Dette er Liverpools nye midtstopper

Ben Davies (25) skal være med på å løse stopperkrisen i Liverpool. Vi har sett nærmere på spilleren de færreste hadde hørt om fram til i går.

Søndag kom nyheten om at Liverpool har fått et bud akseptert på Ben Davies (ikke Tottenhams Ben Davies, som Jürgen Klopp spøkte med), og på deadline day mandag bekreftet Liverpool FC kjøpet av 25-åringen fra Preston. Overgangssummen skal være på 500.000 pund nå, som kan stige med ytterligere 1,1 millioner pund. 19 år gamle Sepp van den Berg skal etter planen gå motsatt vei på lån.

Liverpool har de siste dagene vært på desperat stopperjakt, etter at Nat Phillips og Jordan Henderson dannet sesongens tolvte midtstopperpar som følge av skadeproblemene. På få dager ble Liverpool linket til 18 spillere. Ben Davies var ikke en av dem, før Matt Law i The Telegraph brakte nyheten til folket underveis i kampen mot West Ham. 

Snappet foran nesa på Celtic

Ifølge The Athletic var Davies i utgangspunktet i samtaler med Celtic, og deres manager Neil Lennon har hatt stor tro på at signeringen skulle bli en realitet, men Liverpool kom inn i tolvte time og sikret seg en overgang.

Davies er på utgående kontrakt og ønsket seg bort fra barndomsklubben. Derfor slapp Liverpool unna med en såpass rimelig sum, og med Virgil van Dijk, Joel Matip, Joe Gomez og Fabinho ute, har Liverpool hentet inn en mann som kan gå rett inn og bidra.

Så sent som lørdag spilte han sin siste kamp for klubben, da Preston tapte 1-0 borte mot Sheffield Wednesday. 

Det ble Davies' 135. og siste kamp for klubben som holder til en snau times kjøretur nord for Liverpool. Preston ligger på 11. plass i Championship og har sluppet inn 34 mål på 27 kamper. Davies har spilt 19 av kampene. Han var ute med en ankelskade i en måneds tid i oktober og november, men har spilt flesteparten av kampene for laget sitt de siste sesongene.

Også Sheffield United og Burnley har vist interesse.

Har gått gradene

Ben Davies er født 11. august 1995 i den lille kystbyen Barrow-in-Furness. Allerede i en alder av elleve år sluttet han seg til akademiet til Preston North End. 

Hans debut for førstelaget kom allerede i januar 2013, og var på den tiden ansett som en venstreback, skriver Deepdale Digest. De neste årene tilbrakte han ute på lån i flere klubber - York, Tranmere, Southport, Newport og Fleetwood, før han i 2017/18-sesongen endelig etablerte seg på førstelaget til klubben der han har gått gradene.

Han er nå ansett som en av de beste midtstopperne i Championship, og spiller fast under manager Alex Neils ledelse. Men han har ønsket å ta steget videre. Nå får han prøvd seg hos de regjerende Premier League-mesterne.

Egenskapene

Vi har tatt en kikk på Davies i analyseverktøyet Instat. 25-åringen er 185 centimeter høy og er venstrebeint. Til tross for at han ikke er den høyeste midtstopperne er kvaliteten i lufta en av hans beste egenskaper. 

Han er i tillegg en god pasningsspiller, god til å forsvare egen boks på dødballer, og god på kategorien som kalles «key defending». Key defending kan for eksempel være viktige blokkeringer og redninger på strek, og indikerer at Davies er god i posisjoneringsspillet. 

Davies lager få frispark. På 19 ligakamper denne sesongen har han kun lagd ti frispark og fått ett gult kort. 

Han snitter på 40 pasninger per kamp og har en treffprosent på 86. Han lykkes med 74 prosent av taklingene og vinner 68 prosent av hodeduellene han er involvert i. I enkeltkamper kan han ha en tendens til å miste ballen litt for ofte på egen banehalvdel. 

25-åringen er ingen målfarlig spiller. Han har kun scoret tre mål i sin seniorkarriere - to av dem for Preston i Championship. 

Ble valgt foran andre alternativer

Av journalister som har fulgt spilleren tett beskrives han også som en hurtig midtstopper, som kan passe inn i et Liverpool som står høyt med laget. Independent skriver at hurtigheten, kombinert med alderen, prisen og det faktum at han også kan bekle venstrebacken, var faktorer som spilte inn. 

Det største ankepunktet er selvsagt erfaringen. Davies har aldri spilt på et høyere nivå enn Championship, og har dermed ikke vist at han kan levere på et høyere nivå. 

Liverpool hadde en rekke navn på blokka, og ifølge en rekke medier har spillere som Shkodran Mustafi i Arsenal og Issa Diop i West Ham vært aktuelle. Til slutt faller valget på engelskmannen fra Championship - Liverpools første kjøp fra Preston på over 50 år, ifølge Jonny Stokkeland i Liverpool FC Official Archives. 

Som engelskmann går han også inn i nasjonal kvote i troppregistreringen til Premier League og Champions League. Kanskje betyr det at Jürgen Klopp har spart en plass i utlendingskvota til Virgil van Dijk? Ifølge rapporter fra Anfield kan han være tilbake fra sin kneskade allerede i april. 

I mellomtiden får vi nok av tid til å bli kjent med Liverpools ferskeste signering, Ben Davies.