Holdt hodet kaldt da det ble erklært krise

Mikel Arteta har fulgt sin plan i tykt og tynt. Nå ser det endelig ut til å gi resultater.

«Trust the process», har Mikel Arteta sagt i perioder der Arsenal-fansen har vært langt nede som følge av dårlige resultater. 

Sesongen 2021/22 startet med 0-2 mot Brentford, 0-2 mot Chelsea og 0-5 mot Manchester City, og Arteta var under hardt press allerede fra første stund. Krise ble erklært, og spekulasjonene om hvem som skulle erstatte spanjolen i managerstolen var allerede i gang. 

Med en to ukers landslagspause like etter 5-0-tapet på Etihad, måtte Arteta ta et valg. Stole på prosessen - eller legge om til en ny plan, ny taktikk og nye ideer eter den fryktelige sesongstarten? 

Det er ikke vanskelig å gjette hva han gjorde.

Hadde ledelsens støtte

James McNicholas og David Ornstein har i en artikkel for The Athletic sett mer på hvordan Arsenal har gått fra tre strake tap og ni baklengsmål til åtte ligakamper uten tap, femteplass på tabellen og bare fire baklengs i den samme perioden.

Nøkkelord er stabilitet og å holde seg til planen og filosofien.

«Verken støtteapparatet eller klubbens ledelse flørtet med tanken om plutselig å endre retning etter de tre første kampene. Det handlet om å holde hodet kaldt», skriver de. 

De legger til at selv om det var støy fra utsiden av stadion, var eierne og styret, med Josh Kroenke i spissen, aldri i tvil om at de skulle støtte Arteta. 

«Da media koblet Arsenal til andre trenere eller antydet at Artetas posisjon var truet, kom sjefene stadig på banen og forsikret ham om at han hadde deres tillit. Dersom de var i tvil, viste de det ikke», skriver The Athletic.

Nye spillere

Arteta og hans støtteapparat gjorde ingen endringer i stil, taktikk eller filosofi. Men det skjedde én veldig viktig endring i løpet av nevnte landslagspause, og det var spillerne som startet for Arsenal. 

Det er nemlig kun tre spillere som startet serieåpningen mot Brentford som også spilte fra start mot Watford i forrige serierunde - Ben White, Emile Smith Rowe og Albert Sambi Lokonga. 

B-LAG: Pablo Mari og Calum Chambers var blant de som startet serieåpningen der Arsenal fikk juling. Vanligvis er de langt fra å være førstevalg.

B-LAG: Pablo Mari og Calum Chambers var blant de som startet serieåpningen der Arsenal fikk juling. Vanligvis er de langt fra å være førstevalg.

De åtte andre er byttet ut - blant annet har Arteta fått inn nye fjes på begge backene, mens viktige Pierre-Emerick Aubameyang har vært i form på topp. Nevnte Smith Rowe har vært denne sesongens store åpenbaring, sammen med Bukayo Saka, som fortsetter å levere. 

I de bakre rekker er det stabilt. White har dannet et solid stopperpar med brasilianske Gabriel. I mål har Aaron Ramsdale imponert voldsomt etter overgangen fra Bournemouth. Takehiro Tomiyasu har spilt godt på høyrebacken, mens Kieran Tierney og Nuno Tavares har vekslet på å spille på motsatt side. 

Sommerens mest profilerte signering, Martin Ødegaard, har måttet finne seg i å sitte på benken de siste kampene, mens Ainsley Maitland-Niles har fått en ny vår sentralt på midtbanen de to siste kampene i Thomas Partey og Granit Xhaka sine fravær. 

Arsenal er ikke det offensive fyrverkeriet de tidvis var under Arsene Wengers ledelse, men har i stedet blitt et godt organisert lag med nok kvalitet fremover på banen til å vippe kamper i sin favør. 

Klopp roser sin kollega

– De beste ti-femten dagene jeg har hatt i fotballen, sa Arteta om den magiske landslagspausen. 

Det var da han fikk drillet inn flere av sine nye spillere i laget. Siden da har de ikke sett seg tilbake. 

Det har også Jürgen Klopp fått med seg.

– De har hentet inn noen nye fjes og funnet seg selv igjen. I tillegg har de noen unge og spennende spillere som Smith Rowe og Saka, sier Klopp før kveldens kamp.

– Det er et helt annet lag enn det som startet sesongen. Men de har ikke møtt oss ennå. De har gått åtte kamper uten tap, men nå skal de til Anfield, og vi er åpenbart ikke fornøyd med vår siste kamp. Vi må rette opp noen ting, og det beste stedet å gjøre det er på hjemmebane, sier Klopp.

God stemning

The Athletic skriver at stemningen innad i Arsenal-leiren nå er god. Lagkameratene kommer godt overens, og de har stadig sosiale sammenkomster for å bygge moral.

Samtidig er det for tidlig for klubben å tro at de har vært gjennom sin siste bølgedal. Arteta og de andre vet at kampprogrammet har vært meget snilt de siste åtte kampene etter å ha vært meget tøft de første tre.

I FORM: De siste ukene har det vært grunn til å smile for Pierre-Emerick Aubameyang og co.

I FORM: De siste ukene har det vært grunn til å smile for Pierre-Emerick Aubameyang og co.

– Vi har ikke utrettet noe annet enn å vinne et par kamper. Vi er ikke der vi ønsker å være ennå. Det er mye å forbedre, så la oss være ydmyke og jobbe hardt og ta en kamp om gangen, sa Arteta etter lagets mest imponerende resultat denne sesongen - 2-0-seieren borte mot Leicester.

«Sannsynligvis er ikke Arsenal så dårlige som de så ut i starten av sesongen, men de er heller ikke så gode som formen de har vist i det siste. Det som virker sikkert er at Arteta har klart å skape et miljø der laget utvikler seg. Det neste tapet bør ikke føre til krise og opprør. Verdien av det er stor for den unge troppen», skriver The Athletic.

Arteta har på imponerende vis snudd en vond trend. Men Arsenal på Anfield mot et Klopp-ledet Liverpool er en annen historie. En stor test venter lørdag kveld.