Skal manageren med ni liv slå tilbake igjen - eller får han lide Mourinhos skjebne?

Et tap mot Liverpool var dråpen for Ole Gunnar Solskjærs forgjenger. Nå er nordmannen med ni liv nok en gang under hardt press.

Hadde det ikke vært for en opphenting i kjent stil, kunne onsdagens kamp mot Atalanta ifølge mange journalister vært Ole Gunnar Solskjærs siste som Manchester United-manager. Men som så mange ganger før kan han se ut til å redde seg inn når presset er som størst. 

Likevel er han ikke kvitt alt press selv om andre omgang mot Atalanta var god. Den store testen kommer først på søndag, når Liverpool kommer på besøk til Old Trafford i Premier League. I helgen ble det 4-2-tap borte mot Leicester. Stjernegalleriet til Solskjær har bare holdt nullen én gang de siste 20 kampene. Og etter snart tre år i jobben, begynner kravene å bli tøffere. 

Denne sesongen virker kravet å være minst ett trofé. I sommer kjøpte de Raphael Varane, Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo for å bygge på det som allerede er en av verdens dyreste spillerstaller. Og etter en vaklende sesongstart har spørsmålene, som så mange ganger før, begynt å hope seg opp rundt Solskjær. Er tiden ute for nordmannen?

Mourinho fikk sparken etter tap på Anfield

«How Ole Gunnar Solskjær can save his jobb» og «How Ole Gunnar Solskjær saved his job» og «Solskjær under pressure» er titler på utallige saker om hvordan tilsynelatende har vært nære på å få fyken i løpet av sin tid som manager i United. 

Han startet i jobben i desember 2018, en overraskende ansettelse etter at langt mer meritterte David Moyes, Louis van Gaal og til slutt José Mourinho hadde mislyktes å bringe arven etter Alex Ferguson videre. 

FYKEN: José Mourinho fikk sparken i Manchester United etter tapet på Anfield i 2018.

FYKEN: José Mourinho fikk sparken i Manchester United etter tapet på Anfield i 2018.

Mourinho var nærmest - det ble triumfer både i Europa League og ligacupen, og han har hevdet at det å ta Manchester United til andreplass er en av hans største bragder som manager. Men det skulle gå galt - og dråpen var en desemberkveld i 2018, da Xherdan Shaqiris to mål på Anfield sørget for en fortjent seier til Liverpool. 

Ut gikk Mourinho, inn kom Solskjær som en midlertidig løsning ut sesongen. Og han fikk skikk på sakene. Såpass bra gikk det at han etter å ha slått ut PSG av Champions League på nærmest mirakuløst vis fikk tilbud om jobben på permanent basis. 

Litt over to sesonger senere snakker fremdeles nordmannen om utvikling og at glimtene av storhet snart vil komme mer jevnlig. 

Har reddet seg inn gang på gang

Skru tilbake tiden til midten av januar 2020. Liverpool ledet Premier League med 19 seiere og én uavgjort etter 20 kamper. På femteplass, 27 poeng bak, lå Manchester United. De hadde akkurat blitt slått 2-0 av Arsenal, 3-1 av Manchester City i ligacupen og hadde ikke en eneste avslutning på mål i FA-cupen.

I Daily Mail stod det at Solskjær nå satt meget utrygt i managerstolen. Men, som han har gjort flere ganger, reddet han seg inn igjen. En sterk sluttspurt etter koronapausen sørget for at de tok tredjeplassen og kvalifiserte seg til Champions League. Dessuten endte det med semifinale-exit i tre turneringer, inkludert Europa League. 

Solskjær skulle få en ny sommer til å bygge lag, men høsten 2020 startet ikke godt. 

Vi snakker 1-6 mot Tottenham på Old Trafford og et pinlig bortetap mot Istanbul Basaksehir i Champions League, der de røk ut til tross for at de slo både PSG og RB Leipzig i enkeltkamper. 

Solskjær var under hardere press enn noen gang, men igjen klarte han å snu sesongen. I Premier League endte det med andreplass, riktignok bare med 74 poeng. I Europa League tok de seg helt til finalen, der de var store favoritter mot Villarreal, men tapte på straffekonk. Noe som igjen førte til kritiske røster i retning den norske manageren. 

NY DUELL: Klopp og Solskjær møtes søndag for syvende gang.

NY DUELL: Klopp og Solskjær møtes søndag for syvende gang.

Men en meget aktiv sommer på overgangsmarkedet virket tilsynelatende igjen å snu pessimisme til optimisme. En god start på sesongen var det også, før de begynte å svikte. Tap mot Young Boys i Champions League. Hjemmetap mot Aston Villa i Premier League. Seiere, men etter svake prestasjoner mot blant andre Wolves, Villarreal og Atalanta. 

Klopp har overtaket

Søndagens kamp mellom Manchester United og Liverpool er viktig. Jürgen Klopps lag kan få en luke på syv poeng til sine rivaler med tre poeng. Et Klopp-lag som ikke har tapt på over 20 kamper. Forrige tap var mot Real Madrid i april, og tyskeren må nok inne seg i at hans lag er favoritter selv om Manchester United-laget på papiret er sterkt. 

Men så var det dette med å slå tilbake, da. Solskjær har gjort det så mange ganger før. Skulle det bli tap på søndag vil presset bli større enn det noen gang har vært. Derfor kan Liverpool-supporterne ha grunn til å frykte at mannen med de ni liv skal slå tilbake nok en gang. 

I kampene mellom Klopp og Solskjær har det vært jevnt. Seks ganger har de møttes - fire på Old Trafford og to på Anfield. Klopp står med to seiere, begge i Premier League, den siste på Old Trafford i mai. Solskjærs ene seier kom på Old Trafford i FA-cupen i januar, da Liverpool gikk gjennom en tøff periode med mange skader. 

Tre av kampene har endt uavgjort. Søndag er det duket for en ny duell.

Manchester United - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.