Topp fire-kampen: Nå er det bare én ting som gjelder for Liverpool

Liverpool må trolig vinne resten av kampene. Samtidig er de avhengig av hjelp.

Etter at helgen bød på gode resultater for Liverpools del, med tap for både West Ham, Leicester og Tottenham, begynte topp fire-situasjonen å lysne. Men etter at Leicester slo et svært redusert Manchester United på Old Trafford tirsdag, ser det nå vanskelig ut for Liverpool å komme med i Champions League neste sesong. 

Umulig er det ikke, men trolig krever det at Jürgen Klopps menn vinner sine fire siste kamper. Nå venter tre bortekamper på seks dager, mot Manchester United, West Bromwich og Burnley, før det hele skal avsluttes foran 10.000 tilskuere på Anfield mot Crystal Palace 23. mai. 

Liverpool er i tillegg avhengig av at Leicester da tar maks tre poeng på sine siste to kamper mot Chelsea og Tottenham, eller at Chelsea tar maks fem poeng på sine siste tre kamper, og Liverpool klarer å skaffe seg bedre målforskjell. 

Slik er ståa nå: 

Må vinne på Old Trafford

Liverpool har, på papiret, et overkommelig kampprogram igjen – men problemet er som nevnt at alle kampene må vinnes. Når de røde skal til Old Trafford er det ingen enkel oppgave, for der har ikke Liverpool vunnet siden Brendan Rodgers var manager i 2014. Med unntak av Manchester United ligger de gjenstående motstanderne på nederste halvdel av tabellen: West Bromwich, Burnley og Crystal Palace.

Det ser kanskje lyst ut, men det er også verdt å merke seg at det er de antatt dårligere lagene Liverpool har underprestert mot. Liverpool har slitt mot de fire lagene som gjenstår. Kun Crystal Palace er slått, mens det ble uavgjort mot Manchester United og West Bromwich. Mot Burnley ble det tap i det første oppgjøret.

Vanskelig avslutning for Leicester

Manchester United virker å ta andreplass, mens Leicester nå tapte overraskende mot Newcastle United. De har nå 66 poeng - og de har midlertidig gått forbi Chelsea, som i helgen tok en sterk borteseier mot Manchester City. Chelsea og Leicester skal møtes to ganger før sesongen er slutt - først i FA-cupfinalen, så i ligaen.

Brendan Rodgers menn har nemlig tatt seg til finalen i FA-cupen, og de fulgte opp med seiere over West Bromwich og Crystal Palace, men uavgjort mot Southampton og tap mot Newcastle, begynte det å se nervøst ut for Jamie Vardy og co.

FORELØPIG PÅ TREDJEPLASS: James Maddison og Jamie Vardy kan enn så lenge feire at de er på en tredjeplass. Men Leicester har en vanskelig avslutning på sesongen.

FORELØPIG PÅ TREDJEPLASS: James Maddison og Jamie Vardy kan enn så lenge feire at de er på en tredjeplass. Men Leicester har en vanskelig avslutning på sesongen.

I Leicesters to siste kamper venter Chelsea og Tottenham. Leicester fikk med seg tre billige poeng fra Old Trafford mot Manchester United-reservene. Hvis de taper begge sine siste kamper, vil Liverpool kunne gå forbi med ni eller ti poeng på de fire siste kampene.

Hvis det skulle rakne for Leicester på tampen av sesongen, er det ikke første gang. På sine to hele sesonger i Leicester har Rodgers tatt revene til en henholdsvis niendeplass og en femteplass. De endte bare fire poeng bak den lukrative fjerdeplassen i 2019/20 og var lenge med i det gode topp fire-selskapet. To runder før slutt ble de forbigått av Chelsea og dumpet ned til en femteplass.

Chelseas plass er omtrent sikret

Chelsea festet grepet om topp fire-plassering etter seiere over West Ham og Fulham. De har også tatt seg til finalen i Champions League. På lørdag ga Thomas Tuchel oss et skikkelig slag i ansiktet, da laget hans slo Manchester City på overtid, og utsatte gullfesten på Etihad Stadium. Da hadde Sergio Agüero brent et straffespark på en pinlig måte på stillingen 1-0... Med et tap der hadde også Chelsea blitt nødt å se bak seg på tabellen og stresse litt, men nå virker det til å være i boks for London-klubben. 

Chelsea skal møte Leicester i nest siste serierunde. De møter også byrivalen Arsenal, og avslutter med bortekamp mot Aston Villa. I tillegg har de en FA-cupfinale mot Leicester. De blåkledde må altså kjempe på flere fronter, før de avslutter sesongen med Champions League-finale 29. mai.

KONTROLL: Thomas Tuchel har tatt over kontrollen på Chelseas sidelinje. Det har hatt umiddelbar effekt.

KONTROLL: Thomas Tuchel har tatt over kontrollen på Chelseas sidelinje. Det har hatt umiddelbar effekt.

West Hams tap var så viktig...

West Ham hadde mulighet til å klatre opp på 61 poeng dersom de slo Everton på søndag. Da ville de være to poeng bak Leicester, med like mange kamper spilt. Slik gikk det heldigvis ikke. Liverpool er poenget bak David Moyes sitt lag med en kamp mindre spilt, og var avhengig av at West Ham skulle avgi poeng i minst én kamp. At det skulle skje allerede i den første kampen var mer enn det vi hadde våget å håpe på.

Nå har de også fått svært viktige spillere tilbake. Michail Antonio var tilbake med to scoringer mot Burnley forrige uke. Nå skal også Declan Rice være klar til neste kamp. 

Når vi ser på kampprogrammet til alle lagene som kjemper om topp fire, er det nå West Ham som har det enkleste på papiret – men da måtte de vinne kampene sine. Det spørs om ikke drømmen om topp fire røk med tapet mot Everton.

Fikk hjelp av Everton

Byrival Everton ligger på åttendeplass på tabellen. De har i likhet med sine røde naboer fire kamper igjen av sesongen. De skal møte Villa igjen. I tillegg skal Everton møte Manchester City og har dermed en relativt tøff avslutning på sesongen, selv om Sheffield United og Wolves bør gi noen muligheter for poeng.

Evertons håp om topp fire er nok borte, men de kjemper absolutt om en plass i Europa.

OPP OG NED: Everton har hatt en god sesong så langt, med seier på Anfield og en sen utligning og uavgjort på Old Trafford. Men de har også tapt mot antatt dårligere lag.

OPP OG NED: Everton har hatt en god sesong så langt, med seier på Anfield og en sen utligning og uavgjort på Old Trafford. Men de har også tapt mot antatt dårligere lag.

Tottenham har sparket Jose Mourinho og svarte med å slå Southampton 2-1 under ledelse av Ryan Mason. De tapte ligacupfinalen mot Manchester City, men slo tilbake med 4-0 mot Sheffield United. Dermed var de foran Liverpool på tabellen etter at kampen mot Manchester United ble utsatt. Tottenham tapte mot Leeds på lørdag, og ser ut til å være ute av kampen nå som utgangspunktet for de jagende lagene er at alle kampene må vinnes.

Liverpools gjenstående kamper:

13. mai – Manchester United (B)

16. mai – West Brom (B)

19. mai – Burnley (B)

23. mai – Crystal Palace (H)

Leicesters gjenstående kamper:

15. mai - Chelsea (FA-cupfinale)

19. mai – Chelsea (B)

23. mai – Tottenham (H)

Chelseas gjenstående kamper:

12. mai – Arsenal (H)

15. mai - Leicester (FA-cupfinale)

19. mai – Leicester (H)

23. mai – Aston Villa (B)

West Hams gjenstående kamper:

15. mai – Brighton (B)

19. mai – West Brom (B)

23. mai – Southampton (H)

Tottenhams gjenstående kamper:

16. mai – Wolves (H)

19. mai – Aston Villa (H)

23. mai – Leicester (B)

Evertons gjenstående kamper:

13. mai - Aston Villa (B)

16. mai – Sheffield United (H)

19. mai – Wolves (H)

23. mai – Manchester City (B)