Chelseas årlige milliardkarusell

Chelsea har en større og mer verdifull spillerstall enn de fleste.

En klubb som pleier å ha det travelt på overgangsmarkedet, er lørdagens Liverpool-motstander Chelsea. Helt siden Roman Abramovich kom inn har utskiftningen av både spillere og managere vært flittig, og mange milliarder har gått både ut og inn av konto.

At London-klubben har mer penger enn de fleste viste seg i overgangsvinduet i fjor. Mens de fleste klubber var relativt forsiktige, valgte Chelsea å svi av over 200 millioner pund på nye spillere. Det skulle til slutt betale seg i form av et trofé da Thomas Tuchel, som tok over etter Frank Lampard midtveis i sesongen, ledet laget til Champions League-gull. 

Men selv om de er kjent for å bruke mye penger, er ikke Chelsea helt i toppen når det kommer til nettoutgifter på overgangsmarkedet. Noen vinduer har de til og med gått i pluss, som da de solgte Eden Hazard til Real Madrid for om lag 100 millioner pund.

I stedet utnytter de at de har en spillerstall som består av utrolig mange spillere, som enten er med på deres berømte utlånskarusell, eller har vært ute i kulda etter å ha blitt kjøpt inn, men ikke klart å spille seg inn på laget.

Verdens dyreste keeper på benken

Vi kan se på noen av spillerne som er kjøpt de siste årene, som ikke er i førstelagsplanene, men fremdeles står på lønningslista til Chelsea. 

Kepa Arrizabalaga ble verdens dyreste keeper da han ble kjøpt for 72 millioner pund i 2018. To år senere kom Edouard Mendy til drøyt 20 millioner og tok over plassen som førstekeeper. Kepa er fremdeles i klubben.

Vi må hele seks år tilbake for kjøpet av venstreback Abdul Baba Rahman, som kostet 23 millioner pund. De siste fem sesongene har han tilbrakt på utån. Nå er han i Chelsea-stallen, men jakter nok en ny klubb før overgangsvinduet stenger tirsdag.

I 2017 var det kjøpefest på Stamford Bridge. En av spillerne som kom inn var Tiemoue Bakayoko fra Monaco. Prislapp: 36 millioner pund. Det ble med én sesong i Chelsea-troppen. De tre neste har blitt tilbrakt på utlån, men han er fremdeles Chelseas eiendom.

BOMKJØP: Alvaro Morata, Danny Drinkwater og Tiemoue Bakayoko er eksempler på at Chelsea ikke bare treffer blink på overgangsmarkedet.

BOMKJØP: Alvaro Morata, Danny Drinkwater og Tiemoue Bakayoko er eksempler på at Chelsea ikke bare treffer blink på overgangsmarkedet.

Samme sommer ble Danny Drinkwater kjøpt fra Leicester for 34 millioner pund. Han har bare spilt tolv Premier League-kamper for Chelsea. Forrige sesong var han på utlån i tyrkiske Kasimpasa og spilte elleve kamper. Han er fremdeles i troppen.

I vintervinduet samme sesong kom Ross Barkley inn fra Everton for 15 millioner pund. Han mistet sin plass i laget forrige sesong og er ute i kulda hos Thomas Tuchel.

Lukaku-kjøp så godt som finansiert

Sesongen 2017/18 brukte Chelsea totalt 234 millioner pund, men milliardkarusellen gjør at det også kommer inn mye den andre veien. De solgte for 175 millioner pund. 

Året før kjøpte de Michy Batshuayi for 35 millioner pund fra Marseille. Han gikk denne uken på nok et utlån. Denne gangen til Besiktas.

Emerson gikk også nylig ut på lån. Han har sjelden vært aktuell for førstelaget etter at han ble kjøpt fra Roma for 18 millioner pund i 2017.

Chelsea har enormt mange spillere i sin eiendom. Forrige sesong hadde de 15 spillere ute på lån. I sommer har de solgt spillere for 76 millioner pund. Det kommer til å bli over 100 millioner når Kurt Zouma blir offentliggjort som West Ham-spiller. Da er kjøpet av Romelu Lukaku, som kostet 100 millioner pund, finansiert med spillere som neppe ville fått noe spilletid i Premier League denne sesongen.

Enorme summer

Når det kommer til nettoutgifter på overganger de siste fem sesongene er Manchester-klubbene i en egen klasse, og med over dobbelt så mye som Chelsea. Liverpool er midt på tabellen. 

Men summene som er i omløp sier litt. 

Kjøpt for (CFC)Solgt for (CFC)Kjøpt for (LFC)Solgt for (LFC)
2017/18£234M£175M£156M£166M
2018/19£188M£75M£163M£37M
2019/20£40M£141M£9M£44M
2020/21£222M£53M£74M£15M
2021/22£103M*£76M*£36M*£42M*
Totalt£787M£520M£438M£304M

På nettoutgifter ligger Chelsea omtrent dobbelt så høyt som Liverpools om lag 134 millioner pund, men det er mye mer penger i omløp enn som så. London-klubben har kjøpt spillere for over 300 millioner pund enn det Liverpool har gjort de siste fem sesongene. Og vi vet at Liverpool i løpet av denne tiden har gjort noen store investeringer - vi nevner blant andre Virgil van Dijk, Naby Keita, Alisson Becker og Fabinho.

Samtidig har Chelsea solgt spillere for over 200 millioner pund mer enn Liverpool. Begge står med ett gigantsalg hver - Phillippe Coutinho til Barcelona og Eden Hazard til Real Madrid. Forskjellen finner vi i alle de andre salgene. Foruten Coutinho er Liverpools største salg de siste fem årene Danny Ings til Southampton for drøyt 25 millioner pund. 

Chelsea kan blant annet vise til å ha solgt Nemanja Matic for 40 millioner, Diego Costa for 54 millioner, Fikayo Tomori for 26 millioner og senest Tammy Abraham for 36 millioner. Og så videre.

Michael Edwards får mye skryt for sine forhandlingsevner som sportsdirektør i Liverpool. Marina Granovskaia, som har samme rolle i Chelsea, er en solid konkurrent når det gjelder å få mest mulig penger for spillere man ønsker å bli kvitt.

Lørdag får vi svaret på hvilket lag som er best der det gjelder.

Liverpool - Chelsea spilles lørdag 18.30. Alt om kampen - både før, under og etter - får du på liverpool.no.