– Nye lederskikkelser må posisjonere seg

Tidligere Liverpool-back Vegard Heggem har merket seg at både kapteinen og visekapteinen begynner å dra på årene i fotballsammeheng, og mener det er på tide at Liverpools unge spillere begynner å ta mer ansvar.

Mange av Liverpools mest sentrale spillere nærmer seg 30 år eller har passert 30 år, og det er ikke tvil om at Jürgen Klopps mannskap nærmer seg et generasjonsskifte. Vegard Heggem har merket seg at alle i kapteinsgruppa, bestående av Jordan Henderson, James Milner, Virgil van Dijk og Gini Wijnaldum - sistnevnte vil forlate klubben i sommer - alle begynner å dra på årene i fotballsammeheng.

Heggem tror det er fullt mulig for Liverpool å ta opp kampen med Manchester City, Chelsea og Manchester United om ligamesterskapet neste sesong, men det fordrer at de yngre spillerne trer frem, tar mer ansvar, og begynner å utvikle seg til ledertyper.

– Jordan Henderson og James Milner er to svært viktige ledertyper i Liverpool, og når disse ikke er på banen må andre ta ansvar. Neste sesong er det viktig at yngre spillere står frem og tar mer ansvar, sier Vegard Heggem til Liverpool.no.

Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones, og kanskje også Joe Gomez og Ibrahima Konate, er spillere man forventer bidrar i så måte. 

– De må steppe opp og vise at de vil og kan være ledere, mener rennbyggen.

Kan Milner være et treneremne?

Uavhengig av dette tror han Henderson og Milner blir gode å ha i troppen også neste sesong, selv om Milner kanskje ikke vil få spille så mye. Kanskje kan en trenerrolle i Liverpool være noe for Yorkshire-mannen med tiden?

– Han har i alle fall erfaringen som skal til, men det er mange bokser som må hakes av skal du bli fotballtrener. Men han virker uansett som en klok og fornuftig herremann. Påvirkingskraft, formidlingsevne og inspirasjonsevne er tre nøkkelord for å bli en god trener. Dette har Jürgen Klopp demonstrert at han besitter i massevis. Milner har derfor et godt utgangspunkt som har spilt under hans ledelse.

– Jeg er ikke i tvil om at Liverpool kan kjempe der oppe med City dersom vi unngår usikkerheten som preget Jürgen Klopps mannskap defensivt denne sesongen, på grunn av alle skadene. Dette var en usikkerhet som spredte seg til andre lagdeler. Når Jürgen Klopp får tilbake alle de faste stopperne tror jeg dette vil ordne seg. Toppnivået til laget er fortsatt skyhøyt. Det har vi sett. Men det spredte seg en usikkerhet da forsvarsbautaene forsvant.

Etterlyser alternativer

Heggem mener også det må en fornying til fremover på banen. Han etterlyser alternativer til supertrioen på topp. 

– Det var fint å få inn Diogo Jota i fjor. Han holdt de tre på topp på tå hev til en viss grad. Men jeg føler vi trenger en spiller til i angrepsrekka som passer inn i Klopps spillestil. Liverpool trenger en angriper med litt annen spisskompetanse enn de spillerne Klopp har nå. En spiller som kan endre et kampbilde. Det må være en kvalitetsspiller.

Heggem var selv sideback i sin tid i Liverpool, og han synes dagens førstevalg på backene, Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson, har levert bra prestasjoner, selv om nivået deres kanskje sank litt sist sesong sammenlignet med sesongen da Liverpool vant ligaen. 

– Jeg tror det er viktig at Liverpool har gode alternativer som kan holde disse to skjerpet. Jeg føler kanskje at Neco Williams hadde hatt godt av et utlån. Det tror jeg må til skal han klare å heve nivået sitt, slik at han blir en reell utfordrer til Trent. Skal han utvikle seg videre må han spille fast førstelagsfotball en stund, og det får han ikke i Liverpool.

– Når det gjelder Tsimikas på motsatt back fikk vi ikke sett så mye til ham, grunnet skader og Robertsons gode spill. Det er litt for tidlig til å felle noen dom over ham, avslutter Heggem.