Fem ting om kampen:En solid prestasjon på bortebane i Europa var medisinen alle røde trengte nå

Liverpool har med to bortemål og null baklengs i Budapest fått ferten av kvartfinalene i Champions League.

IKKE FORNØYD MED LINJEMANNEN: Linjemannen vinket og VAR var enig, men det virket tvilsomt om ballen var ute i forkant av at Roberto Firmino headet ballen i mål i første omgang.

IKKE FORNØYD MED LINJEMANNEN: Linjemannen vinket og VAR var enig, men det virket tvilsomt om ballen var ute i forkant av at Roberto Firmino headet ballen i mål i første omgang.

De gamle er fortsatt eldst

To av Tysklands mest profilerte managere barket sammen. Jürgen Klopp er 20 år eldre enn Julian Nagelsmann, og det var den mest rutinerte manageren som hadde mest grunn til å smile etter den første kampen noensinne mellom RB Leipzig og Liverpool.

Sett bort fra Leipzigs tidlige heading i stolpen var det Liverpool som dominerte førsteomgangen. Både Salah og Robertson var nær ved å lykkes, og Firmino hadde en heading i mål som ble underkjent fordi ballen i beste fall var marginalt over dødlinja før Mané fikk lagt inn.

Leipzig-forsvaret slet med Liverpools intenste gjenvinningspress, og det var en feilpasning i tyskernes forsvar som førte til at Liverpool tok ledelsen. Mohamed Salah gjorde ingen feil alene med keeper, etter at han fikk servert ballen fra en Leipzig-forsvarer. Og bare fire minutter senere ble Liverpool servert en ny gavepakke, og denne gangen var det Mané som satte ballen i mål alene med Gulacsi etter horribelt forsvarsspill. En lang ball i bakrom skulle være enkel å håndtere for Mukiele, men stopperen bommet på ballen og gikk på rattata. Mané takket og bukket, og gjorde kort prosess med ungareren i Leipzig-målet.

Vertene var uhyre nær å få en redusering på overtid, men med to bortemål i banken og null baklengs har 53 år gamle Klopp fått et godt utgangspunkt foran returmøtet mot Bundesliga-klubben og sin langt yngre kollega.

EN TØFF DAG PÅ JOBBEN: Peter Gulacsi fikk en smell etter Andy Robertsons lobbforsøk fra langt hold i første omgang.

EN TØFF DAG PÅ JOBBEN: Peter Gulacsi fikk en smell etter Andy Robertsons lobbforsøk fra langt hold i første omgang.

Keeperen var en av få på Leipzigs lag som spilte på hjemmebane, men han fikk det travelt da Salah og Mané beviste at de tilhører Liverpools scoringselite i Europa

Leipzig-keeper Peter Gulacsi var Liverpool-spiller fra 2007 til 2013, men ungareren fikk aldri stå i mål for førstelaget til de røde. Han var utlånt til klubber som Hereford United, Tranmere og Hull, før han forlot Anfield-klubben til fordel for Salzburg i 2013. I kveld fikk han stå i mål mot Liverpool, i sin hjemby Budapest.

Ungareren vartet opp med en kjemperedning da Mohamed Salah kom alene gjennom like før kvarteret var spilt, da han reddet egypterens forsøk på en kjipp med skulderen.

Han ble nesten lurt av Andy Robertson på en lobb fra langt hold som gikk like over like etter halvtimen var passert, etter at Leipzig-keeperen ikke hadde lykkes helt med en klarering.

Da Mohamed Salah og Sadio Mané kom alene mot ham to ganger tidlig i andre omgang måtte han imidlertid kapitulere begge gangene.

Mane ble med sin scoring den femte spilleren til å score 20 mål eller flere i Europa for Liverpool, etter Steven Gerrard (41), Mohamed Salah (24), Michael Owen (22) og Ian Rush (20).

Nok en tvilsom VAR-avgjørelse i Liverpools disfavør

Etter 36 minutter satte Roberto Firmino ballen i mål, men linjemannen vinket for at ballen hadde vært over dødlinja før Sadio Mané fikk lagt inn. Dette ble sjekket av VAR, som kom til samme konklusjon som linjemannen, uten at det ble vist noen klare bilde-bevis på at ballen virkelig var ute på TV.

Det underkjente målet kom etter at Upamecano slurvet med et fremspill, og Mané etter hvert fikk tuppet ballen inn til Firmino, som enkelt headet ballen i nettet fra to meter. 

EN GOD KAMP: Curtis Jones leverte varene som en av to scousere på Liverpools lag.

EN GOD KAMP: Curtis Jones leverte varene som en av to scousere på Liverpools lag.

Flere scousere på Liverpools lag enn tyskere i Leipzigs startoppstilling

En kuriositet da startoppstillingene kom var at det var flere scousere på Liverpools lag enn tyskere i startoppstillingen til RB Leipzig. Liverpool hadde Trent Alexander-Arnold på høyrebacken og Curtis Jones på midtbanen, mens Lukas Klostermann faktisk var den eneste tyskeren i Bundesliga-klubbens startellever.

Både Alexander-Arnold og Jones kom fra oppgaven med æren i behold, og spesielt sistnevnte hadde en god kamp, og fikk også en assist da han slo den lange ballen i bakrom som Mané satte i mål.

INGEN BAKLENGS: Liverpool hodt buret rent, og da ser Ozan Kabak stort på at han fikk gult kort mot RB Leipzig.

INGEN BAKLENGS: Liverpool hodt buret rent, og da ser Ozan Kabak stort på at han fikk gult kort mot RB Leipzig.

Kabak sto støtt og Alisson var også med på notene

Ozan Kabak ble i kveld den første tyrker til å spille for en engelsk klubb i Champions League. I Curtis Jones og Kabak (begge 20 år gamle) stilte Liverpool med to spillere under 21 år i startoppstillingen i en utslagsrunde i Champions League for bare andre gang. Sist de røde gjorde dette var mot Juventus i april 2005, da Scott Carson og Anthony Le Tallec startet kampen.

Riktignok fikk den unge tyrkeren et fortjent gult kort midtveis i annen omgang, etter å ha vært alt for sen inn i en duell med danske Poulsen. Men ellers gjorde den ferske Liverpool-stopperen en ryddig forsvarsjobb gjennom hele matchen, og ser ut til å ha funnet tonen sammen med Jordan Henderson.

En annen som var sterkt delaktig i at det ikke ble baklengsmål i Budapest, var Alisson Becker, som fikk en skikkelig revansj etter å ha vært skyldig i mye av det som gikk galt for Liverpool i de to siste ligakampene.