Fotballekspert og tidligere landslagskeeper om situasjonen til Alisson Becker foran derbyet:– Du må rett og slett drive mental førstehjelp på deg selv

Erik Thorstvedt slår fast at det ikke er lett for en keeper å gjenvinne selvtilliten etter tabber av det kaliber som Alisson Becker har gjort i de to siste ligakampene.

Jürgen Klopp sa etter kampen mot RB Leipzig at Alisson Becker kom til å sove godt etter den solide forestillingen i Champions League. Brasilianeren har hatt det tøft i Premier League i de to siste kampene, men tirsdag holdt han nullen for 50. gang i Liverpool-drakta. 

I Europas topp fem-ligaer er det kun Atletico Madrids Jan Oblak og Manchester Citys Ederson som har holdt nullen flere ganger siden Alisson kom til Liverpool sommeren 2018.

Tidligere Premier League-keeper og fotballekspert hos TV 2, Erik Thorstvedt, tror ikke det er så enkelt som at én god kamp på bortebane i Europa gir brasilianeren selvtilliten tilbake.

– Det som skjedde med Alisson mot Manchester City er rett og slett et mysteriuum, men det viser bare at Premier League-spillere, som vi nærmest ser på som supermennesker, er menneskelige og bærer på svakheter de også, sier Thorstvedt til Liverpool.no.

– Det er egentlig det samme med enkeltspillere som med lag. At Liverpool plutselig kjemper med West Ham om en plass i Champions League neste sesong er helt sinnsykt, og viser bare hvilken skjør organisasjon selv de beste fotballag er.

Thorstvedt påpeker at det er denne menneskelige og uforutsigbare siden av fotballen som gjør den så populær.

– Fotballen er mer uforutsigbar enn andre idretter, og det gjør den mer spennende og tiltalende for folk flest.

– De fleste keepere har perioder som dette

Den tidligere Tottenham-keeperen var selv gjennom tøffe perioder som burvokter, og erkjenner at tabbene som Alisson gjorde mot City og Leicester er en del av keeperlivet.

– De fleste keepere har en slik periode i karrieren sin, selv om jeg må si at jeg skjønner fint lite av hva Alisson tenkte på da han gjorde tabbe nummer to mot City. Dersom han forsøkte å spille ballen til medspilleren nede i hjørnet var det en patetisk dårlig løsning av situasjonen han befant seg i. 

Moderne keepere skal være rolige og gode med ballen i beina, og Alisson har gjennom hele sin Liverpool-karriere vist seg å være nettopp dette. Thorstvedt påpeker imidlertid at keepere balanserer på kanten av stupet når de opererer på denne måten.

– Personlig har jeg hatt Alisson på toppen av listen over de beste keeperne i Premier League. Han har hatt en enorm innflytelse på dette suksessfulle Liverpool-laget, og derfor er de tre tabbene i de to siste ligakampene så vanskelige å forklare.

Thorstvedt mener det ikke er noen grunn til å gi den unge stopperdebutanten Ozan Kabak skylden for tabbemålet Liverpool slapp inn mot Leicester. Den tidligere landslagsskeperen mener det store spørsmålet er om Alisson ropte eller ei, da han løp langt utenfor eget straffefelt og kolliderte med den unge midtstopperen.

– Jeg hørte ikke at han ropte, og jeg har ikke sett noen har skrevet at han ropte heller. En keeper som har god selvtillit vil rope høyt og tydelig at han er på vei ut i en slik situasjon. Men Alisson holdt kjeft, trolig fordi selvtilliten ikke var på topp etter de to brølerne mot City, og dermed var fadesen et faktum. Jeg vil hevde at Kabak er så godt som skyldfri i den situasjonen. Begge spillerne kunne ha blitt alvorlig skadet, og Alisson må ta all skylden på sin kappe.

Da Alisson holdt nullen mot RB Leipzig tirsdag kveld var han mer lik seg igjen. Brasilianeren spilte til 8 på Liverpool.no sin spillerbørs, og utmerket seg med en viktig redning da N'Kunku ble spilt fri.

– Leipzig-kampen viste bare hvor jævlig små marginene er i fotball. Hadde headingen til Leipzig, som gikk i stolpen tidlig i første omgang, truffet Alisson i ryggen og gått i mål, hadde han fort blitt syndebukken igjen, sier Thorstvedt.

– Jeg har alltid sett på Alisson som en tenker

TV 2-eksperten trekker frem tidligere Manchester United-keeper Peter Schmeichel som en keeper som gjorde en del feil, men som dreit fullstendig i det, og la det bak seg.

– Etter tabber av den typen som Alisson gjorde mot City og Leicester må du jobbe med egne tanker og egen psyke. Du bør ikke lese aviser eller se på TV, og du bør ikke gå inn på sosiale medier. Du må rett og slett drive mental førstehjelp på deg selv, påpeker han.

– Jeg har alltid sett på Alisson som en tenker. En keeper med stoisk ro, men som likevel tenker mye. Jeg tror derfor disse tabbene har gått kraftig inn på ham. Han vil nesten være forvirret over at dette har skjedd med ham. Men det finnes ingen annen utvei enn å spille seg tilbake. Spille på seg selvtillit igjen. Kampen mot Leipzig var et steg i riktig retning etter en vanskelig periode, men nå kommer byderbyet.

– Jeg er ganske sikker på at Alisson vil bære med seg tabbene mot City og Leicester inn i derbyet. Men Evertons keepere har også slitt, og om det er Pickford som skal stå vil han også ha en tabbehistorikk fra disse kampene og hendelsene i forrige derby i tankene. Så keeperduellen kan bli interessant på lørdag.

– Men lokaloppgjørene er helt annerledes nå som det ikke er publikum på tribunene. Keeperne vil ikke få drit fra tribunene, noe som sikkert både Alisson og Pickford er glade for nå, selv om noen keepere kan reagere negativt på at de ikke får denne dritten slengt etter seg, da det motiverer dem ekstra. Uten publikum på tribunene blir keeperne overlatt mer til egne tanker, og må holde seg på tå hev på en annen måte, avslutter Thorstvedt, og spår at Liverpool slår Everton 3-1 i lokaloppgjøret lørdag.