Ulykkesfuglene som har mistet store mesterskap

Liverpool har tre nøkkelspillere som mister sommerens EM.

Når EM sparkes i gang denne helgen, sitter nok flere røde spillere i sofaen foran TV-apparatene med blandede følelser.

Etter måneder med spekulasjoner, spørsmål og diskusjon, ble Trent Alexander-Arnold tatt ut i troppen. Det holdt i én treningskamp, før han måtte ut med en lårskade, trekke seg fra EM-troppen, og ta sommerferie. Liverpool håper at høyrebacken er tilbake og klar til pre-season 12. juli, men det er ingen tvil om at det er et stort nederlag for spilleren personlig.

– Jeg har opplevd dette selv, og kjenner igjen tegnene. Jeg følte virkelig med ham. Trent er bare 22 år gammel, og den naturlige reaksjonen til folk vil være å si at han får flere sjanser. Det er helt sant, men det hjelper ikke Trent akkurat nå. Det finnes ingen ord som kan lindre den smerten han føler nå. Ordene vil føles helt meningsløse, skriver Adam Lallana i en spalte for The Times

Han vet hvordan det føles.

Hadde Joe Gomez vært skadefri, hadde han etter all sannsynlighet vært med i Gareth Southgates EM-tropp. Han er en spiller Southgate er veldig begeistret for, og som kan spille både i en bakre treer og i en duo bak. Kneskaden han pådro seg på trening med nettopp England i november, gjorde at sesongen var over.

Tre mistet VM

For Gomez er det dessverre ikke første gang. Den unge forsvareren pådro seg en ankelskade i mai 2018, som gjorde at han mistet både Champions League-finalen og VM 2018, der han trolig ville vært med.

Alex Oxlade-Chamberlain var en annen som var etablert på det engelske landslaget dette året. Dessverre fikk han en alvorlig kneskade i semifinalen av Champions League mot AS Roma, som holdt ham ute i over ett år.

Adam Lallana ble kåret til årets landslagsspiller for England i 2016, etter flere veldig overbevisende observasjoner. Når mesterskapet i Russland kom, hadde han slitt med skader, og kom ikke med i troppen. Han var en av fem spillere på reservelisten, men måtte se sine tidligere lagkamerater fra sofaen.

– Følelsene vil rive og slite i ham under EM. Jeg var på standby under VM i 2018 etter å ha vært skadet i deler av sesongen med Liverpool, og jeg kom ikke med i troppen. Selvsagt heiet jeg på landet mitt og lagkameratene mine, ikke minst min beste venn, Jordan Henderson. Men skal jeg være ærlig var jeg veldig preget av at jeg måtte se mesterskapet på TV, skrev han i spalten i The Times.

– Mange spørsmål meldte seg. Hvorfor meg? Hvorfor skjedde dette med meg? Hva om England vinner VM for første gang siden 1966 og jeg går glipp av det? Må jeg leve med det resten av livet. Du får dårlig samvittighet for at du tenker slik. Du ønsker at du ikke tenkte slik, me det var realiteten i situasjonen.

MISSET TO MESTERSKAP: Joe Gomez har mistet både VM og EM.

MISSET TO MESTERSKAP: Joe Gomez har mistet både VM og EM.

Landslagskapteinen ble hjemme

Virgil van Dijk har vært ute siden Jordan Pickfords hårreisende takling i Merseyside-derbyet i oktober, og i over et halvt år ble det spekulert i om han ville rekke EM eller ikke.

I mai kom avgjørelsen. Virgil er landslagskaptein og en svært innflytelsesrik spiller i den nederlandske troppen, men tok avgjørelsen selv om at han droppet mesterskapet for å bli helt frisk og klar igjen for Liverpool.

– I denne siste fasen har jeg blitt nødt til å ta en avgjørelse. Skal jeg til EM eller ei? Med alt som skjer, føler jeg at den rette avgjørelsen er å ikke dra til EM, og heller ta siste fase av opptreningen utenfor sesong. Så alt fokus vil være på sesongoppkjøringen med klubben, og det er et realistisk mål, sa han.

Simon Hughes i The Athletic kan avsløre at skaden til Wolves-back Jonny Otto spilte en stor rolle i van Dijks avgjørelse.

Otto hadde pådratt seg en liknende skade i august, men var tilbake i spill allerede i februar. Han var på banen i åtte kamper på rad fra 7. februar til 15. mars. Den siste var mot Liverpool. På en treningsøkt etter kampen ble skaden slått opp igjen, og han er igjen ute i lang tid.

UTE: Virgil van Dijk er ikke med til EM.

UTE: Virgil van Dijk er ikke med til EM.


«Van Dijk innså da at selv om det var mulig å spille for Nederland i sommer, ville risikoen være enorm. Oddsene var imot han. Uansett hvor stor viljen er, sier statistikken at det er 51 prosent sjanse for å slå opp skaden hvis en spiller kommer tilbake i konkurranse innen ni måneder etter at skaden oppstod», skriver Hughes i The Athletic

Van Dijk fikk sin landslagsdebut så sent som i 2015. Siden det har ikke Nederland vært med i noe mesterskap. De kvalifiserte seg ikke til EM 2016 eller til VM 2018. At han velger å bli hjemme, betyr at hans tidligste mesterskapsopplevelse kommer i Qatar-VM i 2022. Da vil han være 31 år gammel.

Sakhos dopingprøve

Mamadou Sakho og Jürgen Klopp gikk ikke veldig godt overens – men våren 2016 var han sentral for de røde. I alle fall frem til han testet positivt for et fettforbrennende stoff i april etter at han var med på å slå ut Borussia Dortmund av semifinalen i Europa League.

UTE: En positiv dopingprøve ødelagte landslagskarrieren for Mamadou Sakho.

UTE: En positiv dopingprøve ødelagte landslagskarrieren for Mamadou Sakho.

Han ble utestengt, og mistet Europa League-finalen som Liverpool tapte i Sevilla. Og om ikke det var nok, så mistet han også EM på hjemmebane. Et EM der Frankrike gikk helt til finalen, med et lag han var en del av.

Sakho har ikke spilt landskamp siden dopingdommen, som han senere ble renvasket for. Midtstopperen vant i retten i november i fjor, og har fått en stor økonomisk oppreisning – men det vil aldri gjøre at han får oppleve et mesterskap for landet sitt på hjemmebane igjen.

En annen franskmann, Djibril Cissé, var også ekstremt uheldig. Spissen med de spenstige frisyrene var en del av det franske landslaget på midten av 2000-tallet. Først mistet han EM i 2004 etter å ha fått en fem kampers suspensjon etter en kamp for Frankrike U21. Senere samme år skulle han brekke venstrefoten på Ewood Park.

Da han forberedte seg til VM i 2006, brakk han høyrefoten i en privatlandskamp mot Kina bare dager før mesterskapet, og mistet også det.

Gerrard mistet VM

Steven Gerrard hadde vært helt sentral for England i kvalifiseringen til VM 2002 i Japan og Sør-Korea. Han hadde hatt en brukbar sesong for Liverpool, med fire mål og 10 målgivende på 45 kamper for et lag som kom på andreplass sju poeng bak Arsenal.

Dette var en sesong der Gerrard slet litt med skader, og dessverre skulle han få en skade i aller siste serierunde. Lyskeskaden hans gjorde at han mistet mesterskapet i 2002, og Danny Murphy kom inn og tok plassen hans.

England røk ut i kvartfinalen det året, da de tapte 2-1 mot Brasil. Mange vil huske Ronaldinhos fantastiske frisparksmål mot David Seaman i den kampen.

MISTET VM: Steven Gerrard måtte bli hjemme da England dro til VM i 2002.

MISTET VM: Steven Gerrard måtte bli hjemme da England dro til VM i 2002.

Barnes skadet seg i den siste kampen

John Barnes mistet mye av 1991/92-sesongen med skader, og måtte stå over FA-cupfinalen som de røde vant mot Sunderland. Men da EM 1992 kom, skulle den fantastiske vingen være med i troppen.

Dessverre pådro han seg en leggskade i den siste oppkjøringskampen før turneringen, da England møtte Finland. Skaden holdt ham ute i fem måneder.

Dette var året da Sverige og Danmark vant gruppen, foran Frankrike og England som endte på tredje- og fjerdeplass. Danmark, som egentlig ikke var kvalifisert, endte med å vinne hele mesterskapet!

MISTET EM: John Barnes måtte stå over i 1992, da England endte sist i gruppen.

MISTET EM: John Barnes måtte stå over i 1992, da England endte sist i gruppen.