Klopp har latt seg imponere, men Dyche mener spissen er «født med en sølvskje i munnen»

Leeds sin stjernespiller skiller seg ut fra andre fotballspillere, og var lunken til interessen fra Liverpool.

Etter tre år under Marcelo Bielsas ledelse har Patrick Bamford etablert seg som en pålitelig spiss for Leeds United.

Liverpool-interesse

I våres skrev David Ornstein i The Athletic at Liverpool var en av klubbene som hadde vist interesse for Bamford. Klopp har fortalt om sin beundring for spissen.

– For en spiller, Bamford! utbrøt Klopp på pressekonferansen før kampen mot Leeds i april.

– Jeg husker at folk sa «Leeds trenger en ordentlig målscorer, Bamford er ikke bra nok» og sånne ting. Jeg er så glad for at han kunne motbevise dem alle.

Neil Jones i Goal fortalte mer om interessen fra Liverpool tidligere denne uka. Ifølge Jones var det aldri noen konkret kontakt mellom klubbene, og Bamford selv skal ha vært lunken til å være femtevalg på topp i Liverpool. I sommer signerte han ny femårskontrakt med West Yorkshire-klubben.

– Han er en eksepsjonell spiller, fortsatte Klopp.

– Arbeidsinnsatsen er fantastisk og han spiller fortsatt den fotballen han spiller og scorer mål. Det er sjeldent. De har mange interessante spillere men jeg er veldig glad på Bamford sine vegne. Jeg kjenner han ikke men han har en fin karriere, han kom i gang litt senere enn andre men det er fortsatt veldig imponerende.

SCORET PÅ ANFIELD: Bamford scoret sitt første Premier League-mål for Leeds mot Liverpool på Anfield forrige sesong.

SCORET PÅ ANFIELD: Bamford scoret sitt første Premier League-mål for Leeds mot Liverpool på Anfield forrige sesong.

Bamford var Chelsea-eiendom fra 2012 til 2017 – uten å registrere en eneste kamp for London-klubben. Sesong etter sesong gikk bort til lån, og i 2017 ble han hentet til Middlesbrough, som han hadde hatt et låneopphold med noen år tidligere. Der fikk han sitt første Premier League-mål i et 2-1-tap mot Southampton. Han ble bare halvannen sesong i Middlesbrough før han sluttet seg til Leeds United i 2018 for 7,9 millioner euro. Han imponerte da Leeds returnerte til Premier League i 2020/21-sesongen.

«Født med en sølvskje i munnen»

Leeds har hatt en tung start på sesongen og ligger på en 15. plass på tabellen med kun to poeng, før helgens runde ble sparket i gang. De startet på verst tenkelig vis med 5-1-tap på Old Trafford, før det ble 2-2 i en underholdende kamp mot Everton på Elland Road.

På tre ligakamper så langt har Bamford scoret ett mål og registrert én målgivende pasning. Målet kom i 1-1-kampen mot Burnley like før landslagspausen. Det smakte nok ekstra godt. I løpet av et seks måneder langt låneopphold på Turf Moor hadde Bamford havnet i klinsj med manager Sean Dyche.

Dyche mente Bramford – som skiller seg ut fra mange andre fotballspillere med sin middelklasse-oppvekst og privatskole-utdanning – var «født med en sølvskje i munnen», og som «aldri hadde trengt å jobbe for noe i livet sitt».

Topper statistikken

Bielsa og lagkameratene deler ikke Dyche sin oppfatning. Bamford er den medspillerne ser etter. To Leeds-spillere topper Optas statistikk over flest «Targeted runs» – løp hvor de finner rom, og blir sett og plukket ut av medspillere. Bamford troner øverst med 46 slike løp denne sesongen, fulgt av Raphina med 43. Så følger Sadio Mané med 41, og Salah hakk i hel med 40.

En annen Leeds-spiller topper en interessant statistikk, nemlig Luke Ayling. Ingen sender flere «Progressive passes» enn Ayling, med 30 slike pasninger registrert på de første tre kampene. Trent Alexander-Arnold følger etter med 26 pasninger. «Progressive passes» defineres som «fullførte pasninger som beveger ballen mot mostanderens mål med minst ti meter, eller en fullført pasning i sekstenmeteren». Andrew Beasley skriver for Liverpool.com at kombinasjonene mellom Ayling og Bamford, og Salah og Alexander-Arnold, kan bli avgjørende for hvem som går seirende ut av oppgjøret søndag.

I fjorårssesongen scoret Bamford 17 ligamål, den beste sesongen hans i den hvite trøya så langt. Ett av målene kom mot Liverpool i åpningskampen på Anfield, der de rødkledde kom seirende fra en kaotisk og underholdende 4-3-kamp. Salah scoret hattrick, dog var to av de tre målene fra straffemerket. Da lagene møttes igjen på Elland Road i april var mye av det sportslige fullstendig overskygget av kaoset rundt den nylig annonserte Super League. På banen tok Liverpool ledelsen med et Mané-mål etter en halvtimes spill. Bamford var nære med å finne nettmaskene et par ganger, men til slutt var det Diego Llorente som fant utligningsmålet i kampens 87. minutt.

Skuffende landslagsdebut

Bamfords innsats i fjorårssesongen fikk Gareth Southgate sin oppmerksomhet men ikke nok til at han ville ha med Leeds-spilleren til sommerens EM. Der ble Aston Villas Ollie Watkins foretrukket.

Sjansen på landslaget bød seg etter EM. Bamford satt på benken i Englands VM-kvalifiseringskamp mot Ungarn, og fikk Southgates tillit mot Andorra – lilleputten hvis landslag er rangert som nummer 156 i verden. Det var kanskje en bursdagsgave fra Southgate til Bamford som fylte 28 år den dagen, men det ble nok ikke landslagsdebuten eller bursdagsfesten han hadde drømt om.

FRUSTRERENDE: Det ble ingen god England-debut for Bamford forrige søndag.

FRUSTRERENDE: Det ble ingen god England-debut for Bamford forrige søndag.

Chris Sutton i Daily Mail skrev etter kampen at han syntes synd på Bamford, som ble byttet ut etter 62 minutter etter å ha gjort veldig lite. «Det er ikke enkelt for en spiss når du møter et sånt lag. Bamford hadde ikke mye rom å jobbe med. Han liker å lure seg bak midtstopperne for Leeds United men det var ingen mulighet for det mot et Andorra-lag som, la oss være ærlige, viste null interesse i å gå fremover å banen.»

På stillingen 1-0 til England ble han nådeløst byttet ut til fordel Harry Kane. Også Jack Grealish og Mason Mount kom inn på banen samtidig, og kampen ble forandret.

Football 365 mente han ikke var helt på samme bølgelengde som sine lagkamerater, og at han slet med å time pasningene sine.

– Kampen passet ikke Bamford. Leeds pleier å suge til seg presset og de kontrer så kjapt og Bamford har de glimrende løpene inn bak forsvarslinjen, han elsker å spille på skulderen – det var ingen mulighet til det her, sa Matthew Upson på Football Daily-podcasten dagen etter.

Leeds - Liverpool har avspark kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.