Et tidlig gjensyn med Marko Grujic

Det er bare to måneder siden Marko Grujic tok del i Liverpools sesongoppkjøring. I kveld kan han møte gamle lagkamerater.

Marko Grujic var den første spilleren Jürgen Klopp signerte som Liverpool-manager. Den 19 år gamle høyreiste midtbanespilleren hadde fått debuten sin for førstelaget som 17-åring, og var del av et Røde Stjerne-lag, som vant 19 strake kamper og tok tilbake ligamesterskapet fra Partizan Beograd i 2015/16-sesongen.

Inter, Juventus, Chelsea og AC Milan var alle ute etter serberen, men etter en telefonsamtale klarte Jürgen Klopp å overtale ham om at Liverpool var riktig for ham. Hans far, Goran, var helt imot at sønnen skulle dra til Liverpool, og sa til den serbiske avisen Blic at han ville holde tilbake sønnens pass, før han ramset opp alle de unge serbiske spillerne som tidligere hadde reist til England og mislyktes.

Etter at Klopps assistent Zeljko Buvac satte seg på flyet til Beograd, klarte Liverpool å få avtalen i boks, og betalte 5.1 millioner pund for midtbanespilleren i januar 2016, men lot ham bli igjen i Serbia for å spille ferdig sesongen og vinne ligatroféet før han skulle fortsette karrieren i England.

Fikk ikke gjennombruddet

Grujic kom til Liverpool sommeren 2016, og det var ganske store forhåpninger til hva han kunne få til. Spesielt etter en den fantastiske scoringen hans, da Liverpool knuste Barcelona 4-0 på Wembley i pre-season.

Den sesongen hadde Liverpool en midtbane med Jordan Henderson, James Milner, Gini Wijnaldum, Lucas Leiva, Philippe Coutinho, Emre Can og en Adam Lallana i kanskje sin beste form som Liverpool-spiller.

Det gikk langt mellom mulighetene for serberen, som også var ute i flere måneder med en alvorlig hamstringskade denne sesongen. Det ble med ett og annet innhopp i den røde drakten.

Totalt spilte han 16 kamper, og scoret ett mål for de røde – men det forteller ikke hele historien. Ifølge Transfermarkt var han kun på banen i 507 minutter i offisielle kamper – ca fem og en halv fotballkamp regnet om til 90 minutter.

TO KAMPER: Marko Grujic spilte for Liverpool mot Lincoln forrige sesong. Han spilte også mot Arsenal i samme turnering.

TO KAMPER: Marko Grujic spilte for Liverpool mot Lincoln forrige sesong. Han spilte også mot Arsenal i samme turnering.

God på utlån

I januar 2018 bestemte Liverpool seg for å låne ut Grujic, og sendte ham til Cardiff City i Championship. Der fikk Grujic fart på karrieren igjen, og det virket som han trivdes under Neil Warnock.

Han spilte 13 kamper i Championship den vår sesongen, og var med på å sikre opprykket til Premier League da Cardiff endte på andreplass bak Wolverhampton med Diogo Jota på laget.

Warnock ønsket å ha med seg Grujic i Premier League, men fikk ikke viljen sin.

– Det ser ut som at Grujic skal bli der. Jeg tror han ville hatt det bedre her, men det handler om kontrakten. Jeg skjønner hans innstilling. Jeg har misset noen overgangsmål fordi jeg har ventet på ham. Det er skuffende, siden vi hadde en enighet med Liverpool, men noen ganger er det skjebnen, sa Warnock til BBC

Men Grujic skulle ikke bli i Liverpool, og sent i overgangsvinduet endte han opp til tysk fotball for Bundesliga-klubben Hertha Berlin. Der scoret han ni mål og hadde tre målgivende på 54 kamper over to sesonger. De røde skal ha fått to millioner pund for å låne ham ut.

Planen var salg

Da Grujic returnerte til Merseyside sommeren 2020, tydet alle rapporter på at planen var å selge ham. Den da 24 år gamle midtbanespilleren hadde blitt linket til en rekke klubber, blant annet Lazio, og det var en spiller lokale journalister trodde Liverpool kunne cashe inn en betydelig sum for.

Men økonomien til klubber rundt om i Europa var ikke slik den hadde vært før koronapandemien, og ingenting skjedde. Grujic var involvert i pre-season, og spilte to kamper i ligacupen for Liverpool forrige sesong. Han var med i 7-2-seieren mot Lincoln, der han scoret sitt siste mål. Kampen mot Arsenal i neste runde ble hans siste kamp for klubben.

Helt på tampen av overgangsvinduet lånte Liverpool ham ut til Porto. Der spilte han 39 kamper og scoret to mål i sin første sesong, og var mye ut og inn av laget. 21 av de 39 kampene han spilte var som innbytter – og han ble byttet ut i ni andre kamper. Kun ni ganger fullførte han 90 minutter.

I PORTO: Marko Grujic var på lån i Porto forrige sesong. Nå er overgangen gjort permanent.

I PORTO: Marko Grujic var på lån i Porto forrige sesong. Nå er overgangen gjort permanent.

Har vært skadet denne sesongen

Grujic returnerte til Liverpool i sommer, og var med på sesongoppkjøringen i Østerrike, frem til meldingen kom 20. juli om at Porto hadde sikret seg spilleren permanent.

Også den regjerende portugisiske ligamesteren Sporting var ute etter serberen. og fikk et bud på 6 millioner pund avvist tidligere i vinduet. Italienske Sassuolo var et annet alternativ. Han signerte en femårskontrakt med klubben.

Liverpool fikk 10,5 millioner pund for spilleren, og har i tillegg krav på 10 prosent av en eventuell videresalgssum. Det er et godt stykke unna den summen en forventet å selge Grujic for før pandemien – men det er likevel et kjøp en har gått godt i pluss på økonomisk, med betaling for lån og overgangssum.

I Porto har han denne sesongen blitt brukt i en rolle som defensiv midtbanespiller. Han mistet sesongens fire første kamper på grunn av en muskelskade, og har kun spilt 10 minutter i ligaen denne sesongen, fordelt på to kamper. Han spilte hele kampen borte mot Atletico Madrid, da Porto hadde fortjent å vinne men kun fikk med seg ett poeng i første gruppespillskamp.

I helgens kamp borte mot Gil Vicente satt han på benken gjennom hele oppgjøret. Kanskje blir det et gjensyn med klubbens tidligere nummer 16 i kveldens kamp.

Porto - Liverpool spilles kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.

I SOMMER: Marko Grujic var med på Liverpools sesongoppkjøring i Østerrike.

I SOMMER: Marko Grujic var med på Liverpools sesongoppkjøring i Østerrike.