Kampanalyse Southampton vs Liverpool 1–0Liverpools planer og hvorfor de ikke lyktes mot Southampton

Farlige ballbrudd på egen halvdel, og tidvis uforsvarlig høy linje kunne straffet oss enda hardere. Offensivt klarte ikke Liverpool å utføre sine egne planer helt.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Liverpool kom til denne bortekampen med noen dårlige kamper i bagasjen, og ønsket om tre poeng var stort.

Klopp visste godt hva som ventet mot Southampton, et spillende lag som jobber hardt defensivt i både lavt og høyt press.

Det var tydelig at Liverpool hadde forberedt seg og lagt en kampplan som kunne legge et godt utgangspunkt. Liverpool havnet også i mange gode situasjoner, men det endte ofte med slurv på avgjørende pasning eller et dårlig touch, som gjorde at sjansene ikke ble så store som de potensielt kunne ha blitt.

Hvor godt man traff på kampplanen er et annet spørsmål. Kunne man utnyttet rommene Southampton ga oss på en bedre måte? Jeg skal komme inn på noen punkter som kunne utgjøre en forskjell.



Et av grepene offensivt

Som Klopp sa i intervju etter kampen så ville de ha Trent (1) lavt i banen, etter hvert byttet de på hvem som ble den tredje stopperen i bearbeidingen.

Det viktigste var å ha tre bak mot to spisser. Her har man nok ønsket å utnytte rommet bak kanten til Southampton. Det man får når Trent er lav, er at han selv får mer tid på ball før presset kommer og at rommet bak kantspilleren blir større.

Det Liverpool ser for seg skal skje her er at Chamberlain (2) skal få press av backen, så Salah kan havne i en-mot-en-duell mot stopperen til Southampton.

Her mister imidlertid Trent ballen, og det fører til frisparket før scoringen.

I denne situasjonen burde Henderson (a) allerede ha senket seg 5-10 meter så han kunne dratt spissen lengre unna, da hadde Thiago (b) fått mer rom, og kunne da kommet på ball og spilt av presset.

Trent (1) burde også klart å avlevert ballen tidligere til Chamberlain (2), og da hadde man fort allerede ha spilt av seks av Southamptons forsvarsspillere.

Her ser vi et tydeligere bildet på hva Liverpool ønsket. Situasjonen er ikke perfekt, da Chamberlain (2) ikke var et tydelig pasningsalternativ.

Trent (1) har gått inn som en bred midtstopper, slik at man skal få tilgang på rommet på utsiden av Southamptons spisser, og at man forhåpentligvis også kan dra på seg press av en kant.

Kanten vil da havne i en usikker situasjon, fordi det blir et dilemma om det er spissen eller kanten som skal presse på den brede midtstopperen.

Når kantspilleren går i press på bred midtstopper, må resten av laget følge etter. Det var nok dette Liverpool var ute etter, men slet med å utnytte.

Dette er nok en type situasjoner Liverpool snakket en del om før kampen.

Få backen(e) til Southampton til å støte ut av forsvarsleddet slik at en av angrepsspillerne til Liverpool kan havne i en-mot-en-situasjoner. Her ønsker man å få Salah (1) alene med stopperen langt fra eget mål. 

Her har backen til Southampton (A) støtet ut av ledd, og vi havner tre mot tre på motstanderens halvdel.

Firmino (2) og Mane (3) har gode muligheter til å riste av seg forsvarsspilleren og havne i scoringssituasjon om Salah (1) kommer forbi sin mann.

Slike bilder så vi en del igjennom kampen, men vanskelige pasninger, dårlige touch og godt forsvarsspill fra Southampton satt en stopper for at man ikke fikk mer ut av disse situasjonene.

Noe Liverpool kunne utnyttet bedre

Når man møter en midtbane bestående av fire spillere, så er det spesielt vanskeligere å ha kontroll på motsatt siderom (b).

Southampton ga bort mye rom når de gikk høyt i press, og når de sto i det småfarlige halvhøye presset som på bildet over.

De ga mye rom i mellomrom, spesielt motsatt mellomrom (a) i det høye presset, men også generelt i kampen.

Noe Liverpool har vært god på i lang tid, er å vende spillet med tempo for å så skape farligheter.

Trent (1) og resten av Liverpool-spillerne begynte å vende spille flere ganger på slutten av første omgang, og da ble det større farligheter med en gang.

Når man klarte å vende spillet, så rekker ikke kanten til Southampton å komme ned tidsnok, og backen deres går i press på Robertson (1), som da gir mye rom til Mané (2).

Det var synd at dette ikke skjedde mer systematisk tidligere i omgangen, og ikke bare de siste fem minuttene. For i andre omgang ble det helt annerledes, og Southampton ga lite rom og lå lavt.

Jeg savnet at Liverpool systematisk klarte å utnytte at de alltid var i overtall sentralt på midtbanen med våre tre sentrale mot deres to sentrale.

Her gjør man akkurat det Southampton vil, med å spille ballen ut bredt så de kan låse oss av der og potensielt vinne ballen.

Slår Wijnaldum (1) isteden ballen til Thiago (2), så har man veldig mange flere muligheter man kan avansere fremover med. Her har for eksempel Chamberlain (3) en del rom, og motsatt mellomrom er veldig vanskelig å ha kontroll på når man er fire spillere på midtbanen.

Dette har vi sett mye av i det siste, lag ligger lavt og gjør det vanskelig for Liverpool.

Da er det viktig at man er tålmodig, og som Klopp sa: «holder hodet kaldt».

Det offensive spillet til Liverpool er det ofte en fryd å se på, men en ting de kan jobbe mer med, er at midtbanespillerne posisjonerer seg bedre i og rundt mellomrommet, og i relasjon med de andre offensive spillerne.

Hvis Shaqiri (2) rygger noen meter her, og venter på at Thiago (2) vender innover eller gjør en vridning, så er han i perfekt posisjon til å få ballen langs bakken i ryggen på midtbanen til Southampton. Da hadde han hatt noe man kaller posisjonelt overtak på midtbanen til Southampton, som ønsker å stenge av pasning til han.

Her ser vi noe som ble håndterte dårlig når vi trenger scoring og rommene har blitt mindre.

Vi trekker mot ball og gjør det vanskeligere for oss selv. Shaqiri (1) blir for ivrig etter å få ballen. Han trekker mot ballfører istedenfor å holde hodet kaldt og være tålmodig, og ventet i en god posisjon uten å bevege seg for mye.

Her er mellomrommet (2) stort, og hvis Shaqiri (1) hadde rygget inn og ventet i rommet kunne han tatt med ballen inn bak ryggen til motstanderen sin midtbane og skapt farligheter.


Høy linje defensiv

Høy linje defensivt er noe Liverpool har spilt med en stund nå. Det har fungert bra lenge, men da har man også hatt stoppere som Joe Gomez og Virgil van Djik med god fart.

Det fungerer ofte bra uten disse stopperne også, fordi Liverpool er gode til å presse ballfører slik at ballene blir slått under press. Men i denne kampen hadde man dårlig kontroll på bakrommet, og det ble mange farlige situasjoner rundt egen boks.

Her er begge stopperne til Liverpool opptatt av Ings (1) så kanten til Southampton (2) har fri bane inn i bakrom. Her slurver Southampton litt, men lignende situasjoner skjedde ved flere anledninger utover i kampen.

Her må man falle av for å ha kontroll på det farligste rommet, altså bakrommet.

Her spiller Southampton seg forbi presset til Liverpool med kontroll og James Ward-Prowse (1) venter tålmodig på ryggen til Liverpools midtbane, og får ballen av kanten til Southampton.

Deretter slår han inn i bakrom på ett touch. Når Liverpool ikke har raskere spillere i bakre ledd, så må de reagere kjappere og falle av når det ikke er press på ballfører.

Her kan man falle av og la midtbanen hente opp ballfører, isteden velger de å stå og Southampton havner i en farlig situasjon i Liverpools boks.


Dette var en kamp hvor vi slurvet for mye i avgjørende situasjoner både defensivt og offensivt. Farlige ballbrudd på egen halvdel, og tidvis uforsvarlig høy linje kunne straffet oss enda hardere.

Samtidig var det mange ganger denne kampen hvor Liverpool hadde sjanser med veldig stort potensiale, men der det bommes på det siste innlegget, den siste stikkeren eller at et dårlig touch gjør at sjansen blir ødelagt eller betraktelig mindre.

Southampton spilte med hjertet utpå drakta, og det fikk vi merke. Var Southampton i ubalanse så tok det ikke lang tid før de hadde kontroll defensivt igjen.

Liverpool som vi er vant til å se dem kunne fort scoret flere mål i denne kampen, men var ikke på sitt beste og ble straffet for det.