Spion Kop har fødselsdag – her er noen høydepunkter fra den berømte Anfield-tribunen

Den 22. juni 1906 startet arbeidet på The Kop. Den kjente tribunen har skapt mange ikoniske øyeblikk.

Den 22. juni, 1906, startet arbeidet med en ny tribune på Anfield. I 1906 hadde Liverpool blitt ligamestere for andre gang, og feiret gullet med å reise det som skulle bli en av verdens mest kjente tribuner, bak mål, på Walton Breck Road-siden av stadion.

Spioenkop

Det var Ernest Edwards fra lokalavisa Liverpool Echo som først kalte tribunen for the Spion Kop på trykk. I avisen kunne man lese om hvordan den nye strukturen minnet om Spioenkop, den beryktede åsen i Sør-Afrika som ble åsted for en britisk massakre under Boer-krigen seks år tidligere.

«Denne enorme jordmunnen har blitt kalt Spion Kop, og uten tvil vil dette passende navnet alltid bli brukt i fremtiden om dette stedet», skrev en Edwards

243 briter ble drept i slaget, mange av dem scousere involvert i infanteriregimentet Lancashire Fusiliers. Etter at boerne vant slaget om Spioenkop, var det likevel ingen av troppene som valgte å beholde åstoppen.

BOERKRIGEN: Boerne foran Spioenkop i 1900.

BOERKRIGEN: Boerne foran Spioenkop i 1900.

«Så lenge jeg har levd, eller i hvert fall så lenge jeg husker, har jeg vært Liverpoolsupporter. Like lenge har jeg hørt om dette slaget og historien om mennene som falt der og hvordan The Kop på Anfield i 1906 fikk navnet sitt på grunn av hendelsen et øde sted i Sør-Afrika i 1900», skrev Tore Hansen, daglig leder i supporterklubben i 2017, etter et besøk til den kjente toppen i Sør-Afrika. «Spionenkop ble liggende bak dem som en stor kirkegård. En grell påminnelse på hva krig og ondskap og hvilke menneskelige offer som ble gjort. Altfor mange måtte betale den høyeste prisen på en øde og steinete topp den 24. januar 1900 langt utenfor sivilisasjonen og langt hjemmefra»

Minnet om de falne scouserne satt fortsatt friskt i minnet da Edwards tok inn over seg synet av den nye tribunen i 1906. Den takløse tribunen kastet en truende skygge fremover på banen, men kampene som har blitt kjempet ved foten på åsen er heldigvis mindre dramatiske enn den som ble utkjempet i Sør Afrika.

Musikkultur

I 1928 ble tribunen bygget ut så den kunne huse 30 000 tilskuere, og et tak ble lagt over for å beskytte tilskuerne mot vær og vind. På 60-tallet vokste tribunekulturen vi kjenner i dag, frem.

Samtidig som Bill Shankly meldte sin ankomst og etter tre sesonger tok Liverpool tilbake til førstedivisjon, var det liv og leven i Mathew Street. Den trange, brosteinsbelagte gata ble fødestedet til Liverpools beatmusikk, og det var her The Beatles ble løftet opp og frem. De Fab Four fra Liverpool klatret oppover de britiske hitlistene, og erobret verden på kort tid.

På den tiden spilte Anfields DJ topp-ti-listen før avspark, og the Kop sang med av full hals. Herlige videoopptak fra denne tiden viser the Kop synge med til the Beatles og Cilla Black, sveivende side til side som en bølge. Det var så mange Liverpool-band og artister på listene at hitparaden heller ble en feiring av lokalkulturen.

Gerry and the Pacemakers sin versjon av musikal-sangen You’ll Never Walk Alone krabbet til toppen av hitlistene den 29. oktober 1963. Det var et par dager før en hjemmekamp mot Leicester, og det var nok første gang låta ble spilt sånn som i dag – like før avspark. Låta holdt seg på førsteplass i fire uker, og ni uker på topp ti totalt. Men Liverpoolsupporterne var ikke klare for å gi slipp på den da den forsvant ut av listene, så de fortsatte. 58 år senere, og de har ingen planer om å slutte.

Stor forandring

I 1994 så tribunen sin aller største forandring. Fem år tidligere hadde for mange Liverpool-supportere sluppet inn på en seksjon av Leppins Lane-tribunen på Hillsbroough, og tragedien var et faktum. 96 kvinner, menn og barn mistet livet under FA-cup-semifinalen mot Nottingham Forest.

I Taylor-rapporten, som ble utarbeidet i kjølvannet av tragedien, ble det blant annet presentert løsningsforslag for å ivareta supporternes sikkerhet. Et sikkerhetskrav pålagt fotballklubber i de to øverste divisjonene var at alle ståtribuner måtte fjernes og erstattes av seter.

Før 1994/95-sesongen måtte ståtribunen fjernes og erstattes av sitteplasser. Den siste kampen foran et stående Kop var mot Norwich City den 30. april. Ståtribunen viste seg fra sin beste side, teppelagt i flagg, skjerf og bannere, flere av dem som ikke hadde vært sett på tribunene siden Liverpool dominerte i Europa. «Joey ate the frogs legs» og andre klassikere fra gamledager ble dratt frem.

The Kop lever

Mange savner ståplassene, men stemningen har ikke vært dårlig på et sittende Kop av den grunn. Joda, man har hørt historier om stemningen på 70-tallet – spesielt mot St Etienne i 1977, en av Anfields mest berømte kvelder.

Men det var ikke akkurat stille da Gerard Houllier dukket opp før avspark mot Roma i Champions League i mars 2002. Houllier hadde blitt fraktet til sykehus under hjemmekampen mot Leeds fem måneder tidligere med et hjerteproblem. Han holdt på å miste livet, og måtte gjennomgå en hjerteoperasjon.

Liverpools semifinale mot Chelsea i 2005 har lenge blitt stående som den aller beste atmosfæren på Anfield, spesielt i nyere tid. For den «yngre» garde var Chelsea-kampen deres St Etienne. Tre minutter ut i kampen scoret Luis Garcia det berømte spøkelsesmålet. Ett mål var nok til å ta Liverpool til finalen i Istanbul, og resten er historie.

Chelsea-kampen fikk omsider en utfordrer hva gjelder både lydnivå og prestasjon fra de elleve utvalgte samt de 55 000 på tribunen. Med 0-3 i bagasjen var det nok ikke mange som hadde tro på at Liverpool kunne overvinne Barcelona i Champions Leagues andre semifinale i 2019. Men Anfield ville det annerledes. Lydnivået i L4 den kvelden lignet en heavy metalkonsert. The Kop sugde til seg baller inn i nettet. Liverpool ga seg ikke før det sto 4-0, avansement var et faktum – og seieren i Madrid ventet.

Safe standing

Mange av Liverpools supportere er positive til å etterhvert innføre «safe standing» – ståplasser med rekkverk. Spirit of Shankly gjorde en spørreundersøkelse i 2017 hvor 88% av de 18 000 som stemte var positive til en retur av ståplasser i trygge former.

Nå får supporterne til en viss grad viljen sin. Forrige uke ble det kjent at det skal installeres sitteplasser med rekkverk på 7800 seter på Anfield fra neste sesong. Hensikten med rekkverkene er å forhindre at supportere forflytter seg nedover å tribunen under kamper, og skal sørge for at fansen kan stå trygt selv under nøkkeløyeblikk i kampen, som for eksempel under målfeiringer. 1800 av disse setene befinner seg på The Kop, mens de øvrige 6000 er på nedre Anfield Road.

Louise Brookes mistet sin bror Andrew på Leppings Lane og har vært veldig aktiv i kampen for rettferdighet. «Ståplasser drepte ingen,» sa hun til the Independent i 2020. «Årsaken til tragedien var en farlig stadion og politiets feilgrep. Hvis det er kontrollert og organisert skikkelig, er safe standing mye tryggere enn den situasjonen vi har nå hvor folk står i setene sine.»

Også Richie Greaves, som var til stede på Hillsborough i april 1989, er positiv. «Vi tøyser alltid med en Kopites legger,» sa han. «Med kutt og blåmerker fra målfeiringer. Det er ikke seriøse skader men man ser ofte supportere fly over setene. Fans kommer alltid til å stå så den beste veien fremover er å gjøre det så trygt som mulig med gjerder foran og bak alle supportere så de ikke kan falle over setene foran.»