Jota vs. Firmino - kampen om spissplassen

Roberto Firmino og Diogo Jota kjemper om å få spille mellom Sadio Mané og Mohamed Salah.

Da Liverpool kjøpte Diogo Jota for et drøyt år siden, skjedde det noe som ikke hadde skjedd på flere sesonger. Liverpools berømte angrepstrio hadde fått en utfordrer.

Portugiseren selv var klar på at han ikke var kommet til klubben for å spille annenfiolin, og fantastiske prestasjoner og et ellevilt målsnitt i de første kampene gjorde at han kunne ha sine ord i behold. Og straks begynte diskusjonene om han allerede hadde rykket forbi noen i køen og blitt et førstevalg i fronttrioen.

Mannen han etter hvert skulle kjempe med om spilletiden var Roberto Firmino. Brasilianeren slet med formen store deler av forrige sesong, spesielt foran mål, der Jota skulle vise seg å være effektiv. Og i den nye sesongen, der Firmino har vært skadet i noen kamper, virker det nå som Jota er et lite hakk foran på rangstigen.

Men etter kampen mot Manchester City var det mange som mente at Firmino burde startet. Så hvem bør være Jürgen Klopps førstevalg? Vi har sett litt på tallene til de to spillerne.

Tallene gjelder kamper i Premier League og Champions League siden Jota kom til klubben i fjor.

Jota mest effektiv foran mål

Først og fremst har Diogo Jota vist seg som en mer effektiv målscorer enn Firmino. Han har scoret 16 mål på 37 kamper for klubben - mange av de har også vært innhopp.

I samme periode står Firmino bare med 12 mål på 49 kamper (utvalget er som nevnt kamper i Champions League og Premier League).

Firmino har også fyrt av flere avslutninger, med 91 mot Jotas 88 i denne perioden.

Jota har scoring hvert 152. minutt, mens Firmino scorer hvert 279. minutt han er på banen i Champions League og Premier League. Begge har en xG (expected goals) på 16 over perioden, noe som også viser at Jota er bedre til å ta vare på sine sjanser.

Så langt denne sesongen er det imidlertid Firmino som er mest effektiv. Han har scoret tre mål på seks kamper - og han har ikke spilt i mer enn 45 minutter av noen av kampene. Jota har like mange mål på ni kamper.

Sjanseskaping

Målpoengene Firmino taper på scoringer, tar han igjen på målgivende pasninger. Der har han seks mot Jotas ene siden portugiseren kom til klubben.

Ser vi litt nærmere på tallene kan det tyde på at Jota har fått litt dårlig betalt for sin sjanseskaping. Ifølge vårt analyseverktøy Instat har han skapt 36 sjanser mot Firminos 43, og han har som kjent spilt en del færre minutter.

Firmino er en noe tryggere pasningsspiller. Han treffer på 82 prosent av pasningene, mens Jota har en treffprosent på 79.

Dette tyder nok på at Firmino nok kler en offensiv midtbanerolle noe bedre enn det Jota ville gjort. Samtidig har Jota mer fleksibilitet i form av at han kan spille på begge kanter i tillegg til fremme i banen. Han er også en mer ivrig dribler enn Firmino, som tallene viser.

Defensivt

En viktig jobb for Klopps angrepstrio er pressing, noe vi vet at både Jota og Firmino behersker godt. I tillegg er det flere parametre man kan måle det defensive arbeidet på - for eksempel gjenvinninger og duellspill.

I SCORINGSFORM: Firmino har fått rollen som superinnbytter denne sesongen.

Firmino kommer best ut på førstnevnte. 64 ganger har han gjenvunnet ballen, mot Jotas 35.

Når det gjelder dueller vunnet, er det jevnere. Firmino har vunnet 218 dueller mens tallet for Jota er 200. Dette gjelder dueller både i lufta og langs bakken.

Hvis skal konkludere, kan man kanskje antyde at Firmino er noe bedre defensivt enn Jota og at han er bedre i det oppbyggende spillet, men portugiseren har på sin side vist at han er mer klinisk foran mål.

Kan de spille sammen?

Klopp har ikke hatt for vane å bruke Firmino og Jota sammen med Salah og Mané fra start. Forrige sesong skjedde det tre ganger, med vekslende hell.

I 2-1-seieren over Sheffield United startet Liverpool med Jota til høyre og Salah på topp i 4-2-3-1, mens Salah og Firmino var spisspar i 4-2-4 da det ble 1-1 borte mot Manchester City i november. 1-1 ble det også forrige gang trioen ble til en kvartett, hjemme mot Newcastle i april.

Altså har det kun skjedd tre ganger det siste året. Skulle skadene på midtbanen fortsette å hope seg opp vil Klopp kanskje ikke ha noe annet valg enn å bytte formasjon, men enn så lenge virker det som Liverpool er best med en trio på topp - og med enten Jota eller Firmino som superreserve.

Det siste året har Jota scoret fire mål som innbytter for Liverpool, mens Firmino står med tre.