Fotballkommentatorene slakter Super League-eierne:«Egoisme. Kynisme. Opportunisme. Arroganse. Grådighet.»

Forslaget om å lage en egen superliga vekker harme blant aviskommentatorene og Jamie Carragher.

«Det største pokerspillet fotballen noen gang har sett»

– Dette er det største pokerspillet fotballen noen gang har sett, sier Julien Laurens, som er ekspert på fransk fotball til BBC om forsøket på å kuppe Champions League-formatet fra 12 av Europas største fotballklubber. 

– Klubbene har lenge sagt at: «Hei, vi kan bryte ut og ha vår egen superliga hvor vi får pengene og kontrollen», slik vi har sett i amerikansk idrett og i cricket i India. Det tilhører klubbene. De ønsker å gjøre det samme med europacupen. De har forsøkt å forhandle med Uefa om et nytt format hvor de får større posisjon, kontroll og penger. Dette handler mye om penger, men de har aldri kommet til en enighet med Uefa. Dette er å si til Uefa, «dere bør virkelig lytte til oss, ellers er dere i store problemer.» For Uefa vil det være katastrofe om de 12 klubbene gjør sin egen greie. Fotball har vært stor business lenge. Alle eierne er store forretningsmenn. Man kan se hvilken retning de ønsker fra et forretningssynspunkt. Og det er en lang vei fra det og til at Super League starter opp. De ser ut til å ville ha et betydelig forhandlingskort med Uefa, sier Laurens. 

Andre kommentatorer går mye lenger i sin omtale av forslaget, og virker sikrere på at det kan bli en realitet. 

«Kveler konkurranse, og dreper drømmer»

Henry Winter i The Times starter sin kommentar om superligaen med tittelen «Tottenham Hotspur og Arsenal er ikke elite, de er arrogante».

Han mener klubbene som det siste året har vært veldig opptatt av å dele ut mat til fattige og støtte opp under lokalmiljøet, nå viser at de ikke bryr seg om «food banks», bare om banker.

«Grådigheten til eierne av Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham Hotspur, og deres kontinentale partnere i European Super League er selvsagt å forvente.»

«De lever i en materialistisk verden. Derfor ønsker de et lukket miljø. For å adoptere et Liverpool-slagord: this means more cash.»

«Det som er utrolig med tilnærmingen til disse rebellene uten samvittighet, er deres naivitet. Er det noen med et fornuftig hode og god nok forståelse av fotball som faktisk gir råd til disse sjeikene, oligarkene og foretningsmilliardærene? Åpenbart ikke. For det første hintet om å stenge sjappa, vil alltid gjøre supportere sinte, inkludert de som støtter de skamløse seks. Selv i en stammeverden som denne, ser disse supporterne farene ved European Super League, hvordan den kveler konkurranse, og dreper drømmer», skriver Winter.

Han påpeker at man trenger overraskelsesmomenter som da Porto vant Champions League i 2004, eller at Notting Ham Forest vant europacupen under Brian Clough i 1979 og 1980.

De som står bak dette har rett og slett ikke tenkt nøye nok gjennom dette.

«Det er en arroganse som er nær latterlig, spesielt fra Arsenal og Spurs som regner seg som Europeisk elite. Bevis det. Vinn et stort trofé. Og se på Premier League-tabellen først», skriver Winter.

Han mener også eierne bør se på hvor spillerne deres kommer fra, og at mange av dem kommer fra lenger ned i den pyramiden de nå vil distansere seg fra.

«Det er bare å ønske John W. Henry lykke til med å fortelle patrioter som Jordan Hederson, Andy Robertson, Sadio Mané og Mo Salah at de ikke kan representere deres egne land. De som står bak dette har rett og slett ikke tenkt nøye nok gjennom dette.»

«De klarer ikke engang å være originale»

Matt Dickinson i samme avis mener forslaget i tillegg til å være grådig, og er basert på frykt og misunnelse, også er uorginalt.

«Hvis de kom med noe smart eller nytt, kunne vi i hvert fall gitt eierne i Europas største klubber en grad av oppfinnsomhet. Men de klarer ikke engang å være originale», skriver han og kalle initiativtakerne for noen som skamløst utnytter fotballen og vår lidenskap.

«Som utpressere som sier de vil forsvinne for tusen kroner, så kommer tilbake og ber om det dobbelte, så trippelt, og utnytter vår svakhet, blir disse klubbene aldri fornøyd, aldri kjøpt ut. En milliard? Vi vil ha en gazillion. To Champions League-plasser? Vi vil ha fire. Et sikkerhetsnett med ranking? Vi vil ha en lukket liga. Alltid mer, mer, mer».

«Ingen ønsker egentlig at dette skal skje bortsett fra et dusin veldig rike menn, noen banker og hedge funds eller banker i midtøsten.»

I tillegg til grådighet mener han dette handler om frykt for å gå glipp av noe etter at noen startet samtalen, og misunnelse med Premier League-klubbene og deres tilgang på TV-penger. Spesielt for de spanske og italienske klubbene.

«Grådighet, frykt og misunnelse – det er ikke akkurat de kreftene du ønsker for å endre det høyest elskede spillet i verden for alltid», skriver han.

«Glazer-familien i United og John W. Henry i Liverpool ser det som en urett at de ikke får alle de inntektene klubbene deres kan genererer. De vil aldri gi seg for bunnlinja er deres eneste måleredskap.»

Grådighet, frykt og misunnelse – det er ikke akkurat de kreftene du ønsker for å endre det høyest elskede spillet i verden for alltid

Carragher: «Jeg blir dårlig»

«Jeg blir dårlig av at Liverpool støtter en skamløs løsrivning – fansen vil ikke tolerere det», skriver Jamie Carragher i sin spalte i The Telegraph.

«Fansen vil ikke tolerere en plan som setter hele prinsippet ved vårt klubbsystem i fare», mener Liverpool-legenden.

«Alt jeg har hørt fra Liverpool i år er hvor mye de har savnet fansen. Artig å se hvordan stemmen til the Kop bare betyr noe når det passer seg. Jo mer jeg leser om forslaget til European Super League, jo mer ser det ut til at Liverpools eiere må like tomme stadioner, for alt de har gjort er å øke sannsynligheten for nok en massiv «walkout».

Alt jeg har hørt fra Liverpool i år er hvor mye de har savnet fansen. Artig å se hvordan stemmen til the Kop bare betyr noe når det passer seg.

Han trekker fram kampen mot Leeds på mandag som et perfekt eksempel på hvorfor dette er en dårlig idé. Den kunne ikke vært bedre timet til å få fram galskapen ved å lage en lukket liga, mener han.

«Det er en kamp med potensielt store konsekvenser for Champions League-kvalifiseringen, full av farer og dermed drama. Millioner vil se på av de grunnene, og følelsene er i høyspenn uansett resultat. Den samme nervøsiteten vil følge i alle Liverpools siste sju kamper, og det er derfor tv-selskapene betaler millioner for dem.»

«Det er det vakre med ligafotball der alt som skjer og hvert eneste poeng betyr noe. Det er derfor, som tidligere Liverpool-spiller, jeg blir dårlig av at min klubbs rykte blir skadet av arrogansen til en eiergruppe som ønsker å fjerne slike ting, og en kultur der vi ikke lenger trenger å kjempe for å fortjene suksess.»

«Det er stikk i strid med alt jeg mener fotball står for, spesielt i min by», skriver Carragher.

Krigserklæring

Jason Burt i The Telegraph ser på dette som en krigserklæring fra «de seks store», og at de burde skamme seg.

«Egoisme. Kynisme. Opportunisme. Arroganse. Grådighet. Det er typisk for det som driver de største klubbene i Europa, og dessverre mest den største kohort fra Premier League», skriver Burt.

Han mener klubbene har utnyttet situasjonen som har oppstått etter koronaviruset til å gjøre en ting: «passe på seg selv», og at det er den største trusselen fotballen slik vi kjenner den har møtt, ved å ønske å fjerne elementene av usikkerhet i fotball.

«Disse klubbene ønsker å fjerne ethvert element av tilfeldigheter, og det gjelder også i Champions League».

«Selvsagt kan det som tidligere være et sterkt element av å rasle med sablene  (...) Men uansett har vi kommet til et punkt med nå eller aldri.»

Disse klubbene ønsker å fjerne ethvert element av tilfeldigheter, og det gjelder også i Champions League

Men det er ikke bare i britiske medier nyheten møtes med skepsis. Også italienske Gazzetta dello Sport har en forside der de sier nei til superligaen. Og Tuttosport skriver at «Super League dreper fotballen.»

«Krig blant de rike», kaller franske L’Equipe det. PSG er ironisk nok ikke en del av planene så langt.

Spanske aviser har så langt forholdt seg mer rolig.

«Fansen tas forgitt. Igjen»

Liverpool Echos sportsredaktør Dave Prentice har skrevet et åpent brev til John W. Henry og FSG. Han viser til et brev fra fem år siden der Henry, Tom Werner og Mike Gordon hevdet de var «bekymret» for et inntrykk av at «de ikke brydde seg om supporterne, at de var grådige», og at de satte personlig profitt foran klubben.

«Jeg håper de sov godt i natt. Det gjorde ikke jeg.»

«Det gjorde heller ikke hundretusener av supportere de hevder at de representerer da nyheten om deres involvering i en radikal endring av strukturen i Europeisk fotball. Uten noen konsultasjon overhodet med de som blir rammet», skriver Prentice.

Han mener europacupen, som har spilt en så stor rolle i Liverpools historie, nå blir revet i filler. 

«Og ikke en eneste Liverpool-fans synspunkt har vært oppe. Fansen som man forventer at skal gi atmosfæren i den nye ligaen ble tatt forgitt. Igjen. Det virker som spillerne heller ikke ble spurt», skriver han.

Han nevner også at Klopp i 2019 kommenterte at han ikke ønsket noen Super League. Nå etterlyser en forklaring på hvorfor Liverpools eiere ønsker en slik endring.

«Lytt nå. Fortell fansen hvorfor dere planlegger en radikalt forandret del av klubbens arv og tradisjon. Og ta med dere de følelsene. Med mindre de ordene for fem år siden bare var tomme løfter og hykleri», skriver han.