Inter har vært fantastisk i hjemlig liga, men slitt i Europa

Liverpool skal møte Italias beste lag de siste årene, men det har gått trått for Milano-klubben i Champions League.

I dag ble det klart at Liverpool ikke skal møte de regjerende østerrikske mesterne Salzburg, men heller de regjerende mesterne fra Italia. Inter tok seg greit videre fra gruppespillet i kamp med Real Madrid, Sheriff Tiraspol og Shakhtar Donetsk, og skal for første gang på ti år spille sluttspillkamp i Champions League. 

Den italienske klubben ligger for øyeblikket på toppen av Serie A, like foran Milan, Atalanta og Napoli på plassene bak. De blå og sorte fra Milano har tatt over stafettpinnen fra Juventus og står for øyeblikket med to strake Serie A-titler. De to foregående sesongene har Antonio Conte styrt skuten, men etter problemer med spillerlogistikken valgte italieneren å gi seg i Italias beste fotballklubb. 

Den 27. mai ble Simone Inzaghi linket kraftig til den ledige jobben på Giuseppe Meazza, og noen dager senere tok han over. 45-åringen hadde da trent Lazio i fem år med stor suksess. Etter litt over fem måneder i jobben er det ingen tvil om at italieneren har gjort sakene sine bra. En foreløpig førsteplass i hjemlig serie og Inters første avansement i et Champions League-gruppespill på ti år er meget gode resultater.

Nå venter Inzaghis kanskje største utfordring så langt. I februar og mars skal han møte et fryktinngytende Liverpool-lag ledet av Jürgen Klopp.

SIMONE INZAGHI: Inter-treneren har startet sin nye manager-jobb strålende.

SIMONE INZAGHI: Inter-treneren har startet sin nye manager-jobb strålende.

Lenge siden sist

Den 22. november 2011 var sist gang Inter tok seg videre i et Champions League-gruppespill. Selv om Inter, ledet av Claudio Ranieri, tapte 1-2 i Russland mot CSKA Moskva i den siste runden var italienerne klare for avansement. I åttendelsfinalen ble det et bråstopp da franske Marseille ble for sterke. Etter denne kampen tok det seks og et halvt år før italienerne var tilbake i det gjeveste selskapet og over ni år til det neste avansementet fra gruppespillet.

I denne perioden lå Inter nede med brukket rygg. Flere dårligere plasseringer i ligaen og ingen Champions League-fotball var en sterk kontrast til Jose Mourinhos tittelvinnende Inter-lag fra 09/10 sesongen. I 2017 kom Luciano Spaletti, som tok laget tilbake til Champions League. Det stoppet i gruppespillet for italienerne. En 3. plass sendte de til Europa League, men også her forsvant de ut fort. Etter en fantastisk avslutning på 18/19-sesongen karret Inter seg til en 4. plass i hjemlig liga, men Spalettis jobb var ikke til å redde.

Inn kom Antonio Conte, og han endte klubbens troféløse periode i sin første sesong med de blå og sorte. Den pragmatiske italieneren hentet  inn Premier League-kjenningene Romelu Lukaku, Ashley Young, Victor Moses og Alexis Sanchez. Det endte i Inters første Serie A-tittel på elleve år, men i Champions League ble det en tidlig exit i gruppespillet. Italienerne ble sendt videre til Europa League hvor de gikk helt til finalen, men tapte på målstreken mot Sevilla i Tyskland.

I Contes andre sesong hentet Inter igjen Serie A-tittelen, men endte på en forferdelig skuffende 4. plass i Champions League-gruppespillet i kamp med Real Madrid, Mönchengladbach og Shakhtar Donetsk. To av de tre samme lagene som Inzaghi har møtt i årets gruppespill. På slutten av sesongen begynte Conte å murre etter å ha blitt kjent med Inters overgangsplaner den påfølgende sommeren. Han valgte å forlate klubben før denne sesongen på grunn av manglende støtte i overgangsmarkedet.

SUKSESS: Antonio Conte vant ligaen med Inter på to av to forsøk, men forlot klubben før denne sesongen.

SUKSESS: Antonio Conte vant ligaen med Inter på to av to forsøk, men forlot klubben før denne sesongen.

Simone Inzaghi og Inters fantastiske sesongstart

Inn på Giuseppe Meazza kom Simone Inzaghi. 45-åringen hadde vært manager for Lazio i fem år da han forlot hovedstadsklubben og tok over de regjerende italienske mesterne. Denne sesongen har han fortsatt å bygge på Antonio Contes flotte arbeid, selv om han mistet flere nøkkelspillere før sesongen. Romelu Lukaku forsvant til Chelsea, Achraf Hakimi til PSG og Matteo Politano til rivalene Napoli.

Italieneren står fast med et 3-5-2 system slik som sin forgjenger i klubben. Han hentet inn tidligere Manchester City-spiss Edin Dzeko for å erstatte Lukaku, men han har ikke fått like mye penger å rutte med som Conte fikk. Etter en helt ok sesongstart har Inter karret seg opp på førsteplass i hjemlig serie og står for øyeblikket med fem strake seire. 

I Champions League-gruppespillet tok de seg greit videre med en 2. plass, fem poeng bak Real Madrid. Gruppespillet startet ikke fantastisk for italienerne som stod med et poeng etter to kamper, men etter tre strake seire var de klare for sluttspillet før den siste kampen mot Ancelotti og Real Madrid. De tapte begge toppkampene mot den spanske giganten.

I 2008 møtte Liverpool og Inter hverandre i Champions League, også da i åttendelsfinalen. Liverpool gikk seirende ut av kampene med en 1-0 på Giuseppe Meazza og en 2-0 seier på Anfield. Fernando Torres, Dirk Kuyt og Steven Gerrard scoret målene for de røde den gangen. I begge oppgjørene fikk Inter en mann utvist i første omgang.

VIKTIG: Lautaro Martinez er en av Inters aller viktigste spillere. Denne sesongen har argentineren scoret ti mål i hjemlig liga, men har til gode å sette ballen i nettet i Champions League.

VIKTIG: Lautaro Martinez er en av Inters aller viktigste spillere. Denne sesongen har argentineren scoret ti mål i hjemlig liga, men har til gode å sette ballen i nettet i Champions League.

Inters forventede lagoppstilling basert på spilletid denne sesongen (3-5-2):

Keeper: Samir Handanovic

Høyre-vingback: Denzel Dumfries

Midstopper: Milan Skriniar

Midtstopper: Alessandro Bastoni

Midtstopper: Stefan de Vrij

Venstre-vingback: Federico Dimarco

Midtbane: Nicolo Barella

Midtbane: Marcelo Brozovic

Midtbane: Hakan Calhanoglu

Spiss: Edin Dzeko

Spiss: Lautaro Martinez

Benk: Ionut Radu, Matteo Darmian, Aleksandar Kolarov, Danilo D'Ambrosio, Andrea Ranocchia, Arturo Vidal, Matias Vecino, Roberto Gagliardini, Stefano Sensi, Ivan Perisic, Joaquin Correa, Alexis Sanchez

Liverpool møter Inter på Giuseppe Meazza den 15. februar kl. 21.00 før returoppgjøret på Anfield spilles 8. mars til samme tid.