Jürgen Klopps comeback-konger har nærmest vært uslåelige i Europa de siste fem årene

Liverpool har levert utrolige resultater i Europa under Klopp, og Real Madrid har tidligere vist at de kan rote bort gode utgangspunkt.

Jürgen Klopp har levert utrolige resultater i utslagsrunder i Europa som Liverpool-manager. Helt siden den første sesongen med tyskeren ved roret har det vært mye å juble for i utslagsrundene. 

Faktisk har det bare vært én eneste gang der Liverpool-fansen ikke har kunnet juble etter et dobbeltoppgjør i Europa med Klopp som manager. 

Det første comeback

På 12 forsøk har Klopps Liverpool tatt seg videre 11 ganger fra dobbeltoppgjør i Europa. Helt siden det første oppgjøret, i 16-delsfinalen mot Augsburg i Europa League i 2016, har laget imponert stort i europeiske turneringer - og det har vært mange minneverdige øyeblikk underveis. 

Augsburg ble slått 1-0 sammenlagt etter at James Milner scoret det avgjørende målet på Anfield. Deretter tok Klopps menn seg greit av Manchester United. Det første oppgjøret på Old Trafford endte 1-1 etter en lekker scoring av Philippe Coutinho. På Anfield dominerte Liverpool, og vant 2-0 etter scoringer av Daniel Sturridge og Roberto Firmino. 

Det var først i kvartfinalen vi så virkelige tegn til at det kunne bli gøy å følge Liverpool i Europa under Klopp, da han møtte sin gamleklubb Borussia Dortmund. Divock Origis scoring sørget for at Liverpool tok med seg 1-1 til Anfield, der det ble dramatiske scener i det andre oppgjøret. 

Tyskerne sjokkåpnet og ledet etter hvert 3-1 på Anfield etter at Origi hadde redusert. Det så mørkt ut for Liverpool. Men, for første gang av det som etter hvert har blitt mange, viste Klopps lag seg fram som «mentality monsters». Spesielt i Europa har vi som i gamle dager blitt vant til å se store forestillinger på Anfield under Klopps ledelse.

Etter 77 minutter stod det 3-3 etter scoringer av Phillippe Coutinho og Mamadou Sakho. På grunn av Dortmunds tre bortemål trengte Liverpool én scoring til for å gå til semifinalen. The Kop øynet håpet, og på overtid gikk alle med en tilknytning til Liverpool av hengslene. På overtid slo James Milner inn til Dejan Lovren, som stanget inn vinnermålet som sendte Liverpool til semifinalen med 5-4 sammenlagt.

Det første tapet i et dobbeltoppgjør under Klopp kom i semifinalen mot Villarreal. Spanjolene vant den første kampen 1-0, men Liverpool slo kraftig tilbake og vant 3-0 på Anfield etter mål av Sturridge og Adam Lallana i tillegg til et selvmål. I finalen endte det som kjent til slutt med tap mot Sevilla. 

Kom til nok en finale

Sesongen etter ble det ikke spill i Europa for Klopps menn, men de slo kraftig tilbake i 2017/18, og da i det gjeveste selskap. Champions League-eventyrene var tilbake på Anfield. 

Åttedelsfinalen ble vunnet i suveren stil. Den nye fronttrioen Salah, Mané og Firmino feide over Porto og vant 5-0 i bortekampen. Da kunne Liverpool ta det med ro på Anfield, der det endte 0-0. 

I kvartfinalen skulle oppgaven bli tøffere, da Manchester City stod for tur, men de skulle få føle på hvordan det er å møte opp på Anfield på en «European Night». Alex Oxlade-Chamberlain, Mo Salah og Sadio Mané sørget for 3-0-seier, og festen ble komplett da det også ble seier på Etihad i det motsatte oppgjøret. Liverpool vant 5-1 sammenlagt og gikk videre til semifinalen. 

Der ventet Roma, og Liverpool var i festhumør. Fronttrioen sørget for en ny 5-0-ledelse, men italienerne scoret to mål på tampen av det første oppgjøret, noe som førte til en viss spenning før det avgjørende oppgjøret i Italia. Det endte godt etter en nervepirrende avslutning. Liverpool vant 7-6 sammenlagt etter å ha tapt bortekampen 4-2. Igjen ble det finale, men igjen ble det tap, denne gangen mot Real Madrid. 

Endelig lyktes det

Året etter skulle det gå hele veien, da Liverpool imponerte stort igjen i Europa. Først ble Bayern München slått i åttedelsfinalen. Etter 0-0 på Anfield imponerte Liverpool stort på bortebane og vant 3-1 mot de tyske mesterne. 

I kvartfinalen fikk Porto igjen unngjelde, og denne gangen ble det 6-1 sammenlagt. De røde vant 2-0 hjemme, før bortekampen ble vunnet hele 4-1. 

Semifinalen kommer nok alle Liverpool-supporterne til å huske lenge. Det så ut til å bli en ny nesten-sesong etter 3-0-tapet på Camp Nou, men 7. mai 2019 skjedde selve mirakelet på Anfield. Divock Origi og Gini Wijnaldum scoret to ganger hver, publikum gikk av hengslene, og nok en gang ble det finale. 

Denne gangen gikk det også hele veien, da Tottenham ble slått 2-0 i finalen. 

12 forsøk - 11 seiere

Det var først i fjor at Jürgen Klopp skulle gå på sitt første tap sammenlagt i et dobbeltoppgjør som Liverpool-manager. På det ellevte forsøket ble det omsider tap. 

Riktignok har det blitt flere tap i enkeltoppgjør. I tre av dobbeltoppgjørene har Liverpool tapt bortekampen, to av disse tilfellene har vært det første oppgjøret. Den ene gangen skjedde det mot Villarreal, da Liverpool vant 3-0 hjemme etter å ha tapt 1-0 borte. Det mest berømte comebacket kom mot Barcelona, da Liverpool snudde 0-3 til 4-3. Det ble også tap borte mot Roma. Liverpool tapte 4-2 etter å ha vunnet 5-2 hjemme i semifinalen.

Den eneste gangen Klopps Liverpool ikke har klart å snu tap til seier var i fjor mot Atletico Madrid. Til slutt tapte Liverpool hjemmekampen 2-3 etter å ha tapt det første oppgjøret i Spania 1-0. Men de røde var nære ved å klare nok en bragd i det som var den siste kampen før koronaviruset satte en stopper for fotballen. 

I år slo imidlertid Klopp og Liverpool tilbake, da RB Leipzig ble slått i begge oppgjørene, som for øvrig ble spilt i Budapest. Totalt gir det denne imponerende oversikten over Europa-kamper under tyskerens ledelse:

Et nytt comeback?

Nå står Klopp og Liverpool i fare for å gå på et nytt tap. Utgangspunktet før returoppgjøret mot Real Madrid er ikke enkelt, etter 3-1-tapet i den spanske hovedstaden. Det er kun mot Barcelona de røde har hatt et verre utgangspunkt enn de har nå under Klopp.

Og en stor forskjell fra tidligere comeback og festkvelder på Anfield er selvsagt publikum. Selv om England denne uken gikk inn i en ny fase av gjenåpningen, må fotballkamper fremdeles spilles for tomme tribuner. 

– Dersom vi kan skape mer enn det vi gjorde i Madrid, noe vi bør ettersom vi ikke skapte så mye, så får vi se. Vi kan ikke ta comeback for gitt, og spesielt ikke uten publikum, sa Jürgen Klopp på tirsdagens pressekonferanse.

Også Andy Robertson mener publikum må få mye av æren for de sterke resultatene i foregående sesonger.

– Barcelona-kampen - det er ingen hemmelighet at det ikke ville vært mulig uten supporterne. De fikk oss til å føle oss store. Det å komme ut til 54.000 mennesker som tror gir deg ekstra fem prosent. Vi må skape en atmosfære før vi går ut på banen. Vi kan ikke angre på noe, sier han.

STERKE: Andy Robertson og de andre Liverpool-spillerne har gode minner fra kamper i europeiske turneringer.

STERKE: Andy Robertson og de andre Liverpool-spillerne har gode minner fra kamper i europeiske turneringer.

Klopp er enig i at laget må skape sin egen atmosfære.

– Ingen supportere er bare et ekstra problem. Vi må komme i den modusen der vi begynner å tro igjen. Dersom vi ikke kan gjøre det, har vi ikke noen sjanse, sa Klopp. 

Ikke uslåelige

Real Madrid har virkelig vært et av de store lagene i Champions League de siste sesongene. Spanjolene vant turneringen både i 2016, 2017 og 2018. Men de siste to sesongene har det gått trått. 

I 2019 sa det stopp allerede i åttedelsfinalen mot Ajax. Real Madrid hadde vunnet det første oppgjøret 2-1 på bortebane, men ble slått hele 4-1 på Santiago Bernabeu i den avgjørende kampen. 

I fjor var det Manchester City som ble for sterke. Pep Guardiolas menn vant begge kampene 2-1. 

Da Real Madrid tok sin første Champions League-triumf på tolv år i 2014, slo de ut Jürgen Klopps Borussia Dortmund på veien. Men etter å ha vunnet 3-0 i Spania fikk de det meget tøft på tysk grunn, og Klopp snakket om kampen der Dortmund var nære ved å gjøre et supercomeback, da de vant 2-0.

– Vi spilte mot dem for noen år siden med Dortmund, og vi tapte 3-0. Journalister spurte meg om det var over. Jeg sa at det trolig var det, men hva kan vi gjøre? I den andre kampen ledet vi 2-0. Hvordan vi presterer er mye viktigere. Vi må prøve å vinne kampen, og bare det. Men vi får se, sa Klopp.

Liverpool-supporterne får kanskje litt håp av å tenke på forrige gang Real Madrid gjestet Anfield i utslagsrundene, i 2009. Da vant de røde 4-0 på en skikkelig festaften. Robertson håper på liknende scener onsdag kveld.

– Dersom vi klarer det, fantastisk. Dersom vi ikke gjør det, så kan vi i alle fall holde hodet høyt. Vi vet hvor god denne turneringen er, og vi ønsker å være med så lenge vi kan, sier han.