Tallene som viser at det lover godt for neste sesong

Liverpool produserte mye og slapp til lite denne sesongen. Noen tall var nesten like gode som året før.

3. jun 2021 kl 13.21Jens Bessesen

Fotballkamper avgjøres ikke ut fra hvilket lag som har skapt flest sjanser, men det er likevel interessant å ta en kikk på tallene som ligger bak resultatene. Utregningen av «expected goals» (xG) blir stadig mer avansert og nøyaktig, og gjennom sesongen har vi sett hvordan Premier League-tabellen kunne sett ut hvis man skulle ta utgangspunkt i xG. 

Gjennomgangsmelodien i 2020/21-sesongen var lenge at Liverpool fikk ekstremt dårlig betalt, og at det var svak uttelling fra egne spillere kombinert med god uttelling fra motstanderne som førte til at de havnet i trøbbel med tanke på topp fire. Men etter hvert jevnet det seg mer ut for de røde, og tredjeplassen de sikret seg ser ut til å være der de fortjente å havne.

Eller kunne Liverpool ha tatt opp kampen med Manchester City?

Flest avslutninger

Jürgen Klopp har sagt at de enorme skadeproblemene førte til at en kamp om tittelen var umulig denne sesongen. Sannsynligvis har han rett. Men i angrepsspillet var det tidvis mye som minnet om det ekte Liverpool - ofte var det bare uttellingen som manglet. 

Ingen kom til flere avslutninger enn Liverpool denne Premier League-sesongen. Det viser tall fra fotballanalytiker Ben Mayhew i Experimental 3-6-1

Klopps lag hadde et snitt på hele 16 avslutninger per kamp - Manchester City havnet et sted mellom 15 og 16, mens Chelsea havnet mellom 14 og 15. Mellom 13 og 14 finner vi Manchester United sammen med Leeds United og Aston Villa. 

Flest avslutninger (snitt per kamp):

 1. Liverpool - 16
 2. Manchester City - 15,8
 3. Chelsea - 14,7
 4. Manchester United - 13,8
 5. Leeds - 13,7
 6. Aston Villa - 13,7

Og faktisk var det ingen som skapte mer xG enn Liverpool denne sesongen, viser tall fra The Athletic. Mellom 1,6 og 1,7 xG per kamp endte snittet på - det var litt mer enn seriemesteren, og et stykke foran lagene som følger etter - Chelsea, West Ham og Tottenham.

Det må legges til at det finnes flere måter å regne ut xG på, så hos noen er Manchester City like foran Liverpool, mens det hos andre er motsatt. Historien er uansett at det var de to lagene som skapte flest xG denne sesongen.

Slapp til lite

Experimental 3-6-1 sine tall for forsvarsspill viser at også der var Liverpool gode. Kun Manchester City slapp til færre avslutninger enn det Liverpool gjorde. City slapp i snitt til mellom sju og åtte avslutninger per kamp. Liverpool og Chelsea havnet på mellom åtte og ni. 

Deretter fulgte Brighton og Leicester, før det er et ganske stort gap til de neste lagene - Arsenal, Southampton, Fulham og Manchester United, som alle snittet på over 11 avslutninger imot hver kamp.

Avslutninger mot (snitt per kamp):

 1. Manchester City - 7,4
 2. Liverpool - 8,7
 3. Chelsea - 8,8
 4. Brighton - 9,4
 5. Leicester - 9,7
 6. Arsenal - 11

Når det kommer til xG ser vi igjen på The Athletic sin utregning. Den viser at det kun var tre lag som klarte å havne under én xG baklengsmål per kamp - det var Manchester City, Chelsea og Brighton. Sistnevnte er laget som har fått desidert dårligst betalt for sine prestasjoner denne sesongen. 

Liverpool og Manchester United hadde en xG på omtrent én når det kommer til baklengsmål per kamp. Liverpool scoret 68 mål denne sesongen og slapp inn 42 - tredje best i angrep og fjerde best i forsvar. 

Ikke effektive

Liverpool var altså laget som kom til flest avslutninger, men de var ikke særlig effektive foran mål. Experimental 3-6-1 sine tall viser at det ble mål på hver niende avslutning.

Manchester City, Manchester United og Leicester scoret på sin side på hver syvende avslutning, mens Tottenham var de aller mest effektive med mål i snitt på hver 6,5 avslutning.

Avslutninger per mål (utvalgte lag):

 • Liverpool - 9
 • Manchester City - 7,1
 • Manchester United - 7,1
 • Tottenham - 6,5
 • Chelsea - 9,5
 • Fulham - 16,4

Verst av alle var nedrykkslagene Fulham og Sheffield United, som trengte hele 16 avslutninger i snitt for å score. 

Liverpool slapp inn et mål for hver åttende avslutning de fikk mot seg. Det er også relativt svakt sammenliknet med de andre lagene i ligaen, selv om Alisson hadde en god sesong når det kommer til redningsprosent. Det viser tall fra The Athletic. 

Aston Villa var best i klassen på dette området - det måtte nesten tolv avslutninger til for at de skulle slippe inn mål. 

Avslutninger mot per baklengsmål (utvalgte lag):

 • Liverpool - 7,9
 • Manchester City - 8,9
 • Manchester United - 9,8
 • Southampton - 6,3
 • Tottenham - 10,9
 • Aston Villa - 11,7

Ser lovende ut

Ser vi på xG for og xG mot er det tre lag som skiller seg ut i positiv forstand - Liverpool, Chelsea og Manchester City. Vi kan også nevne Brighton igjen, men de leverer ikke tall som er helt der oppe med den nevnte trioen. 

xG Philosophy har med utgangspunkt i xG laget en alternativ Premier League-tabell de har kalt «Justice Table» - en tabell der laget som skaper mest alltid vil vinne. 

På den tabellen vinner City foran Chelsea og Liverpool. De røde havnet faktisk til slutt nøyaktig på den poengsummen som var forventet - 69. Uten den fryktelige kamprekken i starten av 2021 hadde det nok sett lysere ut både på rettferdighetstabellen og den ekte tabellen. 

Og i fjor, da Liverpool vant ligaen med 99 poeng, avsluttet de sesongen med en forventet poengsum på 74 poeng, ifølge Understat. De fleste er nok enige i at 74 poeng ville vært ekstremt dårlig betalt for den utrolige sesongen Liverpool leverte, men kanskje er man ikke så langt unna tittelform om det igjen skulle klaffe med form, skader og effektivitet.