 99 poeng. Med 21 seiere av 21 mulige resten av denne sesongen vil de røde komme opp i 96 poeng. I fjor vant Liverpool ligaen med 18 poengs margin til Manchester City. Alt tyder dermed på en mye jevnere og mer spennende siste halvdel av sesongen i år enn i fjor.

I 2018/19, da Liverpool sanket 97 poeng, og tapte ligaen for Manchester City med ett poeng, spilte de uavgjort sju ganger, men tapte bare en gang. Går vi tilbake til 2017/18, da Liverpool ble nummer fire, kan man hevde at det var alle uavgjortkampene som felte dem. Da spilte de uavgjort hele tolv ganger. Fortsetter Liverpool i samme takt som de har startet denne sesongen, vil de havne rundt tolv uavgjortkamper også denne sesongen. Det er det tvilsomt om de har råd til, basert på 17/18-sesongen, som endte med 75 poeng og altså fjerdeplass på tabellen.

Det er verdt å merke seg at bare en av uavgjortkampene denne sesongen har kommet hjemme på Anfield, nemlig den siste hjemmekampen mot West Bromwich. Hele fem uavgjorte, og bare to seiere på bortebane, taler imidlertid sitt tydelige språk om at det er på sine reiser at Liverpool har mye å hente.