Det er under en kilometer mellom Anfield og Goodison. Nå skal den blå naboen flytte

Liverpool og Everton har vært nære naboer siden 1892.

I det engelske ligasystemet er det kun to klubber som har stadioner som ligger nærmere hverandre enn de to klubbene med postkode L4 i Liverpool.

Det er Notts County og Nottingham Forest, der Meadow Lane og City Ground kun ligger 421 meter unna hverandre.

I Premier League er det Everton og Liverpool som ligger nærmest. Det er kun 966 meter mellom Anfield og Goodison Park, som ligger på hver sin side av Stanley Park.

Har du vært på tur med supporterklubben, er sannsynligheten stor for at du har vært med på en buss som har parkert nærmere Goodison enn Anfield, og spasert den korte turen gjennom parken for å komme deg til Liverpools hjemmebane.

Flyttet i 1892

Everton hadde Anfield som hjemmebane fra 1884 til 1892, da Liverpool ble stiftet. John Houlding fungerte i praksis som eier av det som i dag er Liverpools hjemmebane, og ville i 1889/90 oppjustere leien fra 100 pund i året, til 250 pund i året. Det var langt mer enn medlemmene ønsket å betale.

I 1891 endte det opp med at Houlding sa opp leieavtalen, og Everton sto uten hjemmebane. En liten gruppe velstående Everton-patrioter gikk sammen og kjøpte et stykke land nord for Stanley Park for 8090 pund, etter at fire av dem bladde opp hele 1000 pund hver.

Det ble til Goodison Park – mens Houlding satt igjen med en stadion, men uten fotballklubb. Han stiftet Liverpool FC, som har spilt der siden 1892.

På 116 kamper spilt på Goodison, har Liverpool vunnet 40, spilt 36 uavgjorte og tapt 40.

På flyttefot igjen

Mens Liverpool har fornyet Anfield flere ganger de siste årene, og har nye store planer om å bygge ut også Anfield Road End, har lite skjedd på Goodison. Det siste store som ble gjort, var å bygge en ny tribune bak det ene målet nærmest parken i 1994.

Goodison har vært utdatert lenge, og Everton har jobbet med flere ulike stadionprosjekter. I 2002 var det planer om å bygge en stadion på Kings Dock, der M&S Bank Arena nå står.

I 2006 kom det planer om å flytte klubben til Kirkby, der Liverpool har sitt treningsfelt, og det var snakk om å bygge en stadion i samarbeid med matvaregiganten Tesco. Det var noe Liverpool-supportere en stund underholdt seg med, og på derbyet i 2007 var borteseksjonen full av bæreposer fra Tesco

Nå får Everton sitt nye stadion. Planene på Bramley-Moore Dock har vært tema de fem siste årene, og i februar fikk de sin byggetillatelse. Fra starten av 2023/24-sesongen flytter Everton fra L4, og ned til elven. Etter planen skal den nye stadion koste 500 millioner pund, og ta 52 888 tilskuere.

Nå har også prosjektet fått godkjennelse fra myndighetene, og ser ut til å bli realisert.