Ett år med Thiago: – Han er som en golfspiller i verdensklasse

I dag er det ett år siden Thiago Alcantara ble bekreftet som Liverpool-spiller.

Sommeren og høsten 2020 sin store overgangssaga handlet om Thiago Alcantara og den mulige overgangen fra Bayern München til Liverpool. Spanjolen som hadde dominert i Champions League-finalen mot PSG i august hadde etter sigende gitt beskjed om at han ønsket seg en ny utfordring, og Jürgen Klopp og Liverpool stod klare til å gi ham det. 

Etter langt om lenge i det utvidede korona-overgangsmarkedet ble den tidligere Barcelona-spilleren bekreftet klar for Liverpool like før klokken 17, den 18. september 2020. 

«Øyeblikket dere alle har ventet på», skrev Liverpool FC på Twitter, med en video av Thiago i den røde drakten med draktnummer 6 da overgangen ble offentliggjort.

Merittert

Liverpools overgangsfilosofi under eierskap av Fenway Sports Group har nesten utelukkende gått ut på å kjøpe ungt og smart for så å utvikle spillere til å bli verdensstjerner. Kjøpet av Thiago var et sjeldent unntak. 1991-modellen ble til tross for at han var 29 og et halvt år på det tidspunktet gitt en fireårskontrakt, og han var en av verdens beste og mest meritterte spillere. 

To seriegull i Spania, sju seriegull i Tyskland, to Champions League-triumfer og to VM for klubblag er noen av medaljene han har vunnet i sin karriere. 

– Det er tydelig at Thiago har noen egenskaper som har gjort ham til den spesielle spilleren han har vært gjennom karrieren. Teknikken, overblikket, pasningene og måten han bestemmer rytmen, sa Jürgen Klopp etter at overgangen var et faktum.

– Det er en utrolig følelse. Jeg har ventet lenge på dette øyeblikket, og er veldig, veldig glad for å være her, sa Thiago selv etter offentliggjøringen.

– Etterhvert som årene går så ønsker du å vinne så mye som du kan – og når du vinner, så ønsker du å vinne mer. Jeg mener det er en klubb som beskriver hvordan jeg er: Jeg ønsker å oppnå alle mine mål, og vinne så mange troféer som mulig, sa han.

Trøblete start

Det skulle ikke bli noen trofeer den første sesongen, og første halvdel av 2020/21 ble ikke som Thiago hadde forestilt seg. 

29. september ble det bekreftet at han hadde testet positivt for Covid-19 og at det var grunnen til at han hadde stått over kampen mot Arsenal. Da hadde han gjort en strålende debut som innbytter i 45 minutter mot Chelsea runden før. 

Den første kampen fra start fikk han mot Everton 17. oktober. En ny glimrende kamp av spanjolen, som startet på midtbanen sammen med Jordan Henderson og Fabinho - første og eneste gang de tre har startet sammen på midtbanen hittil siden Thiago ankom klubben. 

På overtid slo Thiago det som var en helt avgjørende pasning i oppbygningen til Hendersons vinnermål på overtid. Men VAR-teamet hadde sett en spøkelsesoffside på Sadio Mané, og målet ble annullert. 

Etter kampen ble det kjent at Thiago hadde smerter etter den stygge taklingen han fikk fra Richarlison. Brasilianeren ble utvist og gikk senere ut og sa unnskyld til sin kollega. 

STYGG TAKLING: Thiago mistet resten av 2020 etter denne taklingen fra Richarlison.

STYGG TAKLING: Thiago mistet resten av 2020 etter denne taklingen fra Richarlison.

Det skulle etter hvert vise seg at kneskaden var mer alvorlig enn først antatt, og vi skulle ikke se Thiago på banen igjen i Liverpool-drakt i 2020. Goodison Park ble hans siste opptreden, og da han kom tilbake i starten av 2021 hadde mye endret seg. 

Formdupp - men tegn til bedring

Da Thiago kom tilbake fra skade hadde Liverpool akkurat begynt på sin verste formdupp siden Klopp tok over laget. Han kom inn som innbytter i den siste kampen i 2020. Den endte 0-0 mot Newcastle. 

Det skulle bare bli verre, før vi i mars begynte å se tegn til bedring. Et grep Klopp gjorde var å flytte Fabinho opp på midtbanen sammen med Thiago. Det andre oppgjøret mot RB Leipzig i Champions League-åttendedelsfinalen var Thiagos beste kamp i rødt på det tidspunktet. 

Liverpool haltet videre i ligaen før de til slutt fikk satt sammen en rekke på ti kamper uten tap der åtte ble vunnet. Med Thiago og Fabinho som del av midtbanen sikret de røde seg tredjeplassen. 

Thiago scoret sitt første mål for klubben i 2-0-seieren over Southampton, og briljerte da Manchester United ble slått på bortebane. Han var blant Liverpools beste spillere da Alisson stjal overskriftene i seieren over West Bromwich, og leverte generelt gode kamper mot slutten av sesongen.

Da den nye sesongen skulle starte hadde 30-åringen igjen hatt en litt trøblete oppkjøring. Han kom sent i gang etter å ha vært med Spania i EM, og han hadde en liten skade da det virkelig begynte å dra seg til mot sesong. Men mot Leeds var han igjen tilbake på sitt beste - som du kan lese her, dominerte og briljerte spanjolen i 3-0-seieren.

GOD: Thiago leverte sin første Liverpool-assist da han briljerte mot Leeds.

GOD: Thiago leverte sin første Liverpool-assist da han briljerte mot Leeds.

– Mer i vente

Ett år etter at overgangen ble et faktum, sier Jürgen Klopp at vi fremdeles ikke har sett alt fra Thiago. 

– Han har vist hva slags spiller han kan bli for oss etter at starten ikke var perfekt. Det er mye mer i vente. Det har kanskje gått et år, men det er mer et halvt år på grunn av alt som skjedde, sier Klopp. 

– Det å komme til en ny klubb er det vanskeligste vi gjør, men han har funnet seg til rette. Familien er her og stortrives. Han er en herlig karakter med en god personlighet, og han er en spiller i verdensklasse, sier manageren.

Klopp sier at det tekniske i spillet faller så naturlig for Thiago at det ikke har vært noen utfordring, men det å spille midtbane for Liverpool er krevende. Spanjolen ble etter hvert flyttet fra den dype rollen på midtbanen til å bli indreløper. Selv om det er viktige oppgaver både offensivt og defensivt, kan han få utløp for sin kreative kraft i rollen.

– Han har flott overblikk og kan chippe baller inn i områdene han ønsker. Han er litt som en golfspiller - en golfspiller i verdensklasse, sier Klopp.

Snart får vi se drømmetrioen?

Han hinter til at det ikke vil være lenge til «drømmetrioen» Henderson, Fabinho og Thiago endelig kan starte sammen igjen.

– De kan spille veldig bra sammen, men vi har mange forskjellige egenskaper på midtbanen vår. Jeg har ikke en foretrukket trio - hvorfor skal jeg ha det? Alle må levere på trening, og vi kan tilpasse oss alt etter hvem vi skal spille mot, sier Klopp, som mener kampprogrammet i Premier League og Champions League er for intenst til å bruke de samme midtbanespillerne hver eneste kamp.

– Det er en intens posisjon som krever friske bein og hoder, sier Klopp.

Etter et år med Thiago håper han nå på mer stabilitet i det som ikke kan styres - skader og sykdom. 

– Nå kommer høsten, vinteren, våren og så den avgjørende avslutningen på sesongen. Forhåpentligvis kan vi holde alle sammen friske og raske. Da blir vi vanskelige å spille mot, sier Klopp.

Thiago har spilt 34 kamper i alle turneringer for Liverpool siden overgangen fra Bayern München.

MER I VENTE: Det er lenge igjen av Thiagos kontrakt - vi har fremdeles mye å glede oss til.

MER I VENTE: Det er lenge igjen av Thiagos kontrakt - vi har fremdeles mye å glede oss til.