Analyse: Én mann har vært savnet de sju gangene Liverpool har gitt bort ledelsen

Liverpool ga bort sin sjuende ledelse for sesongen lørdag. Vi har prøvd å finne ut hvorfor det fortsetter å skje.

Liverpool har gitt fra seg sju ledelser denne sesongen, og den herlige evnen til å ro seiere i land som var der i store deler av monstersesongene 2018/19 og 2019/20 har delvis forsvunnet. Delvis. 

Før vi maler fanden på veggen skal vi huske på at Liverpool har spilt 24 kamper i alle turneringer uten å tape siden forrige tap mot Real Madrid 6. april. Vi skal huske på at de røde er nummer to på Premier League-tabellen i konkurranse med noen lag som har kastet alle milliardene på bordet for å vinne. 

Vi skal huske på at fem av åtte midtbanespillere er skadet, at Liverpool kun har ligget under tre ganger denne sesongen, men altså ikke tapt, at verdens beste spiller og Premier Leagues toppscorer er rød, at 29 mål på ti kamper er klart mest i ligaen og at åtte baklengs heller ikke er så verst. 

Vi skal huske på hvor tungt det var i januar, februar og mars da det ikke var en sjel på tribunene og Liverpool gikk fra tap til tap. Vi skal huske på at Brighton, AC Milan, Atletico Madrid, Manchester City og Brentford på hver sin måte har vist seg å være veldig gode fotballag.

Sånn. Da kan vi begynne å se på de få tingene som går litt galt denne sesongen, og kanskje prøve å finne ut noe av grunnen til at det har blitt slik.

Liverpool har gitt fra seg sju ledelser denne sesongen

De sju ledelsene Liverpool har gitt bort fordeler seg på fem kamper. To ganger har de røde gitt bort en tomålsledelse. 

Vi har sett nærmere på hvem som har vært på banen når disse ledelsene har forsvunnet, og hvem som har manglet fra «Liverpools antatt beste førsteellever». For hva er egentlig Liverpools beste ellever når alle er skadefrie og Jürgen Klopp kan velge sitt lag uten å tenke på kampbelastning, form, hvile og terminlisten? 

Vi tror mange vil være enige i følgende ellever: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Thiago - Salah, Firmino, Mané. 

Det er en ellever Liverpool aldri har stilt med!

Nærmest kom vi på Goodison Park 17. oktober i fjor, men da var det Adrian som voktet buret, og van Dijk ble byttet ut med skade tidlig i kampen. 

Så, hvem har spilt og hvem har manglet fra denne elleveren de gangene Liverpool har gitt bort ledelser denne sesongen?

AC Milan snudde på Anfield

Mot AC Milan gikk kampen fra 1-0 til 1-2 de siste fem minuttene før pause. Liverpool vant til slutt 3-2.

Laget som spilte: Alisson - Trent, Matip, Gomez, Robertson - Keita, Fabinho, Henderson - Salah, Origi, Jota.

Hvem manglet? Van Dijk, Mané, Thiago. Firmino var skadet, men uansett bak Jota i køen på det tidspunktet.

AC Milan snudde kampen på Anfield, før Liverpool snudde den igjen.

AC Milan snudde kampen på Anfield, før Liverpool snudde den igjen.

Ledet to ganger mot Brentford

Mot Brentford ble 2-1 til 2-2 og 3-2 til 3-3 da det nyopprykkede laget utliknet to ganger og sikret uavgjort.

Laget som spilte: Alisson - Trent, Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Jones (Firmino kom inn på 2-3) - Salah, Jota, Mané. 

Hvem manglet? Thiago, Firmino (benken fra start).

Ledet to ganger mot Manchester City

Mot Manchester City ble 1-0 til 1-1 og 2-1 til 2-2. Kampen endte uavgjort.

Laget som spilte: Alisson - Milner (Gomez kom inn på 2-1), Matip, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Jones - Salah, Jota (Firmino kom inn på 1-0), Mané. 

Hvem manglet? Alexander-Arnold, Thiago.

Atletico hentet inn tomålsledelse

Mot Atletico Madrid ble 2-0 til 2-2 før Liverpool til slutt vant 3-2.

Laget som spilte: Alisson - Trent, Matip, van Dijk, Robertson - Keita, Henderson, Milner - Salah, Firmino, Mané. 

Hvem manglet? Thiago. Fabinho kom ikke inn før i andre omgang på stillingen 2-2. 

Brighton hentet inn tomålsledelse

Mot Brighton ledet Liverpool 2-0, men det endte 2-2 på Anfield.

Laget som spilte: Alisson - Trent, Konaté, van Dijk, Robertson - Keita (Oxlade kom inn på 1-0), Henderson, Jones - Salah, Firmino, Mané. 

Hvem manglet: Fabinho, Thiago, Matip.

Fellesnevneren

Thiago har altså ikke vært på banen i noen av kampene der Liverpool har gitt bort ledelsen denne sesongen. Slapp av, vi skal ikke konkludere med at alt blir fikset så snart spanjolen er frisk og rask igjen, men litt interessant er det jo. 

Så vi går litt dypere i Thiagos Liverpools-historikk, som på grunn av skader dessverre ikke er så veldig lang.

Han har startet 25 kamper for klubben i alle turneringer. Liverpool har ledet i 18 av de kampene. 14 av de er vunnet. Kun én gang endte det med at Liverpool ble offer for en snuoperasjon og tapte. Det var på Old Trafford mot United i FA-cupen i januar. Liverpool tapte 3-2. Tre ganger har det endt uavgjort - mot Everton, Leeds og Newcastle forrige sesong. I sistnevnte kamp var ikke Thiago på banen da utlikningsmålet kom.

Denne sesongen har han bare startet to kamper. Begge har endt med 3-0-seiere - mot Leeds og Crystal Palace. 

Vi savner deg, Thiago!

Vi savner deg, Thiago!

Historien viser altså at Liverpool er veldig gode til å holde på ledelser når Thiago er på banen. Laget til Klopp er så godt at de vinner de fleste kamper dermed holder på ledelser uansett hvem som spiller, men interessant er det uansett. Da Thiago var skadet i fjor høst så vi flere kamper der det endte uavgjort etter at Liverpool scoret først - blant annet mot West Bromwich og Brighton.

En gjenganger i Klopps intervjuer etter kamper der det har vært perioder med nervøst spill og baklengsmål for Liverpool, er frasen «vi sluttet å spille fotball». Vi så det for eksempel mot Brighton, AC Milan og til og med Manchester United. Spillet blir for hektisk, kampen likeså, rommene åpner seg opp, og baklengsmålene kommer. 

Det er kanskje der Thiago har sin aller største forse. En ro med ballen nesten ingen i verden kan matche. Og rutine nok til å vite når det er på tide å si stopp og når det er lurt å kjøre kontring. 

Curtis Jones, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain og tildels Jordan Henderson kan virke å ha en tendens til å like «tut og kjør» best uansett situasjon. 

Thiago vil neppe løse hele problemet, men kan definitivt være god å ha til å roe ting ned. For øvrig er det fristende å sette «problemet» i anførselstegn, for det føles litt søkt å snakke om problemer om et lag som er på sin beste rekke uten tap på over 30 år, og som har vunnet elleve av femten kamper i alle turneringer denne sesongen. Men, i jakten på det perfekte vil det alltid være litt å pirke på, og Klopp og co har nok sett kamper som den mot Brighton komme.

Han så det til og med på Old Trafford, da han manet til bedre spill og mer ro med ballen selv på 4-0 til pause.

Gjentakende problem: For store rom

Vi har sett litt nærmere på målene Liverpool har sluppet inn etter å ha tatt ledelsen. Det finnes mange liknende situasjoner denne sesongen som kunne ha ført til mål, men der Alisson har vært i storform og reddet sine lagkamerater. Vi så det igjen ved noen anledninger mot Brighton. 

En gjenganger, som Twitter-kontoen Premier League Panel har pekt på, er at flere av lagene som har straffet Liverpool er lag som lar spissene vandre i rommet mellom midtstopper og midtbanen. Brighton utnyttet denne svakheten ved å la Trossard spille i rollen som falsk nier, noe Premier League Panel har sett nærmere på i sin analyse.

Her er for øvrig et utvalg av baklengsmålene og et par kommentarer til hvordan de oppstod.

Liverpool - AC Milan 1-1 (Rebic 42): Liverpool i ubalanse mister ballen høyt i banen og havner på etterskudd når Milan kontrer. Trent Alexander-Arnold har blitt med høyt i banen og rekker ikke hjem for å dekke opp. Det samme gjelder Jordan Henderson. Det trekker Matip ut av posisjon og Gomez klarer ikke bestemme seg for hvem han skal dekke - i stedet ligger han dypt sammen med Robertson og opphever offsiden.

Liverpool - AC Milan 1-2 (Diaz, 44): Dette er noen sekunder før scoringen. Liverpool har gått i angrep, men mister ballen. Se de enorme avstandene i laget. Milan kommer til slutt fem mot fire på Liverpools halvdel og scorer et mål som likner veldig på utlikningsmålet. 

Vi tar turen til Brentford Community Stadium. 

Brentford - Liverpool 2-2 (Janelt, 63): Brentford kommer fire mot to på bakre stolpe, og det er ikke gøy å være Alexander-Arnold og Matip i denne situasjonen. Henderson ligger for høyt til å hjelpe til, og fire spillere kan ikke dekke seks spillere inne i boksen. Brentford satset alt og kunne selvsagt blitt straffet hardere om Liverpool hadde satt enda flere av sine sjanser, men ut fra dette bildet ser vi ikke et gulkledd lag som er mest opptatt av å kontrollere kampen. Innlegget, som vel burde bli stoppet av Robertson eller Jones, kommer inn i boksen, og til slutt går ballen i mål etter mye klabb og babb. 

Liverpool - Manchester City 2-2 (De Bruyne, 81): Dette er et bilde ingen managere som leder 2-1 liker å se. Liverpool er i ubalanse. Det fører til en venstreback helt ute av posisjon, som vi kan se når Robertson går i duell med Walker. van Dijk har tatt plass langt inne i egen femmeter. Jones er på etterskudd i sitt returløp og kommer i så stor fart at han ikke rekker å snu seg for å gå i press på De Bruyne, som får stå alene og smelle inn utlikningen.

Liverpool - Brighton 2-2 (Trossard, 65): Her tar vi med to bilder for å illustrere et Liverpool ute av balanse og med altfor store avstander i laget. I det første bildet har Brighton enkelt spilt seg forbi fem av Liverpools spillere. Angrepstrioen står for høyt, og presset er ikke intenst nok. Dermed blir det lett for Brighton å spille seg ut. Curtis Jones står også for høyt i banen og kommer på etterskudd. Brighton kan angripe fem mot fem på stillingen 2-1 til Liverpool. 

I bilde nummer to ser vi situasjonen som oppstår når spillere som Konaté og Alexander-Arnold føler de må bryte ut av forsvarsrekka for å støte opp i umarkerte Brighton-spillere. Så blir det et kapittel for seg selv å finne ut hva Robertson tenker like etterpå dette når han trekker så langt inn i 16-meteren at Trossard kunne stått på The Kop uten å gå i offside. Men med et normalt og samlet press oppstår ikke slike situasjoner. Det nederste bildet er en skremmende likhet av forsvarsspillet Manchester United viste frem på Old Trafford forrige helg. La oss slippe mer av det. 

Kort fortalt er det noen ting som går igjen. Det er for store avstander i laget, press som ikke henger sammen, og tidvis en ultraoffensiv mentalitet som straffer seg, spesielt mot lag som har bestemt seg for å gå i strupen på Liverpool. 

Klopp har nok kontroll

Så trenger vi heller ikke være mer negative enn å slå fast at Klopp og co har et par ting å rette på, og de vet bedre enn de fleste hva som må til. Andreplass i Premier League og gruppeledelse i Champions League er en god posisjon å være i for et lag som tilsynelatende har mye å gå på når det kommer til enkelte faser av spillet. 

Målene renner inn både fra angreps- og midtbaneleddet, og flere av de tøffeste kampene er allerede unnagjort. Og verdens beste keeper står i målet til de røde.

Vi tror det kan bli mye å juble for denne sesongen.